open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 187/426/19

2/0187/225/19

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"18" березня 2019 р. смт Петриківка

Суддя Петриківського районного суду Дніпропетровської області Говоруха В.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Петриківської державної нотаріальної контори про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання права власності на частку майна в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

12.03.2019 до Петриківського районного суду Дніпропетровської області звернулася ОСОБА_1 до Петриківської державної нотаріальної контори із заявою про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання права власності на частку майна в порядку спадкування за законом.

У заяві позивач посилається на те, що 28.09.2016 померла ОСОБА_2, з якою ОСОБА_1 із жовтня 2010 року проживала однією сім’єю. Після її смерті заявник звернулась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на майно померлої, та їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв’язку із тим, що подані документи не підтверджують факту проживання з померлою більше 5 років.

ОСОБА_1 просить скасувати постанову Петриківської державної нотаріальної контори від 05.04.2017 про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнати за нею право власності на все майно, що належить померлій ОСОБА_2 на підставі ст. 1264 ЦК України у порядку четвертої черги спадкування за законом, як особи, яка проживала зі спадкодавицею однією сім’єю не менше як п’ять років до часу відкриття спадщини.

З урахуванням положень ч.3 ст. 14 ЦПК України справа передана для розгляду головуючому судді Говорусі В.О.

Відповідно до положень ст. 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи.

Враховуючи Узагальнення судової практики розгляду цивільних справ про спадкування щодо визначення належного відповідача у спорах про визнання права власності на спадкове майно за змістом ст. 392 ЦК належним відповідачем є особа - учасник цивільних правовідносин, яка не визнає або оспорює право власності спадкоємця на спадкове майно, зокрема, житловий будинок, земельну ділянку.

У спорах про визнання права власності на спадкове майно в якості належного відповідача не може розглядатись нотаріус або орган державної реєстрації прав. Якщо зазначені особи та органи відмовляють у вчиненні покладених на них нотаріальних дій чи здійсненні державної реєстрації, така відмова може бути оскаржена в судовому порядку, за умови відсутності спору про право на спадщину.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити:

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Вказаних вимог позивач не дотримався, так зокрема:

-позивачем не визначені відповідачі відповідно до правовідносин, що виникли;

-позивач просить визнати за нею право власності на все майно, що належить померлій ОСОБА_2 на підставі ст. 1264 ЦК України у порядку четвертої черги спадкування за законом, при цьому не зазначено яке саме майно належало померлій та не зазначено жодних обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги з зазначенням доказів, що підтверджують вказані обставини;

-не зазначено ціну позову, оскільки позов підлягає грошовій оцінці; не надано обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Крім зазначеного, позивачем не надано відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; не надано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи; не надано підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до положень ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається: 2) у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; 9) у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності - дійсною вартістю нерухомого майна.

Згідно з вимогами ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено розмір ставок судового збору, де зазначено, що за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (768,40 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (9605,0 грн.).

Так, позивачем ОСОБА_1 сплачено судовий збір у розмірі 768,40 грн., про що долучено квитанцію № 0.0.1283169288.1 від 28.02.2019, але у поданому позові ціну позову не вказано, що робить неможливим перевірити належну сплату судового збору.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки, необхідно виправити зазначені недоліки, позовна заява підлягає залишенню без руху для їх усунення.

Виходячи з наведеного та керуючись ч. 1 ст. 185 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Петриківської державної нотаріальної контори про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання права власності на частку майна в порядку спадкування за законом, залишити без руху.

Запропонувати позивачеві ОСОБА_1 протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали виправити недоліки:

-визначити сторін відповідно до правовідносин, що виникли із зазначенням адреси їх місця проживання чи знаходження;

-вказати яке саме майно належало померлій ОСОБА_2 та зазначити обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та докази, що підтверджують вказані обставини;

-визначити ціну позову відповідно до вартості майна та надати підтвердження ціни позову;

-надати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

-надати підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

У разі якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Суддя:

ОСОБА

_3

Джерело: ЄДРСР 80581945
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку