open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 214/2647/19

1-кс/214/792/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2019 року, слідчий суддя Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області - ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кривому Розі клопотання слідчого СВ Саксаганського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до документів які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , погоджене прокурором Криворізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_4 , винесене по матеріалам досудового розслідування № 12019040750000048, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 335 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Саксаганського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу.

В обґрунтування якого зазначив, що 04 січня 2019 року до Саксаганського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшла ухвала Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу про зобов`язання внесення відомостей до ЄРДР за скаргою військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо ухилення від призову на строкову військову службу ОСОБА_5 , яке полягає у неявці останнього без поважних причин за бойовою повісткою до ІНФОРМАЦІЯ_1 на відправку для проходження строкової військової служби, що свідчить про умисне ухилення ОСОБА_5 від призову.

Встановлено, що відповідно до Указу Президента України № 274/2018 від 10.09.2018 року «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році», ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» від 23.03.1992 року №2232\ХІІ, Постанови КМУ від 21.03.2002 року №352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» (зі змінами), ІНФОРМАЦІЯ_2 восени 2018 року розпочато призов на строкову військову службу громадян призовного віку, які не маю права на відстрочку або звільнення від призову.

Згідно ст. 17 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу» 23.03.1992 року №2232\ХІІ (зі змінами) відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров`я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов`язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов`язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

4) дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв`язку з її смертю або за рішенням суду;

5) двох і більше дітей; 6) дитину-інваліда; 7) дружину-інваліда; 8) вагітну дружину.

Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У разі якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків на час проходження строкової військової служби братами, до звільнення в запас одного з них.

Районна (міська) призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров`я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

- у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

- у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;

- у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;

- в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у навчальних закладах інших держав.

Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку: педагогічним працівникам з повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є загальноосвітні навчальні заклади, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю; медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за фахом у сільській місцевості; священнослужителям, які закінчили вищі або середні духовні навчальні заклади і займають посаду в релігійних організаціях, що діють за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку, - на час виконання обов`язків священнослужителя; сільським, селищним, міським головам - на строк виконання ними цих повноважень; особам, які мають науковий ступінь кандидата (доктора) наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, - на весь період їх роботи за цією спеціальністю; резервістам - на весь період служби у військовому резерві; поліцейським - на весь період їх служби.

Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, - до прийняття відповідного рішення.

У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

З 31березня 2015 року на військовому обліку призовників в ІНФОРМАЦІЯ_2 перебуває ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що за даними РВК зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

26 жовтня 2016 року призовник ОСОБА_5 був під особистий підпис попереджений про настання адміністративної та кримінальної відповідальності та йому було доведено зміст ст.ст. 335, 337 КК України, ст.ст. 210, 211 КУпАП.

03 жовтня 2018 року, на підставі зібраної інформації про стан здоров`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 прийнято рішення про придатність останнього до проходження строкової військової служби, тобто у останнього відсутні законні підстави для відстрочки від призову.

ОСОБА_5 було вручено під підпис повістку про прибуття до ІНФОРМАЦІЯ_4 на 06:15 год. 10 жовтня 2018 року для відправлення на обласний збірний пункт, тобто відправку для проходження строкової військової служби.

З того часу по даний момент ОСОБА_5 у встановленому порядку не звертався до відповідних інстанцій щодо оскарження рішення про його придатність до військової служби або призову взагалі.

10 жовтня 2018 року призовник ОСОБА_5 до ІНФОРМАЦІЯ_1 за повісткою не прибув, до обласного збірного пункту у добровільному порядку у визначену дату та до теперішнього часу не прибув. З огляду на вказані обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, тобто злочину передбаченого ст.335 КК України, у відношенні ОСОБА_5 .

З метою подальшого ефективного проведення досудового розслідування, встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, належного доказування та порядку збирання доказів, перевірки наданих свідками свідчень, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до речей та документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме оригіналів особової справи військовозобов`язаного (призовника) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , усіх супутніх документів, які відображають вчинення всіх дій (висновки медичної та призовної комісії), які передували та стали підставою видачі ІНФОРМАЦІЯ_1 бойової повістки на ім`я останнього.

Слідчий у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду повідомлявся належним чином. До суду надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій просив його задовольнити з підстав зазначених у клопотанні.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, з урахування положення ч. 2 ст. 163 КПК України, вважаю, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, за таких обставин.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до Витягу з кримінального провадження № 12019040750000048 від 05.01.2019 (а.с. 3), в провадженні ІНФОРМАЦІЯ_5 знаходиться вказане кримінальне провадження за скаргою військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо ухилення від призову на строкову військову службу ОСОБА_5 ..

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначеному у ст. 161 КПК України.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено можливість використання як доказів у кримінальному провадженні відомостей, зазначених у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Кримінальний процесуальний кодекс України не передбачає повноважень слідчого на речей та документів, тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, тому суд вважає, що без застосування заходу забезпечення кримінального провадження не можливо отримати документи, вказані у клопотання слідчого.

Таким чином,для досягненняповноти,всебічності танеупередженості розслідуваннявищезазначеного факту,слідчий суддявважає занеобхідне надатитимчасовий доступдо документів,що перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (юридична адреса: АДРЕСА_2 ), а саме оригіналу особової справи заведеної на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , усіх супутніх документів, які відображають вчинення всіх дій (висновки медичної та призовної комісії), які передували та стали підставою видачі ІНФОРМАЦІЯ_1 бойової повістки на ім`я останнього з можливістю вилучення їх оригіналів

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 131, 132, 163 165 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Саксаганського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надатислідчому СВСаксаганського ВПКВП ГУНПв Дніпропетровськійобласті ОСОБА_3 ,тимчасовий доступдо документів,що перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (юридична адреса: АДРЕСА_2 ), а саме оригіналу особової справи заведеної на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , усіх супутніх документів, які відображають вчинення всіх дій (висновки медичної та призовної комісії), які передували та стали підставою видачі ІНФОРМАЦІЯ_1 бойової повістки на ім`я останнього з можливістю вилучення їх оригіналів.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали, відповідно до ст. 166 КПК України, може бути проведено обшук з метою відшукання та вилучення зазначених документів

Ухвала оскарженню не підлягає, між тим, відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 81243631
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку