open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 357/4157/19

2-а/357/171/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2019 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючий – суддя Кошель Б. І. ,

при секретарі – Тодосієнко О. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду №6 м. Біла Церква адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до дільничної виборчої комісії виборчої дільниці №321180 м. Біла Церква Київської області, відділу ведення Державного реєстру виборців Білоцерківського виконавчого комітету Білоцерківської міської ради про включення до списку виборців,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулась до Білоцерківського міськрайонного суду з вказаним адміністративним позовом, посилаючись на те, що відділ ведення Державного реєстру виборців Білоцерківського виконавчого комітету Білоцерківської міської ради не включив її до списку виборців на виборчій дільниці №321180. Позивачка фактично проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, а тому просить суд зобов'язати виборчу комісію включити її до списку виборців дільниці № 321180.

Позивачка в судове засідання не з’явилась, про дату, час і місце розгляду справи була повідомлена належним чином, надала до суду заяву про розгляд справи без її участі.

Дільнична виборча комісія виборчої дільниці № 321180 м. Біла Церква про розгляд справи повідомлена, заяв чи клопотань від неї не надходило.

Відповідно до частини четвертої статті 229 КАС України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши докази у справі, суд дійшов наступних висновків.

На електронну адресу суду 17.04.2019 року від відділу Ведення Державного реєстру виборців Виконавчого комітету Білоцерківської міської ради надійшла відповідь на запит суду про надання відомостей з Державного реєстру виборців, щодо виборця ОСОБА_1.

Вирішуючи справу по суті суд виходить з наступного.

Відповідно до вимог ч.1, ч. 4, ч.5 ст.274 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі. Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування,- невідкладно. Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, тобто в межах тимчасово окупованої території України. На даний час фактично проживає в ІНФОРМАЦІЯ_4, є громадянином України, що підтверджується паспортом серії ВК 616352, та довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 03.12.2018 року № НОМЕР_1.

Відповідно до п.1 Постанови Центральної Виборчої Комісії України від 07 квітня 2019 року № 759, повторне голосування з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, призначено на неділю, 21 квітня 2019 року.

Відповідно до вимог ч.1 ст.70 та ч.2 ст.71 Конституції України право голосу на виборах мають громадяни України при досягненні ними на день проведення виборів вісімнадцяти років, і гарантується право вільного волевиявлення.

Позивачка має бажає здійснити волевиявлення на виборах Президента України 21 квітня 2019 року на виборчій дільниці №321180 у м. Біла Церква Київської області, а тому має бути внесена до списків виборців по зазначеній виборчій дільниці.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про державний реєстр виборців» виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці. Виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Виборча адреса виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, визначається за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, або органом ведення Реєстру за мотивованим зверненням виборця.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про вибори Президента України» зміни до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці вносяться на підставі рішення суду, прийнятого у порядку та у строки, визначені Кодексом адміністративного судочинства України.

Згідно ч. 4 ст. 35 Закону України Про вибори Президента України , при включенні виборця до списку виборців на виборчій дільниці у порядку внесення змін до уточненого списку виборців відомості про нього, передбачені формою списку виборців, вносяться у кінці списку виборців. При цьому у графі "Примітки" зазначаються дата і номер рішення суду.

Позивачка є громадянином України і має право брати участь у виборах Президента України, однак не внесена до списку виборців, тому на даний час має місце порушення її конституційного права на взяття участі у чергових виборах Президента України, яке в силу вимог ст. ст. 19,70 Конституції України підлягає судовому захисту.

На підставі наведеного суд вважає за необхідне позов ОСОБА_1 задовольнити, що тягне за собою обов’язок дільничної виборчої комісії виборчої дільниці №321180 м. Біла Церква Київської області з чергових виборів Президента України включити позивача до списку виборців.

Керуючись ст.ст. 2, 241, 243- 246, 274, 293 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В :

Адміністративний позов задовольнити.

Включити до списків для повторного голосування 21 квітня 2019 року на виборах Президента України 31 березня 2019 року на виборчій дільниці № 321180 в місті Біла Церква Київської області громадянина України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії ВК 616352, виданий 25 червня 2009 року Будьоннівським РВ ДМУ ГУ МВС України в Донецькій області.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду через Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у дводенний строк з дня його проголошення.

Суддя

ОСОБА

_2

Джерело: ЄДРСР 81247702
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку