open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 755/6547/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" квітня 2019 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Арапіної Н.Є.

з секретарем Юдицьким К.О.,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва цивільну справу за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи Дніпровського районного у м. Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві про встановлення факту смерті,

в с т а н о в и в:

Заявник звернулася до суду із заявою за участю заінтересованої особи Дніпровського районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в м. Києві про встановлення факту смерті. Свої вимоги мотивувала тим, що вона є донькою ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року у м. Донецьк Донецької області було видано лікарське свідоцтво про смерть № 271. ІНФОРМАЦІЯ_2 року Республіканським бюро судово-медичної експертизи м. Донецьк. Однак вказаний документ не є дійсними на території України, оскільки державні органи не визнають документи, видані на тимчасово окупованій території України. На підставі вищевикладеного просить встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки Українки, уродженки м. Макіївка Донецької області, особи жіночої статі, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року у м. Донецьк Донецької області, причина смерті - серцева недостатність.

Заявник в судове засідання не з'явилася про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. Представництво інтересів здійснював ОСОБА_4

Представник заявника ОСОБА_4 в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. До суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Представник заінтересованої особи Дніпровського районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в м. Києві в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Причини неявки до суду не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, судом фактично встановлено наступні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_2 року померла ОСОБА_2, мати заявника (а.с. 7, 10).

Згідно лікарського свідоцтва про смерть № 271, виданого Республіканським бюро судово-медичної експертизи м. Донецьк, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року у м. Донецьк Донецької області, причина смерті - серцева недостатність (а.с. 4).

Судом встановлено, що лікарське свідоцтво про смерть № 271 від ІНФОРМАЦІЯ_2 року, видане Республіканським бюро судово-медичної експертизи м. Донецьк, а саме органом, який створений та діє у порядку не передбаченому законом, є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Згідно розпорядження від 07 листопада 2014 року № 1085-р "Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження", до такого населеного пункту віднесено м. Донецьк Донецької області, на території якого розташоване Республіканське бюро судово-медичної експертизи м. Донецьк.

Згідно ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Відповідно до п. 1 Розділу 5 "Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні", затверджених наказом Міністерства юстиції України №52/5 від 18 жовтня 2000 р., підставою для державної реєстрації смерті є: лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 р. №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 р. за №1150/13024 (далі - лікарське свідоцтво про смерть); фельдшерська довідка про смерть (форма №106-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 р. №545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 р. за №1150/13024 (далі - фельдшерська довідка про смерть); лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; рішення суду про оголошення особи померлою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням не судових та судових органів; повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

Згідно письмової відповіді Дніпровського районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві заявнику було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, оскільки пред'явлено документи, які видані на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження (а.с. 11).

Встановлення факту смерті необхідно для отримання свідоцтва про смерть та для забезпечення прав та законних інтересів на території України.

Оскільки неможливо провести реєстрацію смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, законом не встановлено іншого порядку отримання свідоцтва про смерть, з метою забезпечення прав, свобод та законних інтересів заявника, суд вважає необхідним встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки Українки, уродженки м. Макіївка Донецької області, особи жіночої статі, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року у м. Донецьк Донецької області, причина смерті - серцева недостатність.

Згідно ч. 4 ст. 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Керуючись Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану, ст.ст. 9, 12, 19, 20, 81, 82, 141, 259, 315, 317, 319, 353 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи Дніпровського районного у м. Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві про встановлення факту смерті задовольнити повністю.

Встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки Українки, уродженки м. Макіївка Донецької області, особи жіночої статі, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року у м. Донецьк Донецької області, причина смерті - серцева недостатність.

Допустити негайне виконання рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Суддя Н.Є. Арапіна

Джерело: ЄДРСР 81495132
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку