open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" березня 2019 р. Справа№ 910/11502/18

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Мартюк А.І.

суддів: Зубець Л.П.

Калатай Н.Ф.

представники сторін не викликались

розглянувши у відкритому

судовому засіданні

апеляційну скаргу Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Київ Ре"

на рішення Господарського суду міста Києва від 13.12.2018р.

у справі № 910/11502/18 (суддя Якименко М.М.)

за позовом Приватного акціонерного товариства "Акціонерна

Страхова компанія "ІНГО Україна"

до Товариства з додатковою відповідальністю"Страхова

компанія "Київ Ре"

про стягнення 50 527,87 грн

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Акціонерна страхова компанія "ІНГО Україна" звернулось до Господарського суду м. Києва з позовною заявою до Товариства з додатковою відповідальністю"Страхова компанія "Київ Ре" про стягнення 50527,87 грн. страхового відшкодування.

В обґрунтування позовних вимог в позовній заяві позивач зазначає, що в результаті дорожньо-транспортної пригоди майну страхувальника позивача - Вільд-України ДП страхувальником відповідача завдано матеріальної шкоди, яка відшкодована позивачем в якості страхового відшкодування за Договором страхування №250533868.16 від 15.12.2016 року, у зв'язку з чим на підставі ст.ст. 993, 1191 ЦК України та ст. 27 Закону України "Про страхування" позивач просить суд стягнути з відповідача 50 527,87 грн. страхового відшкодування.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 13.12.2018 року у справі № 910/11502/18 позовні вимоги задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з додатковою відповідальністю"Страхова компанія "Київ Ре" на користь Приватного акціонерного товариства "Акціонерна страхова компанія "ІНГО Україна" 50 527 (п'ятдесят тисяч п'ятсот двадцять сім) грн. 87 коп. - страхового відшкодування, 1 762 (одну тисячу сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп. - судового збору.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, Товариство з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Київ Ре" звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати частково рішення Господарського суду міста Києва від 13.12.2018 року у справі № 910/11502/18 в частині стягнення з Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Київ Ре" на користь Приватного акціонерного товариства "Акціонерна страхова компанія "ІНГО Україна" 50 527 (п'ятдесят тисяч п'ятсот двадцять сім) грн. 87 коп. та ухвалити нове рішення про стягнення Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Київ Ре" страхового відшкодування в сумі 37 293,83 грн. Також, в апеляційній скарзі з Товариство з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Київ Ре" просить поновити пропущений строк на апеляційне оскарження.

Вимоги та доводи апеляційної скарги мотивовані тим, що судом першої інстанції було неповно з'ясовано обставини, а також невірно застосовано норми матеріального права які мають значення для справи, що призвело до прийняття невірного рішення.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.01.2019 року, справу № 910/11502/18 передано на розгляд колегії суддів у складі: Мартюк А.І. - головуюча суддя; судді - Калатай Н.Ф., Зубець Л.П.

Розглянувши апеляційну скаргу та додані до неї матеріали, Північний апеляційний господарський суд встановив наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 270 ГПК України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі (Глава 1. Апеляційне провадження).

Відповідно до ч. 10 ст. 270 ГПК України, апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 270 ГПК України розгляд справ у суді апеляційної інстанції починається з відкриття першого судового засідання або через п'ятнадцять днів з дня відкриття апеляційного провадження, якщо справа розглядається без повідомлення учасників справи.

Судом першої інстанції справа № 910/11502/18 розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 31.01.2019р. задоволено клопотання про поновлення пропущеного строку та поновлено Товариству з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Київ Ре" зазначений строк. Відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Київ Ре". Роз'яснено сторонами, що відповідно до приписів ст. 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч. 1); заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом (ч. 2). Роз'яснено учасниками, що апеляційна скарга буде розглянута без повідомлення учасників справи.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги, матеріали справи, з урахуванням правил ст. ст. 269, 270 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якими суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги і не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права, колегія суддів встановила таке.

03.04.2017 року між Вільд-Україна ДП (далі по тексту - страхувальник) та Приватним акціонерним товариством "Акціонерна страхова компанія "ІНГО Україна" (далі по тексту - страховик, позивач) укладено Договір страхування №250533868.16 (далі за текстом - договір страхування, договір), за умовами якого застраховано транспортний засіб марки "Фольксваген", державний номер НОМЕР_1 (далі по тексту - застрахований транспортний засіб).

Відповідно до Договору страхування страховик повинен відшкодовувати шкоду, що трапилась в результаті страхового випадку, а саме: пошкодження, втрата або знищення транспортного засобу або додаткового обладнання внаслідок ДТП - дорожньо-транспортної пригоди за участю транспортного засобу.

З матеріалів справи слідує, що 03.04.2017 року о 18 год. 30 хв. в м. Києві по проспекту Героїв Сталінграда сталося ДТП, в результаті якого зіткнулися застрахований транспортний засіб, та транспортний засіб марки "BMW", державний реєстраційний номер НОМЕР_2, яким керував ОСОБА_2, у результаті чого застрахованому транспортному засобу було завдано пошкодження.

Згідно з звітом № 0113 "про оцінку автомобіля Volkswagen Passat 1.8 держномер НОМЕР_4" від 03.05.2017 року вартість відновлювального ремонту складає 55 616,30 грн.

Відповідно до Страхового акту №150921 від 07.04.2017 року вартість матеріального збитку, завданого застрахованому транспортному засобу, склала 51 527,87 грн.

У зв'язку зі зверненням страхувальника до позивача з заявою про виплату страхового відшкодування в порядку регресу, позивачем було визнано вищезазначену дорожньо-транспортну пригоду страховим випадком, про що складено відповідний страховий акт, видано наказ на здійснення виплати страхового відшкодування страхувальникові у розмірі 51 527,87 грн.

Суд першої інстанції, приймаючи рішення та обґрунтовуючи розмір страхового відшкодування, яке підлягає стягненню з відповідача, посилався на Звіт №0113 про оцінку автомобіля "Фольксваген" держномер АА3881МТ від 03.05.2017 року (надалі - Звіт). Керуючись саме Звітом, суд дійшов висновку, що з ТДВ «СК «Київ Ре» підлягає до стягнення страхове відшкодування в сумі 55 616,30 грн., тобто без урахування коефіцієнта фізичного зносу пошкодженого транспортного засобу.

Колегія суддів з висновком суду першої інстанції не погоджується, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 2.1 ст. 2 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі - Закон) відносини у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів регулюються Конституцією України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про страхування", цим та іншими законами України і нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них. Якщо норми цього Закону передбачають інше, ніж положення інших актів цивільного законодавства України, то застосовуються норми цього Закону.

Відповідно до п. 22.1 ст. 22 Закону зазначено, що у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Відповідно до ст. 29 Закону у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством.

Тобто, як визначено законодавцем, за полісом № АК/0423537 Страхова компанія «Київ Ре» проводить виплати страхового відшкодування виключно за шкоду, обсяг та розмір якої повинен бути оцінений, включаючи в себе розрахунок зносу транспортного засобу, в даному разі «Фольксваген», д.н.з. НОМЕР_1.

Документом який би підтверджував розмір збитку є Звіт про оцінку вартості відновлювального ремонту автомобіля, який повинен складатися суб'єктом оціночної діяльності у відповідності до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та Методики товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Фонду державного майна України від 24.11.2003 № 142/5/2092 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 24.11.2003 р. за № 1074/8395.

Відповідно до ч. 8 ст. 4 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» практична діяльність з оцінки майна може здійснюватися виключно суб'єктами оціночної діяльності, визнаними такими відповідно до статті 5 цього Закону.

На виконання наведених вище норм чинного законодавства України, позивач - ПрАТ «АСК «ІНГО Україна», з метою встановлення вартості відновлювального ремонту автомобіля «Фольксваген», д.н.з. НОМЕР_1, звернувся до ФОП Кузьменка М.В., який є суб'єктом оціночної діяльності на підставі Сертифікату №125/15, виданого Фондом державного майна України 16.02.2015 року, яким було залучено до огляду пошкодженого транспортного засобу суб'єкта оціночної діяльності ОСОБА_6 (Свідоцтво СПК НОМЕР_5).

Вказаним суб'єктом оціночної діяльності 03.05.2017 року і було складено Звіт №0113 про оцінку автомобіля НОМЕР_3.

Відповідно до вказаного Звіту:

- вартість відновлювального ремонту автомобіля НОМЕР_3, після його пошкодження при ДТП (без урахування значення коефіцієнта фізичного зносу складових КТЗ) складає 55 616,30 грн.

- матеріальний збиток, завданий власникові автомобіля НОМЕР_3, після його пошкодження при ДТП (з урахуванням значення коефіцієнта фізичного зносу складових КТЗ) складає: 37 293,83 грн.

На підтвердження правильності висновків відповідача, що грошова сума 55616,30 грн. зазначена без урахування значення коефіцієнта фізичного зносу свідчать дані, наведені суб'єктом оціночної діяльності в Розділі 3.5 Звіту «Визначення вартості відновлювального ремонту з урахуванням значення коефіцієнта фізичного зносу складових КТЗ».

Отже, відповідним суб'єктом оціночної діяльності, який здійснює свою діяльність згідно вимог чинного законодавства України, на вимогу самого позивача було встановлено, що вартість відновлювального ремонту з урахуванням значення коефіцієнта фізичного зносу складових КТЗ (як того вимагає Закон ст.ст. 22, 29 Закону), тобто матеріальний збиток, завданий власнику автомобіля НОМЕР_3, після його пошкодження при ДТП, складає: 37293,83 грн.

В обґрунтування своїх вимог, позивач посилається на рахунок від 05.04.2017 року № 123030724, наданий ФОП Розумєй Г.Ф. та платіжне доручення №4178 від 20.04.2017 року, просив суд стягнути з відповідача - ТДВ «СК «Київ Ре» 50527,87 грн. Така вимога позивача безпідставна і є такою, що не відповідає нормам чинного законодавства України, оскільки, як було зазначено вище відповідно до п. 2.1 ст. 2 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» відносини у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів регулюються Конституцією України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про страхування", цим та іншими законами України і нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них. Якщо норми цього Закону передбачають інше, ніж положення інших актів цивільного законодавства України, то застосовуються норми цього Закону.

Тобто, позивач, який здійснював страхове відшкодування Страхувальнику/потерпілій особі - ДП «Вільд-Україна» за власним договором страхування (договір страхування №250533868.16 від 15.12.2016 року) має право керуватися всіма нормами чинного законодавства України в сфері страхової діяльності та, зокрема, йому може бути достатньо для здійснення страхової виплати, наприклад, рахунку від 05.04.2017 року № 123030724, наданого ФОП Розумєй Г.Ф.

Однак, вказаний рахунок не може бути колегією суддів до уваги як належний та допустимий доказ розміру страхового відшкодування, оскільки Товариство, як страхувальник цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, керується саме нормами Закону (ст. 22, 29 Закону), що встановлено п. 2.1 ст. 2 Закону, а тому, для встановлення суми страхового відшкодування в порядку регресу, повинне керуватися саме Звітом №0113 про оцінку автомобіля НОМЕР_3, оскільки ТДВ «СК «Київ Ре» відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом пошкодженого транспортного засобу з урахуванням коефіцієнта фізичного зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством (ст. 29 Закону).

Отже сума, яка не підлягає до стягнення з ТДВ «СК «Київ Ре» (за Звітом) складає 18322,47 грн. Розрахунок: 55616,30 грн. - 37 293,83 грн. = 18322,47 грн.

Сума, яка не підлягає до стягнення з ТДВ «СК «Київ Ре» (виходячи з суми позовних вимог) складає 13234,04 грн. Розрахунок: 50527,87 грн. - 37 293,83 грн. = 13234,04 гривень.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 12 березня 2018 року у справі №910/5001/17.

Зазначені вище підстави для часткової відмови позивачу у задоволенні позовних вимог були викладені відповідачем у відзиві на позовну заяву № 433 від 03.10.2018 року. Однак, судом першої інстанції не взято доводи відповідача викладені у відзиві на позовну заяву, а зазначив лише факт подачі відповідачем відзиву на позовну заяву, але при цьому безпідставно не надав жодної правової оцінки законним та обґрунтованим доводам, які були зазначені відповідачем у відзиві з метою часткової відмови позивачу у задоволенні позовних вимог.

Виходячи з вищевикладеного, колегія суддів вважає, що скаржник довів обґрунтованість доводів викладених в апеляційній скарзі, рішення Господарського суду м. Києва від 13.12.2018 року у справі № 910/11502/18 слід змінити, в частині стягнення страхового відшкодування в розмірі 13 234,04 грн. відмовити, в іншій частині рішення залишити без змін.

Оскільки, апеляційна скарга підлягає задоволенню, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на позивача.

Керуючись ст. ст. 129, 270, 275, 277, 281, 282 Господарського процесуального кодексу України суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Київ Ре" задовольнити частково.

2. Рішення Господарського суду м. Києва від 13.12.2018 року у справі № 910/11502/18 змінити, виклавши резолютивну частину в такій редакції:

«Позов задовольнити частково.

3. Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю"Страхова компанія "Київ Ре" (03680, м. Київ, вул. Анрі Барбюса, буд. 130Б; код ЄДРПОУ 33442139) на користь Приватного акціонерного товариства "Акціонерна страхова компанія "ІНГО Україна" (01054, м. Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, будинок 33; код ЄДРПОУ 16285602) 37 293,83 грн. - страхового відшкодування

4. В іншій частині позовних вимог відмовити.»

5. Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Акціонерна страхова компанія "ІНГО Україна" (01054, м. Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, будинок 33; код ЄДРПОУ 16285602) на користь Товариства з додатковою відповідальністю"Страхова компанія "Київ Ре" (03680, м. Київ, вул. Анрі Барбюса, буд. 130Б; код ЄДРПОУ 33442139) судовий збір за подання апеляційної скарги в розмірі 2 643,00 грн.

6. Доручити Господарському суду м. Києва видати наказ.

7. Матеріали справи № 910/11502/18 повернути до Господарського суду м. Києва.

8. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції у господарських справах в порядку і строки, визначені в ст. 288 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя А.І. Мартюк

Судді Л.П. Зубець

Н.Ф. Калатай

Джерело: ЄДРСР 80916989
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку