open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 202/1460/19

Провадження № 1-кс/202/2371/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А

07 березня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню № 42018041490000106 від 26.07.2018року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст. 172, ч. 1 ст. 149 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, в якому просить надати дозвіл слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №42018041490000106 від 26.07.2018 року: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 на тимчасовий доступ та вилучення (здійснення виїмки) оригіналів документів, що знаходяться у володінні Державної установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документів про обставини та підстави залучення засуджених до суспільно-корисної праці, табелів обліку робочого часу та інших документів, що підтверджують виконання робіт засудженими, документів, які надавались їм на підпис з приводу залучення до суспільно-корисної праці, документів про нарахування та виплату їм заробітної плати, фактичного отримання засудженими коштів, наказів, положення, посадових інструкцій службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідальних за організацію праці засуджених.

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що за результатами перевірки Державної установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виявлено, що адміністрацією установи грубо порушено законодавство про працю, а саме у порушення вимог ч. 1 ст. 60 КВК України із засудженими, які залучені до суспільно-корисної праці (70 осіб), не укладено строкові трудові договори та встановлено факт здійснення незаконної угоди відносно людини з боку посадових осіб державного підприємства на території Нікопольського району, вчинене з метою експлуатації з використанням обману.

В ході допиту у якості свідків засуджених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , які відбувають покарання у ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Дніпропетровської області, встановлено, що у період відбування покарання вони залучалися до суспільно-корисної праці, у тому числі і на ІНФОРМАЦІЯ_4 , але жодних трудових договорів з ними не укладалося, перед початком роботи ними написано різні заяви, зокрема про відрахування з особового рахунку грошей на користь установи за комунальні послуги, харчування. Крім того, адміністрацією ведеться відомість із зазначенням заробленої грошової суми, кількістю відпрацьованих годин та днів, вартістю комунальних послуг, харчування, а у кінці кожного місяця засудженими підписуються відомості про нарахування та відрахування грошових коштів, а також сумою боргу перед установою. Жодних виплат заробітної плати за роботу вони не отримували.

З метою встановлення осіб, причетних до скоєння вказаних кримінальних правопорушень, отримання зразків для проведення судових почеркознавчих експертиз необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у володінні Державної установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий у судове засідання не з`явилася, надала заяву, в якій клопотання підтримала та просила провести судове засідання без її участі.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, - Державна установа « ІНФОРМАЦІЯ_1 » явку свого представника у судове засідання не забезпечила, про час і і місце розгляду клопотання була повідомлена.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає частковому задоволенню за наступних підстав:

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням ГУНП у Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018041490000106 від 26.07.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172, ч. 1 ст. 149 КК України.

За змістом статті 159 КПК України тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку).

Відповідно до частини першої статті 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з частиною сьомою статті 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає доведеним, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні Державної установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, не становлять охоронювану законом таємницю, що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Отже, клопотання слідчого в частині надання тимчасового доступу до документів про обставини та підстави залучення засуджених до суспільно-корисної праці, табелів обліку робочого часу та інших документів, що підтверджують виконання робіт засудженими, документів, які надавались їм на підпис з приводу залучення до суспільно-корисної праці, документів про нарахування та виплату їм заробітної плати, фактичного отримання засудженими коштів, наказів, положення, посадових інструкцій службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідальних за організацію праці засуджених, а саме можливості ознайомитися з оригіналами цих документів, отримати їх належним чином завірені копії підлягає задоволенню.

В той же час слідчий суддя вважає, що підстави для вилучення оригіналів цих документів відсутні, оскільки слідчим не доведено, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, оскільки, зокрема, дані щодо призначення в кримінальному провадженні судових експертиз не надані.

Таким чином, клопотання слідчого необхідно задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчим СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , якими здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42018041490000106 від 26.07.2018 року, тимчасовий доступ до документів (можливість ознайомитися з оригіналами, отримати їх належним чином завірені копії без вилучення оригіналів), що знаходяться у володінні Державної установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документів про обставини та підстави залучення засуджених до суспільно-корисної праці, табелів обліку робочого часу та інших документів, що підтверджують виконання робіт засудженими, документів, які надавались їм на підпис з приводу залучення до суспільно-корисної праці, документів про нарахування та виплату їм заробітної плати, фактичного отримання засудженими коштів, наказів, положення, посадових інструкцій службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідальних за організацію праці засуджених.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді до 5 квітня 2019 року.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 80348298
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку