open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 202/2212/19

Провадження № 2-а/202/71/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2019 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська

в складі: головуючої судді - Слюсар Л.П.,

за участю секретаря - Дмитрієва Р.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до виборчої дільниці № 121271 Територіального виборчого округу № 24, третя особа Відділ ведення державного реєстру виборців Індустріальної районної у м. Дніпрі ради про включення до списку виборців, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася із позовом про включення її у список виборців виборчою комісією № 121271 виборчого округу № 24 з чергових виборів Президента України.

Адміністративний позов мотивує тим, що проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, що знаходиться в межах виборчої дільниці № 121451, проте позивач відповідно до посвідчення № 11 є членом комісії виборчої дільниці № 121271 Територіального виборчого округу № 24, у зв’язку із чим позбавлена можливості прийняти участь у виборах за зареєстрованим місцем проживання, що зумовило її звернення до суду з адміністративним позовом, в якому просила ухвалити рішення, яким зобов’язати відповідача включити її у списки виборців, дільничної комісії № 121271 виборчого округу № 24 з чергових виборів Президента України.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справу передано судді Слюсар Л.П. 28 березня 2019 року.

Ухвалою судді Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 28 березня 2019 року адміністративний позов ОСОБА_1 прийнято до розгляду і відкрито провадження у справі, яка вирішується в порядку розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ.

На виконання вимог частини 3 статті 274 КАС України 28 березня 2019 року судом зроблено запит до Відділу ведення Державного реєстру виборців Індустріальної районної у м. Дніпрі ради, з приводу надання інформації про включення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, яка народилась в м.Дніпропетровську, до Державного реєстру виборців та його виборчу адресу.

Позивач в судове засідання не з’явилась, про причини неявки суду не повідомила, про час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином.

Представник відповідача та представник третьої особи явку своїх представників не забезпечили, про час та місце розгляду справи були належним чином повідомлені, однак їх неявка не перешкоджає розгляду вказаної справи, суд вважає, що слід розглянути адміністративний позов у їх відсутності.

Відповідно до ч.1 ст.205 КАС України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

На підставі вищенаведених норм, суд прийшов до висновку про можливість розгляду справи на підставі наявних у суду матеріалів.

Дослідивши та перевіривши зібрані по справі докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з вимогами ст.38 Конституції України громадяни мають право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 70 Конституції України гарантовано, що право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Згідно з ч. ч. 1, 6 ст. 2 Закону України «Про вибори Президента України», вибори Президента України є загальними. Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Документом, який підтверджує громадянство України, є: паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби);тимчасове посвідчення громадянина України; картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України» виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч.3 ст.32 Закону України «Про вибори Президента України» кожен громадянин має право ознайомитися із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Частини 9-10 вказаної статті Закону України «Про вибори Президента України» передбачають, що адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніш як за п'ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.

Відповідно до вимог ч.1, ч 4, ч.5 ст.274 КАС України, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі. Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування,-невідкладно. Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про вибори Президента України» зміни до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці вносяться на підставі рішення суду, прийнятого у порядку та у строки, визначені Кодексом адміністративного судочинства України.

Згідно ч. 4 ст. 35 Закону України «Про вибори Президента України», при включенні виборця до списку виборців на виборчій дільниці у порядку внесення змін до уточненого списку виборців відомості про нього, передбачені формою списку виборців, вносяться у кінці списку виборців. При цьому у графі "Примітки" зазначаються дата і номер рішення суду.

Згідно з частиною 2 ст.8 ЗУ "Про державний реєстр виборців" виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про Державний реєстр виборців", із основних засад ведення Реєстру є однократність включення виборця до Реєстру.

Органом ведення Реєстру за п.5 ст.14 цього Закону в районі в місті обласного значення з районним поділом, є відповідний виконавчий орган районної у місті ради або відповідний структурний підрозділ створеного у районі виконавчого органу міської ради.

Відповідно до ст.35-1 Закону України «Про вибори Президента України» кожен виборець має право на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців". Порядок тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси встановлюється Центральною виборчою комісією.

Відповідно до ч.3 ст.7 Закону України "Про Державний реєстр виборців" за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси.

З матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_1 є громадянкою України, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, тобто є особою, яка має право голосу на виборах.

Згідно довідки № 07/90 від 28 березня 2019 року Відділу ведення державного реєстру виборців Індустріальної районної у м. Дніпрі ради, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, місце народження м.Дніпропетровськ, виборча адреса: 49022, м.Дніпро, вул.Механічна, 32/5, внесена до бази даних Державного реєстру виборців, та включена до списків виборчої дільниці № 121451 (згідно виборчої адреси).

Відповідно до посвідчення № 11 від 27 березня 2019 року, ОСОБА_1 є членом комісії дільничної виборчої комісії виборів Президента України звичайної виборчої дільниці № 121271, у зв’язку із чим позбавлена можливості прийняти участь у виборах Президента України 31 березня 2019 року за своєю виборчою дільницею за місцем реєстрації.

Таким чином, суд приходить до висновку що позивач має право на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.

На підставі наведеного суд вважає, що слід зобов’язати ДВК № 121271 виборчого округу № 24 з чергових виборів Президента України включити до списку виборців ОСОБА_1.

Керуючись ст.ст. 2,241, 243- 246, 274, 293 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 (АДРЕСА_1)до виборчої дільниці № 121271 Територіального виборчого округу № 24 (м.Дніпро, вул.Батумська, 20а), третя особа Відділ ведення державного реєстру виборців Індустріальної районної у м.Дніпрі ради (м.Дніпро, пр.Слобожанський, 8) про включення до списків виборців- задовольнити.

Зобов’язати дільничну виборчу комісію № 121271 територіального виборчого округу № 24 включити ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_2, яка народилась в м. Дніпропетровськ, паспорт серії АН 710712 виданий 02 червня 2008 року Самарським РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4) до списку виборців виборчій дільниці № 121271 територіального виборчого округу № 24 (49000 м. Дніпро, вул.Батумська, 20а) на виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Копію рішення направити до виконання ОСОБА_1, Голові дільничної виборчої комісію № 121271 територіального виборчого округу № 24, Відділу ведення державного реєстру виборців Індустріальної районної у м. Дніпрі ради.

Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двох днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Л.П. Слюсар

Джерело: ЄДРСР 80794911
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку