open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 297/570/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2019 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області в особі: головуючого Гал Л. Л., за участю секретаря Адамчо К.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів,

встановив:

ОСОБА _1 звернулась із позовною заявою до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, з твердої грошової суми в розмірі 400 гривень щомісячно на аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 1500 гривень, однак не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно і до досягнення дитиною повноліття, зазначивши, що згідно до рішення Берегівського районного суду від 17.01.2011 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано та стягнуто аліменти в її користь на утримання доньки ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, в твердій грошовій сумі в розмірі 400 гривень щомісячно і до досягнення дитиною повноліття. Однак, як зазначила позивачка у позовній заяві, цих коштів не вистачає на придбання найнеобхідніших речей, продуктів харчування та ліків для дитини, оскільки з часом витрати на дитину стають все більшими. Крім того, відповідач працює за кордоном, а тому в змозі сплачувати більший розмір аліментів на утримання їх спільної дитини. У зв’язку з наведеним та тим, що збільшився розмір прожиткового мінімуму на дітей віком від 6 до 18 років, та враховуючи, що розмір аліментів не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, позивачка просить збільшити розмір стягуваних аліментів на утримання доньки у твердій грошовій сумі в розмірі 1500 гривень щомісячно до досягнення нею повноліття, однак не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і до досягнення дитиною повноліття. Крім цього, позивачка просила стягнути з відповідача 2000 гривень за витрати пов’язані з отриманням правничої допомоги.

Згідно ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

У відповідності до ч. 1 ст. 278 ЦПК України відповідач ОСОБА_2 подав відзив на позов, у якому зазначив, що позивачкою не представлено жодного доказу для підстав збільшення розміру аліментів з 400 гривень до 1 500 гривень. Так, позивачкою не надано доказів зміни її сімейного стану або зміни сімейного стану платника аліментів, погіршення матеріального стану позивача або покращення матеріального стану відповідача. Також позивачка не зазначає, що відповідач, крім сплати аліментів визначених за рішенням суду, додатково утримує доньку купуючи одяг та різні необхідні речі, передаючи через свої родичів.

У своєму відзиві відповідач також зазначив, що стягнення з нього аліментів у сумі 1 500 гривень поставить його в скрутне матеріальне становище, в якому він вже перебуває, оскільки у нього на утриманні знаходяться ще троє малолітніх дітей від іншого шлюбу, а саме донька ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, син ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, та син ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_5. На сьогоднішній день він, відповідач, офіційно не працевлаштований, а тільки підробляє сезонними заробітками в якості підсобника, і не за кордоном як вказує позивачка, таким чином постійного стабільного доходу не має, що свідчить про те, що його матеріальне становище ніяк не покращилось.

Крім цього, відповідач зазначив, що дана категорія справи не є занадто важкою для фахівця в галузі права, для збирання доказів, адвокату позивачки багато часу витрачено не було, тому просив відмовити в частині стягнення з нього правової допомоги.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Так, у сторін є неповнолітня донька ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 4).

Рішенням Берегівського районного суду від 17 січня 2011 року шлюб між ОСОБА_1 до ОСОБА_2 Міклошовем розірвано, та стягнуто аліменти на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в твердій грошовій сумі в розмірі 400 гривень щомісячно і до досягнення дитиною повноліття (а.с. 5-6).

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Згідно ст. 192 ч. 1 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», прожитковий мінімум на одну дитину віком від 6 до 18 років встановлений в розмірі з 01 січня 2019 року – 2027 гривень.

Згідно ч. 2 ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (тобто на даний час 1013,50 гривні). Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів (тобто 2027 гривні).

Відповідно до абз. 4 п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж зазначений у ч. 2 ст. 182 СК України.

Таким чином, у зв'язку із прийнятими змінами у сімейному законодавстві з 28.08.2018 року мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину віком від 6 до 18 років не може бути меншим ніж 1013,50 грн..

Встановлено, що з часу винесення рішення суду про стягнення аліментів в твердій грошовій сумі в розмірі 400 гривень щомісячно до досягнення дитиною повноліття збільшилися витрати на утримання доньки, якій вже виповнилося дев’ять років.

Враховуючи, що позивачці необхідно утримувати неповнолітню доньку, що розмір збільшених аліментів стягнутих за рішенням суду від 17.01.2019 року є недостатнім для утримання дитини та він є меншим від мінімального гарантованого розміру, а також те, що позивачка не надала суду доказів спроможності відповідача сплачувати аліменти на утримання неповнолітньої дитини у розмірі по 1500 гривень щомісячно, а відповідач у відзиві обґрунтував про неспроможність сплати аліментів на утримання доньки в такій сумі, а саме надав суду докази про те, що на його утриманні знаходиться ще троє неповнолітніх дітей, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити частково, а саме стягувати з відповідача аліменти на користь позивачки на утримання їх малолітньої доньки в розмірі 1100 грн. щомісячно і до досягнення дитиною повноліття, однак не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до абз. 4 п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» у новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішення законної сили.

Щодо витрат позивачки за надання юридичної допомоги в сумі 2000 гривень та стягнення їх з відповідача, суд констатує наступне.

Згідно довідки адвоката у вказану суму 2000 гривень входять такі послуги як: збір та вивчення матеріалів справи - 800 гривень; написання позовної заяви – 800 гривень, та прийняття участі у судових засіданнях першої інстанції – 400 гривень (а.с. 10).

Оскільки розгляд вказаної справи здійснювався в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін у відповідності до ч. 5 ст. 279 ЦПК України, та адвокат ОСОБА_7, який є представником позивачки в галузі права не викликався та не з’являвся в судові засідання, тому суд вважає, що в частині стягнення з відповідача витрат пов’язаних з наданням правничої допомоги, позов слід задовольнити частково, а саме відповідно до ст. 137 ЦПК України слід стягнути з відповідача в розмірі 1600 гривень.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 137, 141, 263, 265, 279, 352, 354, 355 ЦПК України, ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», абз. 4 п. 17, абз. 4 п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», п. 3 ч. 3 ст. 313 ЦК України, ч. 2 ст. 182, ч. 3 ст. 181, ст. 184, ст. 192 СК України,

рішив:

Позов задовольнити частково.

Збільшити розмір стягнених аліментів встановлених рішенням Берегівського районного суду від 17.01.2011 року та стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, зареєстрованого за адресою ІНФОРМАЦІЯ_7, фактично проживаючого за адресою ІНФОРМАЦІЯ_8, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, в користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_9, уродженки та мешканки ІНФОРМАЦІЯ_10, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, аліменти на утримання доньки ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі в розмірі 1100 (одна тисяча сто) гривень щомісячно, однак не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і до досягнення дитиною повноліття, починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили.

Стягнути з ОСОБА_2 в користь ОСОБА_1 витрати за надання правової допомоги у розмірі 1600 (одна тисяча шістсот) гривень.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір в сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду – якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга може бути подана до суду апеляційної інстанції через Берегівський районний суд.

Суддя

ОСОБА_8.

Джерело: ЄДРСР 81492471
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку