open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/87/19

Провадження №3-в/319/5/2019

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2019 року смт. Більмак

Суддя Куйбишевського районного суду Запорізької області Хамзін Т.Р., розглянувши заяву про зміну способу та порядку виконання постанови Куйбишевського районного суду Запорізької області №319/87/19 від 13 лютого 2019 року про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого та проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, НОМЕР_1, виданий 12.08.1996 Козятинським РВ УМВС України у Вінницькій області, ІНФОРМАЦІЯ_3, неодруженого, працюючого водієм в ТОВ «Надія», ідентифікаційний номер НОМЕР_2,

за ч. 1 ст. 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП),

ВСТАНОВИВ:

13 березня 2019 року до Куйбишевського районного суду Запорізької області звернувся державний виконавець Більмацького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області із заявою про зміну способу та порядку виконання постанови Куйбишевського районного суду Запорізької області №319/87/19 від 13.02.2019.

В обґрунтування заяви зазначив, що зазначеною постановою конфісковано у ОСОБА_1 вогнепальну гладкоствольну мисливську рушницю ТОЗ-БМ №17365 та 28 мисливських патронів калібру 16, які перебувають у кімнаті для зберігання зброї Більмацького ВП Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області, розташованої за адресою: Запорізька область, смт. Більмак, пров. Соборний, буд. 29.

Зазначена рушниця та патрони є майном з обмеженою оборотоздатністю, насьогодні відсутній порядок реалізації зазначеного майна.

Тому просить змінити спосіб та порядок виконання постанови та знищити рушницю та патрони.

Вирішуючи питання про зміну способу та порядку виконання постанови, суд виходить з наступного.

Постановою Куйбишевського районного суду Запорізької області від 13.02.2019 по справі №319/87/19 було визнано ОСОБА_1 винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КУпАП, накладено адміністративне стягнення, стягнуто судовий збір, конфісковано вогнепальну мисливську гладкоствольну рушницю ТОЗ-БМ №17365 та 28 мисливських патронів калібру 16, які перебувають у кімнаті для зберігання зброї Більмацького ВП Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області, розташованої за адресою: Запорізька область, смт. Більмак, пров. Соборний, буд. 29.

Згідно ст. 313 КУпАП постанови про конфіскацію предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення та грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, виконуються державними виконавцями в порядку, встановленому законом.

28.02.2018 державним виконавцем Більмацького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області ОСОБА_2 було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження щодо конфіскації рушниці згідно постанови Куйбишевського районного суду Запорізької області від 13.02.2019.

За ст. 314 КУпАП виконання постанови про конфіскацію предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення, грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, здійснюється шляхом вилучення конфіскованого предмета і примусового безоплатного звернення цього предмета у власність держави.

Відповідно до ст. 315 КУпАП реалізація конфіскованих предметів, які стали знаряддям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення, грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, провадиться в порядку, встановлюваному законами України.

Згідно ст. 62 Закону України «Про виконавче провадження» виконання рішень про конфіскацію майна здійснюється органами державної виконавчої служби в порядку, встановленому цим Законом. Реалізація конфіскованого майна здійснюється в порядку, встановленому цим Законом. Розпорядження конфіскованим майном та майном, яке не підлягає реалізації, здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 8 Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 року №985, мисливська вогнепальна, пневматична і холодна зброя, боєприпаси до зброї, а також засоби самооборони, заряджені речовинами сльозоточивої та дратівної дії, реалізуються в установленому законодавством порядку.

Відповідно до ст. 61 Закону України «Про виконавче провадження» реалізація арештованого майна (крім майна, вилученого з цивільного обороту, обмежено оборотоздатного майна та майна, зазначеного у частині восьмій статті 56 цього Закону) здійснюється шляхом електронних торгів або за фіксованою ціною. Порядок реалізації обмежено оборотоздатного майна визначається законодавством.

Порядком реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №2831/5 від 29.09.2016, не передбачено положень щодо реалізації конфіскованої зброї та бойових припасів.

Тобто законодавством не встановлено механізму реалізації конфіскованих товарів, які є обмежено обороноздатні, зокрема мисливської зброї та патронів.

Це унеможливлює виконання органом державної виконавчої служби реалізацію постанови Куйбишевського районного суду Запорізької області від 13.02.2019 щодо конфіскації гладкоствольної мисливської рушниці як предмета адміністративного правопорушення.

Згідно ст. 304 КУпАП питання, зв’язані з виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення, вирішуються органом (посадовою) особою, який виніс постанову.

За ст. 305 КУпАП контроль за правильним і своєчасним виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення здійснюється органом (посадовою особою), який виніс постанову, та іншими органами державної влади в порядку, встановленому законом.

За наведених обставин доцільною є зміна порядку та способу виконання постанови №319/87/19 в частині конфіскації майна.

Враховуючи характер майна – гладкоствольна мисливська рушниця та мисливські патрони, передача його іншим органам, організаціям або установам, є недоцільною. Тому зазначене майно підлягає знищенню.

Керуючись ст.ст. 304, 305 КУпАП, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву державного виконавця Більмацького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області про зміну способу та порядку виконання постанови Куйбишевського районного суду Запорізької області №319/87/19 від 13.02.2019 задовольнити.

Змінити порядок та спосіб виконання постанови Куйбишевського районного суду Запорізької області №319/87/19 від 13.02.2019 щодо конфіскації у ОСОБА_1 гладкоствольної мисливської рушниці ТОЗ-БМ №17365 та 28 мисливських патронів калібру 16, які перебувають у кімнаті для зберігання зброї Більмацького ВП Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області, розташованої за адресою: Запорізька область, смт. Більмак, пров. Соборний, буд. 29.

Гладкоствольну мисливську рушницю ТОЗ-БМ №17365 та 28 мисливських патронів калібру 16, які перебувають у кімнаті для зберігання зброї Більмацького ВП Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області, розташованої за адресою: Запорізька область, смт. Більмак, пров. Соборний, буд. 29, - знищити.

Проведення знищення доручити Більмацькому відділенню поліції Бердянського відділу поліції у Запорізькій області.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя : Т. Р. Хамзін

Джерело: ЄДРСР 80411408
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку