open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Харківський окружний адміністративний суд

61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

27 березня 2019 р. справа № 520/3026/19

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Котеньов О.Г., розглянувши матеріали позовної заяви та додані до неї документи Довіреної особа кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, 61177, код НОМЕР_1) до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 169 (вул. Скрипника, буд. 7, м. Харків, 61057, код ЄДРПОУ 42836217) про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окружного адміністративного суду звернулась Довірена особа кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 ОСОБА_2 з позовом до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 169, в якому просить суд:

- визнати неправомірною бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 169 щодо не розгляду заяви на засіданні комісії та не прийняття рішення;

- визнати порушення виборчого законодавства головою окружної виборчої комісії ОСОБА_3 в ч. 16 ст. 26 Закону України "Про вибори Президента України";

- зобов'язати окружну виборчу комісію з виборів Президента України територіального виборчого округу № 169 розглянути відповідно до Закону України "Про вибори Президента України" заяву довіреної особи кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 ОСОБА_2 вх.№ 105 від 24 березня 2019 року.

Вирішуючи питання про відкриття провадження в адміністративній справі в порядку ст.171 КАС України, суд дійшов висновку про те, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог, встановлених ст.ст.160, 161 КАС України.

Згідно з п. 8 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до вимог абзацу 2 частини 5 статті 94 КАС України учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Судом встановлено, що додані до позовної заяви копії письмових доказів засвідчені Коротковою А.О., при цьому до позову надано копії свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю №1745, що підтверджує право на зайняття адвокатською діяльністю Коротковою А.О., договору без номеру про надання правничої допомоги від 28.02.2019, укладеного між адвокатом Коротковою А.О. та ОСОБА_2 та оригінал ордеру серії ХВ №379 від 27.03.2019, виданого на підставі договору без номеру від 28.02.2019, виданий адвокатом Коротковою А.О. ОСОБА_2

Особливості здійснення представництва у справах, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму, передбачені нормами ст.279 КАС України, відповідно до приписів якої Особа, яка відповідно до закону про вибори зареєстрована як уповноважений представник або довірена особа кандидата, діє як представник відповідного кандидата у справах, пов'язаних з виборчим процесом, без додаткового уповноваження. Документом, що підтверджує повноваження представників, визначених частинами першою і другою цієї статті, є відповідне посвідчення, видане в порядку, встановленому законом про вибори чи референдум.

Незважаючи на те, що кандидат на пост Президента України законом наділений правом мати відповідно уповноважених та довірених осіб як представників у відносинах із судами, вони також мають право в адміністративному судочинстві мати представників на основі договору (стаття 57 КАС України).

Приписами ч.4 ст.59 КАС України визначено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Згідно з ч.ч.1,2 ст.26 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об'єднанням та повинен містити підпис адвоката.

Статтею 27 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" визначено, що договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі.

Договір про надання правової допомоги може вчинятися усно у випадках: 1) надання усних і письмових консультацій, роз'яснень із правових питань з подальшим записом про це в журналі та врученням клієнту документа, що підтверджує оплату гонорару (винагороди); 2) якщо клієнт невідкладно потребує надання правової допомоги, а укладення письмового договору за конкретних обставин є неможливим - з подальшим укладенням договору в письмовій формі протягом трьох днів, а якщо для цього існують об'єктивні перешкоди - у найближчий можливий строк.

До договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

Суд зазначає, що у договорі про надання правової допомоги та у ордері, виданому на підставі такого договору, повинно бути зазначено, що довірителі - кандидат, його довірена особа, тощо - є суб'єктами відповідного виборчого процесу, а не просто юридичною або фізичною особою.

Судом встановлено, що наданим до суду оригіналом ордеру серії ХВ №379 від 27.03.2019 підтверджуються повноваження адвоката представляти фізичну особу ОСОБА_2.

Враховуючи особливості розгляду адміністративних справ, пов'язаних з виборчим процесом, а також процесуальний статус позивача у даній адміністративній справі, суд зазначає, що право засвідчувати копії письмових доказів, наданих до суду, має особисто позивач як учасник справи або адвокат, уповноважений на представництво інтересів довіреної особа кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 ОСОБА_2.

Відповідно до приписів ч.1 ст.160 КАС України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Пунктом 4 частини 5 зазначеної статті передбачено, що в позовній заяві зазначаються зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Зі змісту позовних вимог неможливо встановити, щодо не розгляду якої саме заяви позивач просить визнати неправомірною бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 169 (не зазначено реквізити такої заяви).

Суд зазначає, що позивач просить визнати порушення виборчого законодавства головою окружної виборчої комісії ОСОБА_3 в ч. 16 ст. 26 Закону України "Про вибори Президента України", проте в суб'єктному складі позовної заяви зазначає відповідача - Окружну виборчу комісію з виборів Президента України Територіального виборчого округу № 169.

Відповідно до Постанови Центральної виборчої комісії від 18 лютого 2019 року № 331 "Про утворення окружних виборчих комісій з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року" утворено окружні виборчі комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року згідно з додатками 1 - 25.

Відповідно до додатку до вказаної Постанови Головою окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 169 визначено ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, Головою окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 176 визначено ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, при цьому відповідачем зазначено окружну виборчу комісію з виборів Президента України територіального виборчого округу № 169, а у п.2 позовних вимог вказано голову окружної виборчої комісії ОСОБА_6 з ініціалами "ОСОБА_7.".

Згідно з п.2 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв'язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Позивачем не зазначено офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти відповідача.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Для усунення вказаних вище недоліків позивачу необхідно:

- надати до суду належним чином засвідчені копії письмових доказів, доданих до позовної заяви, відповідно до приписів ст. 94 КАС України;

- викласти суб'єктний склад та текст позовних вимог відповідно до приписів ст.160 КАС України;

- зазначити у позові офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти відповідача.

Згідно з ч.2 ст.293 КАС України оскарження ухвал суду, які не передбачені статтею 294 цього Кодексу, окремо від рішення суду не допускається.

На підставі викладеного керуючись ст.ст. 60, 94, 160, 161, 169, 256, 273, 279, 293 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Довіреної особа кандидата на пост Президента України ОСОБА_1 ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, 61177, код НОМЕР_1) до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 169 (вул. Скрипника, буд. 7, м. Харків, 61057, код ЄДРПОУ 42836217) про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії - залишити без руху.

Встановити позивачеві строк для усунення недоліків позовної заяви - до 28.03.2019 до 10:30 год.

Повідомити позивача про необхідність виправлення зазначених недоліків адміністративної позовної заяви у строк до 28.03.2019 до 10:30 год. та роз'яснити, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу у повному обсязі виготовлено та підписано 27 березня 2019 року о 20:15 год.

Суддя О.Г. Котеньов

Джерело: ЄДРСР 80755894
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку