open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
221/1483/19

2-о/221/392/2019

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2019 року м. Волноваха

Волноваський районний суд Донецької області

в складі: головуючого судді Безрук Т.В.,

за участю секретаря судового засідання Чемезової Г.О.,

заявниці ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Волноваха цивільну справу № 221/1483/19 за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа: Волноваський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, про встановлення факту народження,

встановив:

Заявник звернулася до суду з заявою про встановлення факту народження, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_5 року внаслідок пожежі померла її мати, ОСОБА_3, яка була інвалідом першої групи. Під час пожежі згоріли усі документи, в тому числі й свідоцтво про народження заявниці. Паспорту вона не отримувала. У її хрещеної матері збереглася копія свідоцтва про народження заявниці серії НОМЕР_1 актовий запис № 14 від 14.04.1999 року.

З метою встановлення її особи для отримання паспорту, вона звернулася до Волноваського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану для отримання повторно свідоцтва про своє народження, однак їй було відмовлено через відсутність документів, що підтверджують її особу та свідоцтва про народження. За даними Державного реєстру актів цивільного стану, актовий запис про народження № 14 від 14.04.1999 року містить відомості про народження ОСОБА_1, батьками якої записано ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстрацію народження вчинено виконкомом Гранітнеської сільської ради Тельманіваського району Донецької області.

В копії свідоцтва про її народження матір-ю записано ОСОБА_3.

Підтвердити, що актовий запис № 14 від 14.04.1999 року вчинений стосовно народження ОСОБА_1 саме стосовно її народження та отримати свідоцтво про своє народження вона не має можливості через невідповідність відомостей в актовому запису про народження та копії свідоцтва про народження, тому в судовому порядку просила встановити факт її народження у батьків: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 та внести відповідні зміни до актового запису № 14 від ІНФОРМАЦІЯ_4 року про народження ОСОБА_1.

У судовому засіданні заявник підтримала заявлені вимоги, на їх задоволенні наполягала.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з'явився, від начальника Волноваського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області надійшла заява про розгляд справи без присутності представника.

Суд, вислухавши пояснення заявника, представника заінтересованої особи, свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7, дослідивши матеріали справи вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно довідки виконавчого комітету Гранітненської сільської ради від 21.01.2019 року за № 39, ОСОБА_1 зареєстрована у АДРЕСА_1.( а.с.4)

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого на ім.-я ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, її батьками записано ОСОБА_4 та ОСОБА_3. ( а.с.5)

Довідкою за № 2 від 04.02.2019 року підтверджується навчання ОСОБА_1 у Гранітненському дошкільному навчальному закладі «Ромашка» з 01.09.2003 року по 30.06.2005 рік. ( а.с.6)

З довідки № 11 від 04.02.2019 року вбачається, що ОСОБА_1 навчалася у Гранітнеській ЗОШ І- ІІІ ступенів з 01.09.2005 р по 18.06.2014 р. ( а.с.7)

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4 року зареєстрована по АДРЕСА_1 що підтверджується довідкою виконкому Тельманівської сільської ради за № 129 від 18.02.2019 р.( а.с.8)

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 року у с.Гранітне Волноваського району Донецької області, - відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2, виданим 09.01.2019 року виконкомом Гранітненської сільської ради Волноваського району Донецької області. ( а.с.11)

З акту про пожежу від 02.01.20189 року вбачається, що ОСОБА_3 померла під час пожежі, що сталася в будинку АДРЕСА_2 ( а.с.12-13)

Допитана в судовому засідання свідок ОСОБА_6 свідчила, що вона доводиться заявниці хрещеною матір'ю. З її матір'ю, ОСОБА_3 була знайома більш ніж 10 років. З батьком заявниці не була знайома. ОСОБА_3 в шлюбі не перебувала, прізвища не змінювала.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_7 свідчив аналогічно.

Дослідивши надані заявником докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, суд дійшов висновку, що заявник є донькою померлої ОСОБА_3, що підтверджується добутими під час судового слідства, однак вона не може самостійно підтвердити родинний зв'язок, отримати повторно свідоцтво про народження та здійснити свої права на отримання паспорту громадянина України та інших документів, що її стосуються.

Згідно п.15 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини, і вирішує їх з урахуванням обставин, передбачених ст.53 Кодексу про шлюб та сім'ю України ( 2006-07 ). Заяви про встановлення факту визнання батьківства щодо дитини, народженої до 1 жовтня 1968 року, розглядаються судом у випадках, коли померла особа визнавала себе батьком дитини до цієї дати. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини (наприклад , відповідно до ч.2 ст.55 Кодексу про шлюб та сім'ю запис про батька дитини проведено за вказівкою матері, яка не перебувала у шлюбі, або ж такий запис зовсім відсутній) і можуть бути подані матір'ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що вимоги заявника обґрунтовані, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні належними та допустимими доказами, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 263-265, 273, 293, 315, 319,354 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_2, заінтересована особа: Волноваський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, про встановлення факту народження задовольнити.

Встановити факт народження ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 року у с.Гранітне Тельманівського району Донецької області, батьками якої є громадянин України ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та громадянка України ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2. Реєстрація народження вчинена 14 квітня 1999 року виконкомом Гранітненської сільської ради Тельманівського району Донецької області, актовий запис № 14.

Внести зміни до актового запису про народження за № 14 від 14.04.1999 року, вчиненого виконкомом Гранітненської сільської ради Тельманівського району Донецької області про народження ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4: в графі "мати" змінити прізвище матері з- ОСОБА_1 на - ОСОБА_3.

Рішення про встановлення факту народження підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 року) : до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме, відповідно до ч.1 ст. 296 ЦПК України : апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Повний текст рішення складений 04 квітня 2019 року.

Суддя Т.В.Безрук

Джерело: ЄДРСР 80933209
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку