open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/1897/19 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.04.2019 року Придніпровський районний суд міста Черкаси у складі:

головуючого – судді Шиповича В.В.

секретаря судового засідання Євтушенко М.В.

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Черкаси цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції позивача.

04.03.2019 ОСОБА_1 звернулася до Придніпровського районного суду міста Черкаси з позовом до ОСОБА_2 про стягнення з відповідача на її користь аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3. При цьому посилалася на те, що з 12.09.2015 перебуває у зареєстрованому шлюбі з відповідачем. Сторони є батьками ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. На даний час відповідач проживає окремо та не надає добровільно матеріальної допомоги на утримання дитини. А тому просила суд стягнути з ОСОБА_2 на свою користь аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3 в твердій грошовій сумі в розмірі 1626 грн. щомісячно з подальшою індексацією починаючи з дня пред’явлення позову і до досягнення дитиною повноліття.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з’явилися, подала до суду заяву в якій позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила задоволити. При цьому розгляд справи просила проводити без її участі.

Стислий виклад заперечень відповідача.

Адвокат ОСОБА_4 у відзиві від 17.04.2019 не заперечувала проти обов’язку відповідача ОСОБА_2 утримувати свою доньку, однак просила позов ОСОБА_1 задовольнити частково та стягнути з ОСОБА_2 аліменти на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі ј частини від його доходів, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідач ОСОБА_2 та його представник в судове засідання не з’явилися, будучи належним чином повідомленими про день, час та місце слухання справи. Представник відповідача ОСОБА_2 – адвокат ОСОБА_4 подала до суду заяву про розгляд справи без її участі.

Інформація про рух справи, заяви та клопотання сторін.

Ухвалою від 01.04.2019 позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі. Вирішено проводити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження. Встановлено строки для подачі заяв по суті справи.

Фактичні обставини встановлені судом; зміст спірних правовідносин; докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини; оцінка доказів та аргументів сторін.

Відповідно до свідоцтва про шлюб, - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 (дошлюбне прізвище – Хімченко) ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрували шлюб 12.09.2015 про що зроблено актовий запис №1340 у Відділі державної реєстрації актів цивільного стану по місту Черкаси реєстраційної служби Черкаського міського управління юстиції (а.с. 9).

Сторони є батьками ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 8).

В Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків відсутні відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків відносно ОСОБА_1 (а.с. 5).

ОСОБА_2 з 12.05.2016 по теперішній час працює робітком ритуальних послуг на КП «Комбінат комунальних підприємств» (а.с. 24) та його дохід за період з квітня 2018 по березень 2019 склав 70397,74 грн. (а.с. 25).

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування, -

Відповідно до ч. 1,2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989, яка ратифікована Постановою Верховної ОСОБА_6 України від 27 лютого 1991 pоку № 789-ХІІ та набула чинності для України 27.09.1191, - держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно із ч. 1ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Згідно з ч. 2 ст. 150 СК України, - батьки зобов'язані піклуватись про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

За умовами ч. 1,2 ст. 155 СК України, - здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Згідно із ст. 180, 191 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Відповідно до ст.181 СК України за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

За таких обставин ОСОБА_2 зобов’язаний утримувати свою доньку до досягнення нею повноліття. Враховуючи, що відповідач проживає окремо від дитини, а фактично піклуванням дитини займається позивачка, то вона має право на отримання від відповідача аліментів на утримання їх спільної дитини.

Доказів надання батьком матеріальної допомоги на утримання доньки матеріали справи не містять.

Статтею 182 СК України передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Факт відсутності у батька або матері можливості надавати дитині відповідного розміру утримання не фігурує в переліку обставин, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів. Ця обставина не звільняє батьків від обов'язку по утриманню дитини.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», - прожитковий мінімум на дитину віком до 6 років: з 01.01.2019 року становить 1626 гривень, з 01.07.2019 - 1699 гривень, з 01.12.2019 - 1779 гривень.

Суд не приймає до уваги доводи представника позивача про необхідність стягнення з ОСОБА_6 аліментів у частці від його заробітку (доходу), оскільки за змістом ч. 3 ст. 180 та ч. 1 ст. 184 СК України, - саме одержувач аліментів наділений правом вибору форми стягнення аліментів (у частці від доходу або у твердій грошовій сумі).

При визначені розміру аліментів, які підлягають до стягнення суд враховує, що запропонований відповідачем розмір - ј частина від його заробітної плати за березень 2019 перевищує розмір аліментів пред’явлений позивачем до стягнення.

З урахуванням обставин встановлених під час судового розгляду та вимог ст. 182-184 СК України суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини підлягають задоволенню та необхідно визначити розмір аліментів, які підлягають стягненню із ОСОБА_2 на утримання доньки ОСОБА_3 в твердій грошовій сумі в розмірі прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку на місяць, починаючи з 04.03.2019 (дата звернення до суду з позовом) і до 03.01.2035, тобто до повноліття ОСОБА_3.

При цьому, у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них, тощо, а також у разі підтвердження вказаних обставин належними доказами, сторони не позбавлені права і можливості звернутися до суду з позовом про зміну розміру аліментів.

Відповідно до ч. 2 ст. 184 СК України, - розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше.

У відповідності зі ст. 430 ч.1 п.1 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Щодо розподілу судових витрат, -

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України, - судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч. 1 141 ЦПК України, - судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов’язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивач звільнена від сплати судового збору за вимогу про стягнення аліментів.

Таким чином, з відповідача необхідно стягнути в дохід держави судовий збір, розмір якого відповідно до ст.4 Закону України «Про судовий збір» складає 768,40 грн.

Керуючись ст. 180-183, 184, 191 Сімейного кодексу України, ст. 103, 12, 13, 81, 89, 141, 263-266, 273, 353, 430 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 – задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1, АДРЕСА_1) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 (РНОКПП НОМЕР_2, АДРЕСА_2) аліменти на утримання неповнолітньої дитини – ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі в розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на місяць, починаючи з 04.03.2019 і до 03.01.2035, тобто до повноліття ОСОБА_3.

Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону.

Рішення суду в межах суми стягнення аліментів за один місяць допустити до негайного виконання.

Судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок стягнути на користь держави із ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1, АДРЕСА_1).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається до Апеляційного суду Черкаської області через Придніпровський районний суд м. Черкаси протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя:

ОСОБА_7

Джерело: ЄДРСР 81494186
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку