open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №339/64/19

164

1-кс/339/35/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2019 року м. Болехів

Слідчий суддя Болехівського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1

з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2

cлідчого ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

осіб, щодо яких розглядається клопотання ОСОБА_5 , ОСОБА_6

захисника адвоката ОСОБА_7

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого слідчого відділення Долинського відділення поліції Калуського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019091080000003 від 01.03.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.240 КК України,-

в с т а н о в и в :

1.До Болехівського міського суду Івано-Франківської області 02 березня 2019 року звернувся слідчий з клопотанням погодженим з прокурором про накладення арешту на майно.

Обгрунтування клопотання.

2.В поданому клопотанні слідчий зазначає те, що житель м. Болехів Івано-Франківської області ОСОБА_8 , 01.03.2018 близько 09 год., незаконно, всупереч вимогам ст.13 Конституції України, ст.19,24,56 Кодексу України про надра, ст.3,40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», за допомогою фронтального навантажувача та вантажного автомобіля «КАМАЗ», здійснював незаконне видобування піщано-гравійної суміші з русла річки Сукіль, що на околиці м. Болехів. В ході досудового розслідування встановлено, що саме вищевказана техніка причетна до вчинення незаконного видобування піщано-гравійної суміші з русла річки Сукіль, що на околиці м. Болехів.

Короткий виклад позиції учасників у судовому засіданні

3.Слідчий у судовому засіданні подане клопотання підтримав з викладених підстав. Також додатково повідомив, що протиправне діяння було виявлено прокурором ОСОБА_9 самостійно. У Долинському відділенні поліції не має спеціально відведеного та облаштованого арештмайданчику для транспортних засобів. Транспортні засоби зберігаються на господарському дворі.

4.Володілець автомобіля КАМАЗ 5410 реєстраційний номер НОМЕР_1 засновник ТзОВ «ШУМ-ТРАНС» ОСОБА_5 у судовому засіданні зазначив, що на прохання товариша дав йому зазначений автомобіль у тимчасове користування. Автомобіль необхідний підприємству для здійснення господарської діяльності.

5.Власник фронтального навантажувача ОСОБА_6 зазначив, що вказаний транспортний засіб він використовує для здійснення підприємницької діяльності.

6.Захисник додатково зазначив, що не заперечують, щодо накладення арешту на піщано-гравійну суміш та металеві конструкції. Також не заперечують проти накладення арешту на транспортні засоби шляхом заборони відчуження, однак заперечують, щодо заборони користування та зберігання на господарському дворі Долинського ВП, оскільки вони використовуються для здійснення господарської діяльності його довірителів.

7.Заслухавши слідчого, прокурора та володільців майна, дослідивши клопотання та долучені матеріали приходжу до наступного висновку.

Законодавство, що регулює порядок про накладення арешту на майно.

8.Згідно вимог ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

9.Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

10.У відповідності до ч.1 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

11.Частиною 10ст.170 КПК Українипередбачено, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів. У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України.

12.Речовими доказами у відповідності до ст.98 КПК України є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

13.Пункт 6 частини 2 статті 131 КПК України передбачає, що тимчасове вилучення майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

14.Відповідно до п.7 ч.2ст.131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

15. У п.1 ч.2 ст.167 КПК України передбачено, що тимчасовому вилученню підлягає майно у вигляді речей щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

16.Пункт 4 статті 167 КПК України передбачає, що однією з підстав тимчасового вилучення майна є те, що вказане майно може бути одержане внаслідок вчинення кримінального правопорушення або може бути майном в яке його було повністю або частково перетворено.

17.Згідно із ч. 5 ст.171КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Встановлені судом обставини справи:

18.Кримінальне провадження за №42019091080000003за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.240 КК України зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 01.03.2019. (а.с.5).

19.З рапорту оперативного чергового Долинського ВП ОСОБА_10 вбачається, що 01.03.2019 о 18:41 надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що 01.03.2019 о 18:40 за адресою: район м.Болехів, вул. Річкова на річці Сукіль відбувається незаконний забір піщано-гравійної суміші, повідомив заступник керівника Калуської прокуратури. Заявник: ОСОБА_9 (а.с.6). (а.с.3).

20.Постановою слідчого СВ Долинського ВП Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області від 01.03.2019 визнано: зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку відібрано з місця виявлення місця забору суміші, поміщено в спецпакет № 4447245; зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку відібрано з місця виявлення купи піщаногравійної суміші, поміщено в спецпакет №4447246; зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку було виявлено в ковші фронтального навантажувача, з якої було відібрано взірці, які поміщено в спецпакет № ЕХР0226629; зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку було виявлено в кузові автомобіля КАМАЗ, які поміщено в спецпакет № 4447251, дві металеві конструкції, ззовні схожі на частини заднього борта розміром 1х1.24 м від вантажного автомобіля - речовими доказами по кримінальному провадження №42019091080000003від 01.03.2019(а.с.12-13,18-19).

21.Постановою слідчого СВ Долинського ВП Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області від 01.03.2019 визнано: автомобіль «КАМАЗ 5410», самоскид, червоного з синім кольору реєстраційний номер НОМЕР_1 , та трактор - навантажувач фронтальний, жовтого кольору, марки ТО-6А реєстраційний номер НОМЕР_2 , речовими доказами по кримінальному провадження №42019091080000003від 01.03.2019(а.с.18-19).

22.З протоколу огляду місця події від 01.03.2019 вбачається, що на березі річки Сукіль, що на околиці м. Болехів в урочищі «Зарін», неподалік повітряного переходу, було виявлено яму - місце забору сипучої речовини, ззовні схожої на піщаногравійну суміш, розмірами 3,5х10м. З вказаної ями було відібрано зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку поміщено в спецпакет №4447245. Крім того, неподалік вищевказаного місця забору, вверх по течії річки Сукіль, на відстані близько 200 метрів від місця забору сипучої речовини, ззовні схожої на піщаногравійну суміш, на березі річки Сукіль було виявлено насип сипучої речовини, ззовні схожої на піщаногравійну суміш розмірами 3.9х2.5х1.2м. З вказаної купи було відібрано зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку поміщено в спецпакет №4447246. В даній купі, серед сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш було виявлено та вилучено дві металеві конструкції, пофарбовані фарбою синього кольору, розмірами 1х1,24м. кожна, ззовні схожі на частини борта від кузова вантажного автомобіля (а.с.7-11).

23.З протоколу огляду місця події від 01.03.2019 вбачається, що в м. Болехів по вул. Франка, навпроти домогосподарства №6, на узбіччі проїзної частини дороги було виявлено та вилучено трактор навантажувач, жовтого кольору, на якому було виявлено металеву табличку з маркувальними позначеннями ТО-6А, №7-198(остання цифра пошкоджена та не читається). В ковші даного трактора навантажувача, було виявлено залишки сипучої речовини, ззовні схожої на піщаногравійну суміш, з якої було відібрано взірці, які поміщено в спецпакет №ЕХР0226629. Також на даній вулиці, на відстані близько 20 метрів від трактора навантажувача, в напрямку до Болехівського ринку, на узбіччі проїзної частини дороги було виявлено та вилучено автомобіль «КАМАЗ» - самоскид, р.н. НОМЕР_1 , червоного з синім кольору. Крім того, в кузові вказаного автомобіля було виявлено залишки сипучої речовини, ззовні схожої на піщаногравійну суміш, з якої було відібрано взірці, які поміщено в спец пакет №4447251 (а.с.14-17).

24.Згідно свідоцтва про реєстрацію автомобіля «Камаз 5410» встановлено, що даний автомобіль типу - вантажний самоскид, червоного кольору, 1987 року випуску належить ТЗОВ "ШУМ-ТРАНС", м. Долина, вул. Промислова, 2. На даний час вказаним автомобілем користується ОСОБА_6 (а.с.21).

25.Згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 встановлено, що трактор є навантажувачем фронтальним, жовтого кольору, марки ТО-6А, р.н. НОМЕР_2 , 1985р.в. та на праві власності належить ОСОБА_6 (а.с.20).

26.З детальної інформації про юридичну особу вбачається, що товариство з обмеженою відповідальність «ШУМ-ТРАНС» здійснює господарську діяльність у сфері транспорту, надання в оренду транспортних засобів (а.с.36-40).

27.З свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи підприємця вбачається, що ОСОБА_6 зареєстрований як фізична особа-підприємець (а.с.43)

28.Мотиви суду:

29.З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019091080000003 вбачається, що 01.03.2019 внесено до ЄРДР відомості про те, що житель м. Болехів Івано-Франківської області ОСОБА_6 01.03.2018 близько 09 год. незаконно всупереч вимогам ст. 13 Конституції України, ст.19,24,56 Кодексу України про надра, ст.3,40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», за допомогою фронтального навантажувача та вантажного автомобіля «КАМАЗ», здійснював незаконне видобування піщано-гравійної суміші з русла річки Сукіль, що на околиці м. Болехів (а.с.5).

30.З пояснення ОСОБА_6 від 01.03.2019 вбачається, що він заперечив факт своєї причетності до вчинення незаконного видобутку піщаногравійної суміші та надав працівникам поліції копії свідоцтв про реєстрацію вилучених автомобіля КАМАЗ та трактора навантажувача (а.с.22-23).

31.На час розгляду клопотання про арешт майна підозра не висунута жодній особі, про що ствердив у судовому засіданні слідчий.

32.Норми ч.4 ст.173 КПК України передбачають, що разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

33.В ході розгляду клопотання встановлено, що власниками майна, а саме транспортних засобів, є юридична особа та фізична особа-підприємець, які здійснюють господарську діяльність, а тому з метою забезпечення конституційних прав власників майна на його використання з метою здійснення підприємницької діяльності слід накласти арешт на зазначені транспортні засоби шляхом заборони на їх відчуження, що буде найменш обтяжливим заходом забезпечення кримінального провадження.

34.У відповідностідо Інструкції про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду від 27.08.2010 зберігання транспортних засобів та інших самохідних машин, а також пристроїв і механізмів, які використовувалися як знаряддя для вчинення злочинів і визнані речовими доказами, а також транспортних засобів, на які накладено арешт, якщо вони не можуть бути передані на зберігання власникові, його родичам або іншим особам, а також організаціям, проводиться за постановою слідчого, прокурора, судді, за ухвалою суду протягом досудового слідства або судового розгляду відповідними службами органів внутрішніх справ .

35.За таких обставин приходжу до висновку, що клопотання слідчого про арешт майна в частині зберігання арештованих транспортних засобів на господарському дворі Долинського ВП Калуського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області що в м. Долина, вул. Яворницького, 8 не підлягає до задоволення, оскільки такий спосіб забезпечення кримінального провадження суттєво обмежить конституційні прав власників майна на його використання з метою здійснення підприємницької діяльності, а тому зазначені транспортні засоби слід передати на відповідальне зберігання власникам з забороною відчуження.

36.Не підлягає до задоволення клопотання в частині направлення на експертизу арештованих пісчано-гравійних сумішей, оскільки призначення експертизи регламентується іншими нормами процесуального законодавства, про що слідчим подається відповідне клопотання до слідчого судді.

37.Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення слідчого, прокурора, власників транспортних засобів, ознайомившись із матеріалами клопотання, приходжу до висновку, що з метою збереження речових доказів вказаний захід забезпечення є доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання про накладення арешту на майно, слід задоволити частково.

Керуючись ст.131, 132, 167, 170, 171 КПК України,-

п о с т а н о в и в:

1.Клопотання слідчого слідчого відділення Долинського відділення поліції Калуського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019091080000003 від 01.03.2019, ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.240 КК України задоволити чатково.

2.Накласти арешт на автомобіль «КАМАЗ 5410», номер шасі НОМЕР_4 , вантажний самоскид, червоного кольору, 1987 року випуску, який належить ТзОВ "ШУМ-ТРАНС" та визначивши місце його зберігання шляхом передавання на відповідальне збереження товариству з обмеженою відповідальністю «ШУМ-ТРАНС» заборонивши відчуження зазначеного транспортного засобу.

3.Накласти арештна навантажувачфронтальний,жовтого кольору,марки ТО-6А,реєстраційний номер НОМЕР_2 ,1985року випуску,заводський № НОМЕР_5 ,який належить ОСОБА_6 тавизначивши місцейого зберігання шляхом передавання на відповідальне збереження ОСОБА_6 заборонивши відчуження зазначеного транспортного засобу.

4.Накласти арешт на: зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку відібрано з місця виявлення місця забору суміші, поміщено в спецпакет №4447245; зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку відібрано з місця виявлення купи піщаногравійної суміші, поміщено в спецпакет №4447246; зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку було виявлено в ковші фронтального навантажувача, з якої було відібрано взірці, які поміщено в спецпакет № ЕХР0226629; зразки сипучої речовини ззовні схожої на піщаногравійну суміш, яку було виявлено в кузові автомобіля КАМАЗ, які поміщено в спецпакет №4447251 та зберігати в кімнаті речових доказів Долинського ВП Калуського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області що в м. Долина, вул. Яворницького, 8.

5.Накласти арешт на дві металеві конструкції, пофарбовані фарбою синього кольору, розмірами 1х1,24м. кожна, ззовні схожі на частини борта від кузова вантажного автомобіля, які зберігати в кімнаті зберігання речових доказів Долинського ВП Калуського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області що в м. Долина, вул. Яворницького, 8.

6.В решті клопотання відмовити.

7.Виконання ухвали покласти на слідчого слідчого відділення Долинського відділення поліції Калуського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 .

8.Ухвала проарешт майнапідлягає негайномувиконанню слідчимпісля їїоголошення.

9.Ухвала може бути скасована в порядку ст.

10.

11.174 КПК за клопотанням власника майна, що не був присутнім під час розгляду клопотання.

12.Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення. Порядок оскарження ухвали визначено ст.392,395 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 80253300
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку