open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 628/1688/18

Провадження № 2/628/34/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2019 р. Куп’янський міськрайонний суд Харківської області

У складі: головуючого – судді Коваленко О. А.

при секретарі Горбашовій І.М.

З участю: представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача - адвоката ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження в місті Куп’янську цивільну справу за позовом АТ «Харківобленерго» до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про відшкодування шкоди,-

ВСТАНОВИВ:

В червні 2018 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про відшкодування шкоди, вказавши наступне.

У зв’язку з встановленням Енергопостачальною організацією факту порушення п. 48 Правил користування електроенергією для населення (ПКЕЕн), затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 липня 1999 р. споживачами ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які мешкають за адресою: АДРЕСА_1, було складено акт від 06 березня 2018 року № 211966, а саме: було виявлено самовільне підключення до електричних мереж, споживання електричної енергії поза приладом обліку. Розмір суми додаткового нарахування, нарахованого енергопостачальником споживачу за безоблікове користування електричною енергією обчислюється відповідно до Методики, затвердженої постановою НКРЕ від 22 листопада 1999 р. № 1416. Згідно п. 3.3 Методики розмір суми недорахованої електроенергії, яка нараховується внаслідок порушення споживачем – фізичною особою ПКЕЕн, розраховується з дня останнього контрольного зняття представником енергопостачальника показань приладу обліку чи технічної перевірки приладу обліку до дня усунення порушення. Сума додаткового нарахування за безоблікове користування електричною енергією, яка нарахована енергопостачальником в зв’язку з порушенням ПКЕЕн відповідачем, становить 6796, 32 грн. За таких обставин, позивач просить стягнути з відповідачів суму додаткового нарахування за безоблікове користування електроенергією у розмірі 6796, 32 грн. та витрати по сплаті судового збору у сумі 1762, 00 грн.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просить стягнути суму додаткового нарахування за безоблікове користування електроенергією у розмірі 6796, 32 грн. та витрати по сплаті судового збору у сумі 1762, 00 грн. з відповідача ОСОБА_4, так як відповідач ОСОБА_3 померла.

Відповідач та його представник адвокат ОСОБА_2 в судовому засіданні заперечували проти задоволення позову, посилаючись на те, що працівники АТ "Харківобленерго" неправомірно склали акт.

Суд, заслухавши думку представника позивача, відповідача та його представника, допитавши свідків, дослідивши надані докази і матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що власниками квартири за адресою: АДРЕСА_2, є ОСОБА_3 та ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло, виданого 30 вересня 1993 року (а.с. 79).

З інвентаризаційної справи № 339 на домоволодіння за адресою: Харківська область, м. Куп’янськ, вул. Лікарняна, буд. 10, яку було надано для огляду в судовому засіданні, вбачається, що з в акті перевірки робот від 20 серпня 1993 р. рекомендовано виправити номер квартири за адресою: АДРЕСА_3.

18 вересня 2007 року між АК «Харківобленерго» та ОСОБА_3 було укладено договір про користування електричною енергією адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 60,61).

Згідно свідоцтва про смерть серії І-ВЛ № 656943 ОСОБА_3 померла 07 грудня 2018 року (а.с. 102).

06 березня 2018 року працівниками АК «Харківобленерго» складено акт про порушення №211966, даний акт було складено за участю споживачів ОСОБА_4 та ОСОБА_3, особовий рахунок 121005. З даного акту вбачається, що споживач при користуванні електричною енергією за адресою: АДРЕСА_1, порушив п.п. 48 ПКЕЕ(н), а саме: розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж, споживання електричної енергії поза приладом обліку. Підключення виконане у вигляді мідного дроту діаметром 2х1мм від ввідного дроту. З даним актом ОСОБА_4 ознайомлений, зауважень до складеного акту не має, з порушенням згоден та особисто ним підписаний (а.с. 3,4).

З протоколу № 211966 засідання комісії по розгляду актів порушення ПКЕЕн від 07 березня 2018 року вбачається, що при розгляді акту порушення ПКЕЕн № 211966, складеного 06 березня 2018 року на споживача ОСОБА_5, о/р 121005 за адресою: АДРЕСА_1, зроблено висновок, що визначений обсяг недорахованої електроенергії, складає 4233 кВт/г; збитки, спричинені АК «ХОЕ», внаслідок порушень ПКЕЕн, а саме розкрадання електроенергії в разі самовільного підключення до електромережі, згідно розрахунку № НОМЕР_1 від 07 березня 2018 року складає 6796, 32 грн. Пункт порушення ПКЕЕн, зафіксований в акті № 211966, відповідає п.п.5 п. 3.1 «Методики розрахунку обсягу електроенергії, недорахованої внаслідок порушення споживачем – фізичною особою ПКЕЕн», затвердженої Постановою НКРЕ від 18.12.08 № 1384 (а.с.5,6).

Листом від 26 вересня 2018 року АТ "Харківобленерго" повідомило відповідача ОСОБА_4 про те, що 01 жовтня 2018 року о 14-00 год. в УІПРС відбудеться засідання комісії з розгляду спірних питань за участю представників відділу НКРЕКП у Харківській обалсті та Держенергонагляду у Харківській області, на якому буде розглянуто його питання щодо неправомірних дій працівників АТ "Харківобленнрго" при складанні ОСОБА_6 про порушення від 06.09.2018 р. № 121005 та здійснення на його підставі нарахувань, просять прийняти участь у проведенні засідання комісії (а.с. 46).

З протоколу засідання комісії інформаційно-консультативного відділу управління інформаційної політики та роботи зі споживачами (ІКВ УІПРС) АТ «Харківобленерго» від 01 жовтня 2018 року вбачається, що гр.. ОСОБА_4 звернувся до Інспекції Держенергонагляду у Північному регіоні щодо з’ясування правомірності дій працівників АТ «Харківобленерго» пр. складанні акта про порушення ПКЕЕн від 06.03.2018 р. № 211966 за адресою: АДРЕСА_3 та здійснення на його підставі нарахувань. Комісія вирішила: розглянувши всі матеріали справи комісією ІВК не встановлено порушень з боку АТ «Харківобленерго» «Правил користування електричною енергією для населення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 № 1357, які діяли на той час, в частині складання ОСОБА_6 та здійснення на його підставі нарахувань. Заявник ОСОБА_4 на засідання комісії не з'явився (а.с. 58,59).

ОСОБА_7 електроенерегтичного комплексу Міністерства енергетики та вугольної промисловості України від 19 жовтня 2018 року ОСОБА_4 повідомлено, що енергопостачальник АК "Харківобленерго" звернулося з позовом до суду щодо стягнення суми збитків, розрахованої за ОСОБА_6 порушення ПКЕЕН від 06 березня 2019 року № 211966, тому вирішення питання щодо його звернення має бути здійснено з врахуванням судових рішень, які наберуть законної сили. (а.с. 62-64).

Відносини з приводу постачання фізичними особами електричної енергії регулюються статтями 22, 714, 1209, 1210 ЦК України, Законом України «Про електроенергетику». Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України 04 травня 2006 року № 562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 4 липня 2006 року за № 782/12656.

Відповідно до статті 714ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно з положеннями статті 1 Закону України «Про електроенергетику», споживачами енергії є суб'єкти господарської діяльності та фізичні особи, що використовують енергію для власних потреб на підставі договору про її продаж та купівлю.

Статтею 27 Закону України«Про електроенергетику» встановлено, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку; пошкодження приладів обліку; порушення правил користування енергією тощо.

Відповідно до статті 26 цього ж Закону споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Правила користування електричною і тепловою енергією для населення затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Згідно з пунктом 1 ПКЕЕн, ці Правила регулюють відносини між побутовими споживачами та енергопостачальниками. Правила обов’язкові для виконання всіма споживачами і енергопостачальниками незалежно від форм власності.

У відповідності до положення пункту 3 ПКЕЕн, споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору про користування електричною енергією між побутовим споживачем і енергопостачальником, що розробляється енергопостачальником згідно з Типовим договором і укладається на три роки.

Відповідно до пункту 37 ПКЕЕН енергопостачальник має право перевіряти справність приладів обліку, знімати показання відповідно до умов договору та проводити обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза приладами обліку; вимагати від споживача відшкодування збитків, завданих порушеннями, допущеними споживачем під час користування електричною енергією.

Пунктом 48 ПКЕЕН передбачено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством за: прострочення терміну внесення платежів за електричну енергію; порушення правил користування електричною енергією; ухилення або несвоєчасне виконання рішень та приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної енергії; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладу обліку; розукомплектування та пошкодження об'єктів електроенергетики, розкрадання майна цих об'єктів; насильницькі дії, що перешкоджають посадовим особам енергопостачальника виконувати свої службові обов'язки.

Пунктом 53 ПКЕЕН визначено, що у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. Один примірник акту вручається споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Споживач має право внести до акту свої зауваження. У разі відмови споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника. Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

Частиною 1 ст.11ЦК України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Виходячи з положень ст.ст. 526, 626-631 ЦК України, укладений договір є обов'язковим для належного виконання сторонами відповідно до його умов, вимог ЦК України та інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

У відповідністю зі ст.526ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Виконання зобов'язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов'язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов'язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_6, ОСОБА_8, ОСОБА_9 – працівники АТ «Харківобленерго» пояснили, що дійсно при проведенні обстеження електроустановки за адресою: АДРЕСА_3, було виявлено порушення «Правил користування електричною енергією для населення» у вигляді самовільного підключення до електромереж енергопостачальника, споживання електричної енергії поза приладом обліку. ОСОБА_4 підписав та визнав факт порушення.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_10 – начальник абонентського відділу пояснила, що була присутня при розгляді акту порушення ПКЕЕн, складеного 06 березня 2018 року на споживача ОСОБА_3, при розгляді був присутній ОСОБА_4 Рішенням комісії було зроблено висновок, яким підтверджується факт розкрадання електричної енергії в разі самовільного підключення до електромережі.

Відповідач ОСОБА_4 допустив підключення до електромережі з порушенням правил користування електричною енергією та споживав електричну енергію без оплати за її використання.

Таким чином позивачем доведено факт порушення відповідачем правил користування електричною енергією, у зв'язку з чим у відповідача виникло зобов'язання по оплаті вартості електричної енергії, спожитої з порушенням правил користування електричною енергією, в сумі 6796,32 грн, яке ОСОБА_4 у добровільному порядку не було виконано.

Згідно розрахунку позивача від 07 березня 2018 року, який не оспорений відповідачем, внаслідок безоблікового споживання електричної енергії позивачу було завдано шкоду в розмірі 6796, 32 грн.

Зазначений розрахунок розміру матеріальної шкоди зроблений згідно з п.п. 3.1-3.3, 3.5 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушенням споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04 травня 2006 року №562 (чинного на момент виникнення зобов'язання).

Доказів, які б спростовували зазначену суму заборгованості або обов'язок щодо її погашення, відповідачем не надані.

В зв’язку з внесенням змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з 07 червня 2018 року Акціонерна компанія «Харківобленерго» перейменована у Акціонерне товариство «Харківобленерго». Акціонерне товариство є правонаступником усіх прав та обов’язків Акціонерної компанії «Харківобленерго».

Враховуючи наведене, суд вважає необхідним задовольнити позовні вимоги, стягнути з відповідача вартість спожитої електроенергії, не облікованої внаслідок порушення ПКЕЕн, у розмірі 6796, 32 коп.

Крім того, на підставі положень положень ст. 141 ЦПК України, на користь АТ «Харківобленерго» з відповідача підлягають стягненню судові витрати у розмірі 1762,00 грн., які позивач поніс при зверненні до суду.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 89, 141, 259, 264-265 ЦПК України, ст.ст. 22,714, 611, 626-631, 1209, 1210 ЦК України, ЗУ "Про електроенергетику", суд-

УХВАЛИВ :

Позов Акціонерного товариства «Харківобленерго» - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН - НОМЕР_2, який зареєстрований та проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь АТ «Харківобленерго» суму додаткового нарахування за безоблікове користування електроенергією у розмірі 6796, 32 грн.. яку перерахувати на р/р 260323012307 ХОУ ВАТ «ДОБУ» м. Харків МФО 351823 код 00131954.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь АТ «Харківобленерго» суму сплаченого судового збору у розмірі – 1762,00 грн., які перерахувати на р/р 26005474695 в АТ «Райффайзен банк ОСОБА_6» м. Київ, МФО 380805, код 00131954.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Куп’янський міськрайонний суд шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний тект рішення складений 26 квітня 2019 року.

Головуючий Коваленко О.А.

Джерело: ЄДРСР 81457916
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку