open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2019 р.

м.Одеса

Справа № 540/2090/18

Головуючий в 1 інстанції: Дмитрієва О.О.

П’ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді –

ОСОБА_1,

судді –

ОСОБА_2,

судді –

ОСОБА_3

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 19 листопада 2018 року по справі за позовом ОСОБА_4 до Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

В жовтні 2018 року ОСОБА_4 (надалі – позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (надалі – відповідач, ПФУ), в якому просив:

- визнати протиправним та скасувати рішення відповідача про призупинення з жовтня 2010 року виплати позивачу встановленої надбавки до пенсії за особливі заслуги пере Україною, в розмірі 34% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність;

- зобов'язати відповідача негайно поновити позивачу виплату встановленої надбавки до пенсії за особливі заслуги перед Україною, в розмірі 34 % прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, та провести виплату за весь час призупинення виплати даної надбавки, з жовтня 2010 року по теперішній час (до моменту поновлення виплати), з урахуванням індексу інфляції в Україні, в загальній сумі 60723,52 грн..

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначив, що йому із серпня 2003 року призначена пенсія за особливі заслуги перед Україною, проте із жовтня 2010 року виплату вищевказаної пенсії призупинено у зв’язку з порушенням кримінальної справи за фактом підроблення орденської книжки до ордену «За мужність» III ступеню та орденської книжки до ордену «Червона Зірка», виданих позивачу, за складом правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України. Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 11.01.2017 року закрито кримінальне провадження №912013230000000209 та звільнено позивача від кримінальної відповідальності, проте виплату вищевказаної пенсії пенсійним органом не поновлено. Не погоджуючись з такими діями пенсійного органу, позивач звернувся з позовом до суду.

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 19.11.2018 року позовні вимоги задоволені частково. Визнано протиправними дії відповідача щодо не поновлення виплати позивачу встановленої надбавки до пенсії за особливі заслуги перед Україною, в розмірі 34% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. Зобов'язано відповідача поновити позивачу виплату встановленої надбавки до пенсії за особливі заслуги перед Україною, в розмірі 34% прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, та провести виплату за весь час призупинення виплати даної надбавки з жовтня 2010 року з урахуванням індексу інфляції в Україні. В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з вищезазначеним рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального, просить рішення суду першої інстанції скасувати, прийняти по справі нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що позивач, перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України і Херсонській області.

16.05.2003 року позивачу призначено пенсію за особливі заслуги перед Україною, як нагородженому орденом «За мужність» III ступеня, в розмірі 23% від прожиткового мінімуму, а з 03.12.2003 року - призначено пенсію за особливі заслуги перед Україною в розмірі 34% від прожиткового мінімуму, як нагородженому орденом «Червона зірка».

У 2010 році було порушено кримінальну справу №12013230000000209 за складом правопорушення передбаченого ч.1 ст.358 КК України, а саме підроблення орденської книжки до ордену «За мужність» III ступеня, та орденської книжки до ордену «Червона Зірка», виданих на ім'я ОСОБА_4, щодо обвинувачення ОСОБА_4 і повідомлено про це головне управління, виплату пенсії позивачу за особливі заслуги було зупинено на підставі ст.11 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 11.01.2017 року за результатами розгляду матеріалів кримінального провадження №12013230000000209 за обвинуваченням ОСОБА_4, кримінальне провадження №12013230000000209 закрито у зв’язку із закінченням строків давності. Звільнено ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст.190, ч.4 ст.358 КК України, ч.3 ст.358 КК України.

Після винесення вищевказаних рішень відповідач звернувся з позовом до ОСОБА_4, в якому просив вирішити питання про повернення надміру виплачених коштів.

29.03.2018 року рішенням Херсонського міського суду Херсонської області в задоволенні позову відмовлено з підстав недоведеності факту вчинення ОСОБА_4 підроблення документів для отримання ним пенсії за особливі заслуги. Дане рішення залишено без змін постановою Апеляційний суд Херсонської області від 19.06.2018 року, з огляду на те, що пенсійним органом не доведено факту підроблення ОСОБА_4 орденських книжок, а відтак і факту вчинення злочину, який би перешкоджав нарахуванню пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Задовольняючи частково позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що з системного аналізу рішень Херсонського міського суду Херсонської області за результатами розгляду матеріалів кримінального провадження №12013230000000209 вбачається, що позивача не було визнано винним у скоєнні інкримінованих йому правопорушень, а тому дії пенсійного органу є протиправними.

Колегія суддів при вирішенні справи виходить з наступного.

Згідно з п.6 ст.1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» пенсії за особливі заслуги перед Україною призначаються особам, відзначеним почесним званням України, колишніх Союзу РСР та Української РСР "заслужений", державними преміями України, колишніх Союзу РСР та Української РСР, нагородженим одним із орденів України або колишнього Союзу РСР, Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР або Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР, а також особам, яким до 1 січня 1992 року було встановлено персональні пенсії союзного чи республіканського значення.

Як вбачається зі ст.11 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» у разі вчинення пенсіонером умисного злочину або виявлення помилкових чи неправдивих даних, на підставі яких було призначено пенсію за особливі заслуги, рішення відповідних органів виконавчої влади, зазначених у ст.2 цього Закону, пенсіонер позбавляється призначеної пенсії. Сума пенсії виплачена пенсіонеру надміру внаслідок зловживань з його боку, стягується у порядку, встановленому Законом.

Відповідно до ч.4 ст.78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Під час розгляду справи №766/4427/17 судом апеляційної інстанції встановлено, що у відповіді Центрального архіву Міністерства оборони Росії вих.№4П-46479 від 08.04.2008 року зазначено, що ОСОБА_4 значиться, як нагороджений орденом «Червона Зірка», №3701855, указ Президії Верховної Ради СРСР від 29.05.1989 року №1041-ХІ.

Також судом встановлено, що згідно висновку експерта від 25.09.2009 року за №1635 за результатами проведеної технічної експертизи в рамках кримінальної справи №530029-09 вбачається, що зображення відбитку печатки та текст на бланках орденської книжки про нагородження орденом «За мужність» та орденської книжки про нагородження орденом «Красная звезда» нанесені типографським способом, що спростовує доводи пенсійного органу про підроблення позивачем вищевказаних документів.

Нормами ст.62 Конституції України встановлено, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що зважаючи на недоведеність пенсійним органом факту підроблення позивачем орденських книжок про нагородження орденами «За мужність» та «Червона зірка», а відтак і вчинення злочину, який би перешкоджав нарахуванню пенсії за особливі заслуги перед Україною, дії пенсійного органу є протиправними, а рішення про припинення виплати пенсії підлягає скасуванню.

Також колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, про неприйняття розрахунку суми пенсії, що підлягає виплаті, оскільки розрахунок суми пенсії належить до компетенції територіальних органів Пенсійного фонду України,і суд не може підміняти функції інших органів.

Таким чином, суд першої інстанції правильно встановив обставини справи, порушень матеріального та процесуального права при вирішенні справи не допустив, а наведені в скарзі доводи правильність висновків суду не спростовують.

За таких обставин апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.311, ст.315, ст.316, ст.321, ст.322, ст.325, ст.329 КАС України, апеляційний суд, –

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області – залишити без задоволення, а постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 19 листопада 2018 року - без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дати його прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя

ОСОБА_1

Судді

ОСОБА_2 ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 80802043
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку