open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ухвала

22 березня 2019 року м. Київ

справа № 524/8963/17 провадження № 51-10438ск18

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши касаційну скаргу засудженого ОСОБА_4 навирок Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 5 квітня 2018 року та ухвалу Апеляційного суду Полтавської області від 11 вересня 2018року, клопотання про поновлення строку касаційного оскарження зазначених судових рішень,

встановив:

У касаційній скарзі ОСОБА_4 висловлює вимогу про перевірку в касаційному порядку судових рішень щодо нього. До своєї скарги засуджений додав клопотання про поновлення строку касаційного оскарження цих судових рішень, посилаючись на те, що вчасно не ознайомився з матеріалами провадження.

Перевіривши дотримання засудженим порядку і строків при подачі цієї скарги, Суд дійшов такого висновку.

Згідно з ч. 2 ст. 426 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.

ОСОБА_4 звернувся з касаційною скаргою, датованою 21 лютого 2019 року, після закінчення передбаченого законом строку на касаційне оскарження судових рішень.

Частиною 1 ст. 117 КПК України передбачено, що строк виконання процесуальних дій поновлюється лише в тому випадку, якщо причини його пропуску єповажними.

Виходячи з системного аналізу норм процесуального закону, під поважними причинами слід розуміти лише ті обставини, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливлювали чи ускладнили можливість своєчасного звернення до суду у визначений законом строк.

З огляду на викладене Суд вважає, що причина, на яку засуджений вказує як на підставу для поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень щодо нього не може бути визнана такою, якаунеможливлювала подання касаційної скарги у передбачений законом строк, а тому її не можна визнати поважною.

З урахуванням наведеного суд касаційної інстанції не вбачає підстав дляпоновлення ОСОБА_4 строку касаційного оскарження судових рішень щодо нього.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України касаційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції зазаявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.

Керуючись п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК України, Верховний Суд

п о с т а н о в и в:

Відмовити засудженому ОСОБА_4 у поновленні строку касаційного оскарження вироку Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 5 квітня 2018 року та ухвали Апеляційного суду Полтавської області від 11 вересня 2018року.

Повернути касаційну скаргу засудженого ОСОБА_4 на вирок Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 5 квітня 2018 року та ухвалу Апеляційного суду Полтавської області від 11 вересня 2018року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

С у д д і :

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 80716241
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку