open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 234/19750/18
Моніторити
emblem
Справа № 234/19750/18
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Постанова /28.11.2019/ Касаційний цивільний суд Ухвала суду /15.07.2019/ Касаційний цивільний суд Постанова /29.05.2019/ Донецький апеляційний суд Постанова /29.05.2019/ Донецький апеляційний суд Ухвала суду /16.05.2019/ Донецький апеляційний суд Ухвала суду /02.05.2019/ Донецький апеляційний суд Рішення /15.04.2019/ Краматорський міський суд Донецької областіКраматорський міський суд Донецької області Ухвала суду /21.02.2019/ Краматорський міський суд Донецької областіКраматорський міський суд Донецької області Ухвала суду /20.02.2019/ Краматорський міський суд Донецької областіКраматорський міський суд Донецької області Ухвала суду /06.02.2019/ Краматорський міський суд Донецької областіКраматорський міський суд Донецької області Ухвала суду /08.01.2019/ Краматорський міський суд Донецької областіКраматорський міський суд Донецької області
Справа № 234/19750/18

Провадження № 2/234/862/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2019 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області в складі

головуючого судді Бакуменко А.В

за участю секретаря Кісточки І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Краматорську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Донецькоблгаз» про захист прав споживачів та зобов’язання вчинити певну дію, -

Обставини справи

ОСОБА_1 звернувся до Краматорського міського суду з позовом про зобов’язання вчинити певні дії, свої вимоги обґрунтував тим, що 06.11.2018 року він звернувся до Голови правління ПАЬТ по газопостачанню та газифікації ОСОБА_2 в якому просив зобов’язати начальника Костянтинівського УГГ, структурного підрозділу ПАТ «Донецькоблгаз»- ОСОБА_3 надати йому можливість ознайомитись з договором на постачання природного газу № 91024 від 18.07.2012 року.

Однак, йому було повідомлено про знищення усіх договорів в 2016 році.

Просить суд визнати неправомірними дії посадових осіб ПАТ «Доднецькоблгаз» що виразилися в тривалій відмові йому, ОСОБА_1 в ознайомлені з договором про постачання природного газу, зобов’язати голову правління ПАТ «Донецькоблгаз» надати йому можливість ознайомитись з договором, зупинити неправомірні нарахування абонплати за спожитий природній газ на підставі підробленого договору, визнати неправомірними дії посадових осіб ПАТ «Донецькоблгаз» по перерахунку абонплати у 2015 році, здійсненому в 2017 році.

Позивач в судове засідання не з’явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідач в судове засідання не з’явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, просив відмовити в задоволені позову в повному обсязі.

До суду надійшов відзив від ПАТ «Донецькоблгаз» у відповідності до котрого вони заперечують проти задоволення заявлених позивачем вимог, з наступних підстав. У Костянтинівському УГГ за адресою вул. Європейська буд. 42 –а, кв. 24 значиться особистий рахунок № 91024 який значиться за ОСОБА_4 ( дружина позивача ОСОБА_1, котра з його слів померла 20.07.2013 року). При цьому офіційної заяви про переоформлення рахунку ОСОБА_1 не надав. Нарахування по споживанню газу проводиться у відповідності до постанови КМУ від 06.08.2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». ОСОБА_1 неодноразово повідомлявся про те , що з типовим договором він може ознайомитись в обласній газеті або на сайті. Крім того, споживач несвоєчасно та не в повному обсязі проводить оплату, в зв’язку з чим станом на 25.01.2019 року має заборгованість у сумі 3210,94 грн.

З огляду на зазначені обставини, суд у відповідності до ч. 3 ст. 211, ст. 247 ЦПК України судовий розгляд справи здійснив на підставі наявних матеріалів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Фактичні обставини встановлені судом

Згідно до статті 1-1 Закону України «Про захист прав споживачів» - цей Закон регулює відносини між споживачами товарів (крім харчових продуктів, якщо інше прямо не встановлено цим Законом), робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг.

У відповідності до ст.4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 5 ЦПК України, передбачено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Статтею 15 ЦК України встановлено, що - кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Статтею 16 ЦК України визначено способи захисту цивільних прав та інтересів особи, так способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до ПАТ «Донецькоблгаз» з заявою про надання йому для ознайомлення договору № 91024 про постачання газу в квартиру АДРЕСА_1.

З наданої копії відповіді від 05.12.2018 року вбачається, що особовий рахунок № 91024 відкритий на ОСОБА_4 , до 06.11.2018 року жодний з зареєстрованих осіб в квартирі АДРЕСА_2 не звертався з заявою для переоформлення особового рахунку.

У відповідності до ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Одиниця виміру обсягу спожитого споживачем природного газу визначається правилами постачання природного газу, що затверджуються уповноваженим законом органом. Постачання та розподіл природного газу споживачу здійснюються відповідно до типового договору, затвердженого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Договір про постачання природного газу укладається лише в разі наявності у споживача або його постачальника договору про розподіл природного газу з відповідним оператором газорозподільної системи. Оператор газорозподільної системи має право відмовити споживачу або його постачальнику в укладенні договору про розподіл природного газу виключно з підстав, визначених у статті 19 Закону України "Про ринок природного газу".

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 30.09.2015 № 2498, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за № 1384/27829 - затверджено типовий договір розподілу природного газу.

ВСУ, розглядаючи справу № 6-2951цс15 (постанова від 20 квітня 2016 р.), зокрема, зазначив: «…споживачі зобов’язані оплатитижитлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі неможе бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі».

Зважаючи на вищевикладене позовні вимоги ОСОБА_1 задоволенню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 13,259,263-265,268, ЦПК , ст.ст. 15,16 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Донецькоблгаз» про захист прав споживачів та зобов’язання вчинити певну дію – залишити без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд.

Рішення ухвалене у нарадчій кімнаті та надруковано в одному примірнику.

Суддя Краматорського міського суду

ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 81203938
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку