open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 654/1456/19

Провадження №2-о/654/60/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2019 року

Голопристанський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді - Сіянко В.М.,

за участю секретаря - Петришак В.П.,

представника заявника - ОСОБА_10.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гола Пристань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту народження дитини, заінтересована особа Голопристанський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, -

у с т а н о в и в:

ОСОБА _1 звернувся до суду з вищезазначеною заявою, обґрунтовуючи її тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року в с. Веселе, Джанкойського району, АР Крим його дружина народила доньку, яку вони назвали ОСОБА_2 . Факт народження дитини підтверджується, довідкою про народження №422, довідкою НОМЕР_1 та свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , які видані органами, що діють на тимчасово окупованій території півострова. В зв`язку з цим, вказані документи не приймаються як законні державними органами України, а тому заявник позбавлений можливості отримати свідоцтво про народження дитини до встановлення даного факту в судовому порядку.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_3 заявлені вимоги підтримала на підставах викладених в заяві та просила суд встановити факт народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в с. Веселе Джанкойського району АР Крим, а також встановити дані про батьків дівчинки.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав письмове клопотання, в якому просив розглянути справу без них. Заявлені вимоги визнають та не заперечуються проти їхнього задоволення.

Заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи та надані докази, суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі виходячи з наступного.

Згідно паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 виданого Голопристанським РВ УМВС України в Херсонській області, ІНФОРМАЦІЯ_5 року в с. Ярке Поле Джанкойського району Кримської області народився ОСОБА_1 .

15 серпня 2015 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Голопристанського районного управління юстиції у Херсонській області було зареєстровано шлюб ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_4 . Після реєстрації шлюбу прізвище дружини змінено на "ОСОБА_1".

Відповідно до довідки №004, виданої пологовим відділенням Красногвардійської ЦРЛ, встановлено, що ОСОБА_5 перебувала на стаціонарному лікуванні в пологовому відділенні та ІНФОРМАЦІЯ_2 . народила дівчинку.

Згідно довідки про народження № 422, в архіві Джанкойського районного відділу записів актів цивільного стану Департаменту записів актів цивільного стану Міністерства юстиції Республіки Крим міститься актовий запис про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Веселе , Джанкойського району , Республіки Крим, Російської Федерації.

Аналогічні відомості зазначені також в свідоцтві про народження ІНФОРМАЦІЯ_2 р. ОСОБА_4 , серії НОМЕР_2 , виданого 03.06.2016р. Джанкойським районним відділом записів актів цивільного стану Департаменту записів актів цивільного стану Міністерства юстиції Республіки Крим. Батьками дівчинки зазначені: громадянин України ОСОБА_1 та громадянка Російської Федерації ОСОБА_7 .

Відповідно до ч.1 ст. 3 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (далі Закон) тимчасово окупованою територією визначається сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій.

Згідно ч.2, 3 ст.9 Закону, будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Виходячи з вищевказаних положень Закону, Голопристанський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Херсонській області не прийняв надані заявницею зазначені вище документи та відповідно не здійснив державну реєстрацію народження її дитини.

Згідно ст. 13 Закону України "Про реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України. Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я, документи, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до ч.1, 3 ст. 317 ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. У рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

В своєму листі ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 15.04.2016 р. N 9-1130/0/4-16 "Про окремі питання застосування Закону України від 4 лютого 2016 року N 990-VIII "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України" прийшов до висновку, що документи, видані органами та установами (зокрема, лікарняними закладами), що знаходяться на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, як виняток можуть братись до уваги судом та оцінюватись разом з іншими доказами в їх сукупності та взаємозв`язку під час розгляду справ у порядку статті 257-1 (317) ЦПК України.

Як вбачається з письмових доказів долучених заявником до матеріалів справи, Голопристанським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області було відмовлено у проведенні державної реєстрації народження дитини ОСОБА_5 .

Таким чином, оскільки реєстрація народження доньки заявника в органах реєстрації актів цивільного стану не проводилась, то є підстави в судовому порядку встановити факт її народження, який достовірно був підтверджений в ході розгляду справи.

У відповідності до частини 4 статті 317 та пункту 8 частини 1 статті 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 293, 294, 317, 319 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт народження дитини жіночої статі - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка народилася в с. Веселе, Джанкойського району, Автономна Республіка Крим, Україна.

Матір`ю дитини записати - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянка Російської Федерації;

Батьком дитини записати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України.

Допустити негайне виконання рішення про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Херсонського апеляційного суду безпосередньо або через Голопристанський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В. М. Сіянко

Джерело: ЄДРСР 81500846
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку