open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 127/10242/19

Провадження № 2-а/127/208/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2019 року

Вінницький

міський суд Вінницької області

в

складі головуючого судді Ан О.В.,

за участю секретаря Мельника А.В.,

позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2 ведення Державного реєстру виборців м. Вінниці – ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до дільничної виборчої комісії № 051540 територіального виборчого округу № 11, ОСОБА_2 ведення Державного реєстру виборців м. Вінниці, ОСОБА_4 про виключення зі списку виборців,-

ВСТАНОВИВ:

10.04.2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою, в якій просила внести зміни до списку виборців для голосування на чергових виборах Президента України 21.04.2019 року на виборчій дільниці № 051540 територіального виборчого округу № 11 виключивши ОСОБА_4 з ДРВ м. Вінниця, вул. Соборна, 75/11.

Позивач до судового засідання не з'явилась про причини неявки до суду не повідомила, хоча про місце, дату та час судового засідання повідомлялась належним чином.

Представник відповідача ОСОБА_2 ведення Державного реєстру виборців м. Вінниці в судовому засіданні позов визнав та не заперечував проти задоволення позовних вимог.

Представник відповідача дільничної виборчої комісії № 051540 територіального виборчого округу № 11 та відповідач ОСОБА_4 до судового засідання не з'явилась про причини неявки до суду не повідомили хоча про місце, дату та час судового засідання повідомлялись належним чином.

Неявка в судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч. 1 ст. 205 КАС України).

Суд, вислухавши пояснення представника відповідача, дослідивши та оцінивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що рішенням Ленінського районного суду м. Вінниці від 28.12.2009 року, яке набрало законної сили 08.01.2010 року ОСОБА_4 визнано таким, що втратив право користування житловим приміщенням, а саме квартирою за № 11 в будинку за № 75 по вул. Соборна в м. Вінниці (на 4 а.с.).

Згідно довідки ТОВ «ЖЕО» № 2258 від 03.04.2019 року у квартирі № 11 в будинку за № 75 по вул. Соборна в м. Вінниці проживають власник квартири ОСОБА_1 та її чоловік ОСОБА_5 (на 5 а.с.).

Згідно особового рахунку ТОВ "ЖЕО" ОСОБА_4 знятий з реєстраційного обліку по кв. 11 юудинку 75 по вул. Соборній в м. Вінниці 22.01.2010 року. ( на 6 а.с.)

ОСОБА_4 згідно інформації Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради в реєстрі територіальної громади міста Вінниця відсутній (на 19 а.с.).

Згідно повідомлення ОСОБА_2 ведення ДРВ м. Вінниці від 10.04.2019 року громадянин України ОСОБА_4 внесений до реєстру виборців із визначенням виборчої дільниці № 051540, що розташована за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 87.

Таким чином відповідач не зареєстрований та не проживає у місці в якому йому надано можливість взяти участь на чергових виборах Президента України 21.04.2019 року.

Частиною 1 ст. 274 КАС України визначено, що право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Статтями 38, 70 Конституції України передбачено, що громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними.

Статтями 2, 3 Закону України «Про вибори Президента України» вибори Президента України є загальними. Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Документом, який підтверджує громадянство України, є, зокрема, паспорт громадянина України; Будь-які прямі або непрямі привілеї або обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються. Не допускаються обмеження щодо участі громадян у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією України та цим Законом. Не має права голосу громадянин, визнаний судом недієздатним. Реалізація права голосу на виборах Президента України громадянами України, які проживають або перебувають у період підготовки і проведення виборів за межами України, забезпечується шляхом їх включення до списку виборців на відповідній закордонній виборчій дільниці, утвореній згідно з цим Законом. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Вибори Президента України є рівними: громадяни України беруть участь у виборах на рівних засадах. Кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом.

Частинами 3, 9, 10 статті 32 Закону України «Про вибори Президента України» передбачено, що кожен громадянин має право ознайомитися із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця.

Згідно ст. 1 ЗУ «Про державний реєстр виборців», Державний реєстр виборців (далі - Реєстр) - автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки даних, які містять передбачені цим Законом відомості, та користування ними, створена для забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України (далі - виборці).

Стаття 8 ЗУ «Про Державний реєстр виборців» передбачає, що виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці. Виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Внесення змін до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці здійснюється головою, заступником голови та секретарем дільничної виборчої комісії. Зміни до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці вносяться на підставі, зокрема, рішення суду, прийнятого у порядку та у строки, визначені Кодексом адміністративного судочинства України (ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 35 ЗУ «Про вибори президента України».

Згідно відомостей з офіційного сайту Державного реєстру виборців, будинок № 75 по вул. Соборній в м. Вінниці відноситься до виборчої дільниці № 051540 територіального виборчого округу № 11.

Згідно абз. 2 ч. 8.2 Порядку організаційно-правової підготовки і виконання дій щодо ведення Державного реєстру виборців одночасно з внесенням до бази даних Реєстру записів про виборців, внесенням змін до персональних даних виборців у Реєстрі вносяться відповідні службові відмітки, передбачені статтею 9 Закону України «Про Державний реєстр виборців», зокрема службова відмітка про вибуття виборця із зареєстрованого місця проживання (без внесення змін до його виборчої адреси) із зазначенням номера і дати видання виборцю документа, що засвідчує таку зміну.

Враховуючи наведене, суд вважає необхідним позов задовольнити та внести відомості до Державного реєстру виборців м. Вінниці у вигляді відмітки, що ОСОБА_4 вибув з виборчої адреси м. Вінниця, вул. Соборна, 75/11, що відноситься до дільничної виборчої комісії № 051540 територіального виборчого округу № 11.

Частиною 5 ст. 274 КАС України рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 38, 70 Конституції України, Законом України «Про вибори Президента України», Законом України «Про державний реєстр виборців», ст.ст. 2, 3, 5, 72-77, 79, 268-272, 274, 278 КАС України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до дільничної виборчої комісії № 051540 територіального виборчого округу № 11, ОСОБА_2 ведення Державного реєстру виборців м. Вінниці, ОСОБА_4 про виключення зі списку виборців – задовольнити.

Внести відомості до Державного реєстру виборців м. Вінниці у вигляді відмітки, що ОСОБА_4 вибув з виборчої адреси м. Вінниця, вул. Соборна, 75/11, що відноситься до дільничної виборчої комісії № 051540 територіального виборчого округу № 11.

Рішення звернути до негайного виконання. Оскарження рішення не перешкоджає його виконанню.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана до Сьомого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня проголошення рішення.

Повний текст судового рішення складено 11.04.2019 року.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 81083526
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку