open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 712/870/14ц

Провадження № 6/712/146/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2019 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого/судді Романенко В.А.

за участю секретаря Назаренко М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси заяву ОСОБА_1 про скасування зняття тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 звернувся до суду з заявою про скасування зняття тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, посилаючись на те, що рішенням Соснівського районного суду Черкаської області від 07 лютого 2005 року стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі ј частини всіх видів його заробітку щомісячно, але не менше встановленого мінімуму, починаючи з 04 січня 2005 року і до її повноліття.

21.03.2005 року державним виконавцем РВ ДВС ГТУЮ у Черкаській області було відкрито виконавче провадження.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.01.2014 року задоволено подання Соснівського РВ ДВС ГТУЮ у Черкаській області та тимчасово обмежено ОСОБА_1 виїзд за межі України.

Відповідно до заяви стягувача від 10.02.2014 року про залишення виконавчого документа без подальшого викання, державний виконавець виніс постанову про повернення виконавчого документу стягувачу.

Просить суд постановити ухвалу, якою скасувати тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, яке застосоване до нього ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси.

Заявник в судове засідання не з'явився, скерував до суду заяву про розгляд справи у його відсутність. Заяву підтримує в повному обсязі.

Соснівський ВДВС ГТУЮ у Черкаській області в судове засідання не з'явився, причин неявки суду не повідомив, належним чином повідомлений про день та час розгляду справи.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

У частині третій статті 3 ЦПК України визначено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

В судовому засіданні встановлено, що рішенням Соснівського районного суду Черкаської області від 07 лютого 2005 року стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання дочки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі ј частини всіх видів його заробітку щомісячно, але не менше встановленого мінімуму, починаючи з 04 січня 2005 року і до її повноліття.

21.03.2005 року державним виконавцем РВ ДВС ГТУЮ у Черкаській області було відкрито виконавче провадження.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.01.2014 року задоволено подання Соснівського РВ ДВС ГТУЮ у Черкаській області та тимчасово обмежено ОСОБА_1 виїзд за межі України.

Відповідно до заяви стягувача (ОСОБА_2 від 10.02.2014 року про залишення виконавчого документа без подальшого викання.

25.02.2014 державним виконавцем Соснівського РВ ДВС ГТУЮ у Черкаській області винесена постанова про повернення виконавчого документу стягувачу. В цей же день ОСОБА_2, ОСОБА_1 супровідним листом направлено постанову та стягувачу направлений виконавчий документ.

Відповідно до відмітки на виконавчому листі державного виконавця 25.02.2014 року закінчено виконання на підставі п. 1 ст. 47 ЗУ «Про виконавче провадження». Заборгованість станом на 01.02.2014 рік - відсутня.

Згідно рішення про відмову в перетинанні державного кордону України від 27 березня 2019 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 відмовлено в перетинанні кордону у зв'язку з наявністю обмеження у праві виїзду відповідно до Ухвали Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.01.2014 року за цивільною справою № 712/870/14ц.

Згідно ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли: він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 цього Закону; стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень; він засуджений за вчинення кримінального правопорушення - до відбуття покарання або звільнення від покарання; він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов'язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів; він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції - до припинення нагляду.

Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Відповідно до ст. 441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення.

Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею.

Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Згідно ч. 5 статті 441 ЦПК України суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника.

Згідно зі ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишити територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Крім того, ст.2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров'я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Також ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Згадані вище права не можуть бути об'єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров'я чи моральності населення або прав і свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними в цьому Пакті.

Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» регулює порядок здійснення права громадян України на виїзд з України, в'їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначає випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України і встановлює порядок розв'язання спорів у цій сфері.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про задоволення заяви в повному обсязі.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 158, 260, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про скасування зняття тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України задовольнити.

Скасувати тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, яке застосоване до ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 30 січня 2014 року ( справа № 712/870/14ц, провадження № 6/712/156/14).

Направити копію ухвали для виконання до Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, УДМС в Черкаській області.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий :

Джерело: ЄДРСР 80996312
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку