open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №751/457/19

Провадження №2/751/471/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2019 року місто Чернігів

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Цибенко І. В.

за участю секретаря Михайлової І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПАТ «Облтеплокомуненерго» про захист прав споживачів, визнання дії неправомірними та зобов’язати здійснити дії -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся в суд з позовом до ПАТ «Облтеплокомуненерго» з вищезазначеним позовом, в якому просить визнати неправомірними дії ПАТ «Облтеплокомуненерго» щодо завищення та нарахування йому оплати на опалення місць загального користування, забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення, донарахування до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії у будинку по квартирі № 21 за адресою вулиця Незалежності, будинок 56.в м.Чернігів (особовий рахунок №79750) за опалювальні періоди листопад та грудень 2018 року включно, загалом в сумі 1604.23 грн.; зобов'язати ПАТ «Облтеплокомуненерго» зробити перерахунок незаконно нарахованої йому заборгованості по оплаті витрат на оплату за опалення по всім показникам користування теплової енергії будинку, квартири №21 за адресою вулиця Незалежності, будинок 56 в м. Чернігів (особовий рахунок №79750) 1604.23 грн. станом на 01.01.2019 року шляхом проведення відповідного коригування по особовому рахунку №79750 в сторону її зменшення на суму 1604.23 грн.

Позов обґрунтовано тим, що позивач є споживачем послуг з централізованого опалення, власником квартири № 21, вулиця Незалежності, 56, місто Чернігів, які надає ПАТ «Облтеплокомуненерго».

Зазначає, що вказаний будинок обладнано засобом обліку теплової енергії, який стоїть на під'їзд, де розташована квартира 21. Крім квартир під'їзду, до лічильника тепла приєднані будівлі що прилягають і мають окремий вихід. Його квартира обладнана окремими засобами обліку теплової енергії теплообчислювач Sonometer 1000, зав. № 35821940, термоперетворювач Pt-500 №002032, що відповідно до акту від 14.10 2008 року були Виконавцем прийняті в експлуатацію, а 08.09. 2016 року на вказані засоби видане свідоцтво про їх повірку - чинне до 08 09 2020. В 2007 році спільним рішенням жителі будинку в цілях економії місця загального користування було відключено від теплопостачання і таким чином зменшено опалювальну площу суми, але з листопада 2018 року почали надходити платіжки від ПАТ «Облтеплокомуненерго» з необґрунтованими зміненими алгоритмам нарахуваннями: крім показників квартирної лічильника, додатково ,з листопада 2018року, почала нараховуватись плата ще по трьох показниках загальнобудинковому лічильнику. Посилаючись на Договір про надання послуг з централізованої опалення та водо нагрівання, Правила опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення, затвердженої наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово - комунального господарства України від 31 жовтня 2006 року № 359, вважає такі дії відповідача незаконними.

Ухвалою судді від 28.01.2019 у справі відкрито спрощене позовне провадження з повідомленням сторін.

Відповідач 22.02.2019 надав суду відзив на позовну заяву, відповідно до якої заперечує проти задоволення позову, вказуючи на правомірне нарахування відповідачем витрат на опалення за квартиру обладнану вузлом розподільного обліку, яка складається з: обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньо будинкової системи опалення та гарячого водопостачання, обсягу теплової енергії на опалення МЗК, обсягу теплової енергії, що визначена як донарахування до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії у будинку. Таким чином, додаткова плата позивачу не нараховується ( а.с. 20-24).

На ухвалу суду від 26.02.2019 відповідачем надано розрахунок по особовому рахунку №79750 квартири № 21 за адресою вулиця Незалежності, будинок 56 в м.Чернігів за період листопад - грудень 2018 року.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є споживачем послуг з централізованого опалення, що надаються відповідачем ПАТ «Облтеплокомуненерго» за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується договором про надання послуг з централізованого опалення та водонагрівання від 26.01.2007 Позивач є споживачем послуг, які надає ПАТ «Облтеплокомуненерго»(п.1 Договору а.с. 9).

Об'єктом надання послуг є вищевказана квартира опалювальною площею 72, 3 кв.м. (п.2 Договору).

Вказаний будинок обладнано будинковим засобом обліку теплової енергії, а вказана квартира обладнана окремими засобами обліку теплової енергії – теплообчислювач Sonometer 1000, зав. № 35821940, термоперетворювач Pt-500 №002032, що відповідно до акту від 14.10 2008 року були Виконавцем прийняті в експлуатацію, а 08.09. 2016 року на вказані засоби видане свідоцтво про їх повірку - чинне до 08.09.2020 ( а.с. 8).

Відповідно до змісту з п.п.1, 7, п.22 Договору Виконавець зобов'язаний забезпечувати вчасне, відповідної якості надання послуг згідно із законодавством та умовами договору; поводити перерахунок розміру плати за послуги в разі їх не надання або надання не в повному обсязі; звільняти від плати за послуги у разі їх не надання. Плата за надані послуги за наявності засобів обліку води і теплової енергії справляється за їх показаннями згідно з п.10-13 Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (надалі-Правила), (п.8 Договору) Пунктом 23 Договору визначено, що точками розподілу в яких здійснюється передача передбачених цим договором послуг від виконання споживачеві у багатоквартирному будинку є: централізованого опалення - стояки в межах квартири; водонагрівання - перша запірна арматура на воді в квартиру.

Зі змісту квитанцій за надані послуги за листопад, грудень 2018 року ( а.с. 7) та розрахунку по особовому рахунку №79750 квартири № 21 за адресою вулиця Незалежності, будинок 56 в м.Чернігів за період листопад - грудень 2018 року вбачається, що ПАТ «Облтеплокомуненерго» крім показників квартирного лічильника додатково нараховує витрати за опалення місць загального користування (надалі - МЗК), витрати на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та донарахування до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії для вищевказаної квартири по загальнобудинковому лічильник.

Згідно відомостей наведених в квитанції за травень 2018 року заборгованість за опалення Позивача перед Відповідачем станом на 31.12.2018 становить 1604 грн. 23 коп.

Статтею 4 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» передбачено, що власники (співвласники) приміщень у будівлі, в якій окремі приміщення є самостійними об'єктами нерухомого майна, у разі приєднання такого будинку (будівлі) до зовнішніх інженерних мереж або обладнання такого будинку (будівлі) системою автономного теплопостачання, автономного гарячого водопостачання, автономного водопостачання зобов'язані забезпечити оснащення належних їм приміщень вузлами розподільного обліку відповідно теплової енергії, гарячої води, питної води, крім випадків, передбачених частинами п'ятою - сьомою цієї статті. Власник (співвласники) будівлі, в якій окремі приміщення не є самостійними об'єктами нерухомого майна, але перебувають у користуванні різних споживачів відповідних комунальних послуг, у разі приєднання такої будівлі до зовнішніх інженерних мереж або обладнання такого будинку (будівлі) системою автономного теплопостачання, автономного гарячого водопостачання, автономного водопостачання зобов'язаний забезпечити оснащення таких приміщень вузлами розподільного обліку відповідно теплової енергії, гарячої води, питної води, крім випадків, передбачених частинами п'ятою - сьомою цієї статті.

Згідно з ст. 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» у будівлях, зазначених у ч. ч. 2, 3 ст. 4 цього Закону, обсяг відповідної комунальної послуги, визначений за допомогою вузла комерційного обліку розподіляється між усіма споживачами з урахуванням показань вузлів розподільного обліку, приладів - розподілювачів теплової енергії відповідно до ч. ч. 2-4 цієї статті. Тобто визначений за допомогою вузла (вузлів) комерційного обліку обсяг спожитої у будівлі теплової енергії включає обсяги теплової енергії на опалення житлових та нежитлових приміщень, які є самостійними об'єктами нерухомого майна, опалення місць загального користування, гаряче водопостачання та розподіляється між споживачами, проводиться з урахуванням методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово - комунального господарства, в тому числі, визначає порядок розрахунку.

Так, відповідно до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630 виконавець та споживач не мають права відмовлятись від врахування показань засобів обліку. Також споживач сплачує за надані послуги відповідно до показань засобів обліку води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання на підставі платіжного документа (розрахункової книжки, платіжної квитанції тощо).

Відповідно до Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення плати за їх опалення, затвердженої наказом Міністерства з питань житлово - комунального господарства України від 31.10.2006 року № 359 (чинної на момент спірних правовідносин) у разі часткового оснащення приміщень споживачів приладами обліку теплової енергії та відсутності приладів обліку теплової енергії на МЗК витрати теплової енергії на опалення МЗК визначаються розрахунком за формулами, наведеними в п. 2.1.

В той же час п. 2.1.4. Методики наводить формулу, за якою визначається загальна кількість теплової енергії на опалення МЗК, а п. п. 2.2.1., 2.2.2., 2.2.3. Методики визначають формули розподілу визначених величин теплової енергії, спожитої на опалення МЗК, між окремими помешканнями будинку та приміщеннями з окремим входом.

З розрахунку по особовому рахунку №79750 вбачається, що по квартирі № 21 за адресою вулиця Незалежності, будинок 56 в м.Чернігів за період листопад - грудень 2018 року витрати на опалення МЗК нараховувались з розрахунку 10% від обсягу теплової енергії за загально будинковим лічильником у відповідності до будівельних норм. Крім того, велось нарахування на забезпечення функціонування внутрішньо будинкових систем опалення- з розрахунку 3%, а також донарахування до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії- коефіцієнт допустимого відхилення – 0,5, що було визначено відповідно до Додатку рішення виконавчого комітету ЧМР № 106 від 02.03.2018.

Оскільки, Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, водовідведення не регламентовано порядку розрахунку оплати за опалення місць загального користування у багатоквартирних житлових будинках, обладнаних загальнобудинковими приладами обліку теплової енергії, як і не визначений Методикою розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення плати за їх опалення(чинної на момент спірних правовідносин) алгоритм розрахунку кількості теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньо будинкових систем опалення та донарахування до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії у будинку нарахування за опалення, а отже, проведений відповідачем розрахунок оплати за опалення місць загального користування, забезпечення функціонування внутрішньо будинкових систем опалення, донарахування до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії по особовому рахунку № 79750 квартири № 21 за адресою вулиця Незалежності, будинок 56 в м.Чернігів за період листопад - грудень 2018 року, саме в розмірі 1604 грн. 23 коп. є незаконним.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 13, 76-89, 141, 258, 259, 263-265, 268, 271-273, 354-355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ПАТ «Облтеплокомуненерго» про захист прав споживачів, визнання дії неправомірними та зобов’язати здійснити дії- задовольнити.

Визнати неправомірними дії ПАТ «Облтеплокомуненерго» щодо нарахування ОСОБА_1 оплати на опалення місць загального користування, забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення, донарахування до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії по квартирі № 21 за адресою вулиця Незалежності, будинок 56 в м. Чернігів (особовий рахунок №79750) за листопад, грудень 2018 року в сумі 1604 (тисячу шістсот чотири) грн. 23 коп.

Зобов'язати ПАТ «Облтеплокомуненерго» зробити перерахунок заборгованості по оплаті витрат за опалення місць загального користування, забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення, донарахування до мінімальної частки середнього питомого споживання теплової енергії, по квартирі №21 за адресою вулиця Незалежності, будинок 56 в м. Чернігів (особовий рахунок №79750) за листопад, грудень 2018 року шляхом проведення відповідного коригування по особовому рахунку №79750.

Стягнути з ПАТ «Облтеплокомуненерго» на користь держави судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну і резолютивну частини рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Новозаводський районний суд м. Чернігова.

Повний текст рішення суду виготовлено 16.04.2019.

Головуючий - суддя І. В. Цибенко

Джерело: ЄДРСР 81370566
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку