open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 761/12080/19

Провадження № 1-кс/761/8692/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання захисника підозрюваної ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 , поданого в рамках досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 42018000000001719 від 13.07.2018, порушеного за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ОСОБА_4 звернувся в інтересах підозрюваного ОСОБА_3 до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, згідно якого просив надати йому тимчасовий доступ до документів та баз даних, які містять охоронювану законом таємницю, та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) у яких зберігається інформація про те, чи перетинав державний кордон України за період з 01 січня 2018 року по 03 вересня 2018 року громадянин Австрії ОСОБА_5 (латинськими літерами прізвище: ОСОБА_6 , або Lenge, або Langle, ім`я: Fabian), ІНФОРМАЦІЯ_2 , із зазначенням дат в`їзду та виїзду, з можливістю виготовлення їх копій.

Клопотання мотивує тим, що Головним слідчим управлінням Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №42018000000001719 від 13.07.2018 щодо ОСОБА_3 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України.

03.09.2018 року ОСОБА_7 був затриманий працівниками СБУ після отримання від ОСОБА_8 2000 доларів США за лист-відповідь на звернення ОСОБА_8 до Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України. У цей же ж день був затриманий і ОСОБА_3 .

Підставою для відкриття кримінального провадження щодо ОСОБА_3 стала заява громадянина України ОСОБА_8 від 11.07.2018 до ГУБКОЗ Служби безпеки України, в якій він навів низку завідомо неправдивих звинувачень щодо ОСОБА_3 про здійснення останнім протиправної діяльності.

Зокрема в заяві про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_8 просить розпочати досудове розслідування та притягнути до відповідальності ОСОБА_9 та ОСОБА_3 , які спільно з іншими співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_3 налагодили протиправний механізм вимагання грошових коштів від пересічних громадян за виконання окремих посадових дій. Зокрема, вказані особи вимагали неправомірної винагороди за наступне: кримінальне переслідування та притягнення до відповідальності згідно чинного законодавства особи, що будучи позбавленої опіки судом Австрії незаконно забрала та вивезла дитину до України; повернення викраденого а території України та знайденого на території Євросоюзу автомобіля, що належить громадянину України; вирішення проблем з органами ДФС та окремими підрозділами Нацполіції; вирішення питань, що відносяться до компетенції сервісних центрів, в тому числі вирішення питання отримання посвідчень всіх категорій; надання відомостей з державних баз даних; вирішення проблемних питань щодо вїзду іноземних громадян в Україну.

У матеріалах кримінального провадження №42018000000001719 від 13.07.2018 наявна копія довіреності від 10.05.2018 року, видана громадянином Республіки Австрії ОСОБА_5 громадянину України ОСОБА_8 .

Так, з матеріалів вказаного кримінального провадження ОСОБА_8 повідомив органу досудового розслідування інформацію про те, що нібито ОСОБА_3 спільно з ОСОБА_7 вимагали у ОСОБА_8 неправомірну вигоду за надання допомоги у поверненні дитини громадянину австрії ОСОБА_5 .

На підставі викладеного, захист ОСОБА_3 має на меті дослідити чи дійсно громадянин Республіки Австрія ОСОБА_5 доручав громадянину України ОСОБА_8 представляти його інтереси в Україні, і якщо так, то залучити його до зазначеного кримінального провадженнч в якості свідка для зясування обставин його спілкування з ОСОБА_8 .

З урахуванням викладеного, з метою встановлення всіх подій та обставин, що розслідуються в рамках кримінального провадження №42018000000001719 від 13.07.2018, сторона захисту вважає за необхідне встановити: факт спілкування громадянина України ОСОБА_8 з громадянином Австрійської Республіки Ленгле Фабіану у травні 2018 року або в інші періоди; зміст домовленостей між вказаними особами, зокрема щодо представництва ОСОБА_8 інтересів громадянина ОСОБА_5 в судових та правоохоронних органах України; факт видачі громадянином Австрійської Республіки ОСОБА_5 довіреності громадянину ОСОБА_8 представляти його інтереси в судових і правоохоронних органах України.

Для перевірки вказаних обставин спочатку необхідно встановити факт відвідання України громадянином Австрійської Республіки ОСОБА_5 у вказаний ОСОБА_8 період, а також в інші періоди, з`ясувати, які міста він відвідував.

Захисником надсилався запит до ІНФОРМАЦІЯ_4 про надання вищевказаної інформації, однак у відповіді ІНФОРМАЦІЯ_5 від 18.02.2019 №0.184-6506/0/15-19 було зазначено, що запитувана інформація про особу без її згоди буде надана на виконання судового рішення про витребування запитуваної інформації.

На підставі викладеного захисник підозрюваної звернувся до суду із відповідним клопотанням.

В судове засідання представник підозрюваного не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, подане ним клопотання підтримував в повному обсязі та просив задовольнити.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 91 КПК України у кримінальномупровадженні підлягаютьдоказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

Згідно зі ст. 11 Закону України «Про державний кордон України» особи, транспортні засоби, вантажі та інше майно, що перетинають державний кордон України, підлягають прикордонному і митному контролю.

Відповідно до п. 3 ч. 5 ст. 2 Закону України «Про прикордонний контроль» прикордонний контроль забезпечується, в тому числі, шляхом створення і використання баз даних про осіб, які перетнули державний кордон.

Так, згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

При цьому, за змістом ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи, що стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких захисник просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ; що вказані документи самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; що обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо довести іншим шляхом, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

За таких обставин, керуючись вимогами ст. 132, 159, 163 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання захисника підозрюваної ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 , поданого в рамках досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 42018000000001719 від 13.07.2018, порушеного за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати дозвіл захиснику адвокату ОСОБА_4 на тимчасовий доступ до документів та баз даних, які містять охоронювану законом таємницю, та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) у яких зберігається інформація про те, чи перетинав державний кордон України за період з 01 січня 2018 року по 03 вересня 2018 року громадянин Австрії ОСОБА_5 (латинськими літерами прізвище: Laengle, або Lenge, або Langle, ім`я: Fabian), ІНФОРМАЦІЯ_2 , із зазначенням дат в`їзду та виїзду, з можливістю виготовлення їх копій.

Строк дії ухвали встановити 1 (один) місяць з дня її проголошення, тобто до 25 квітня 2019 року.

Роз`яснити посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 , що у відповідності до ч.1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 81132162
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку