open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/217/19

Провадження №1-кс/726/55/19

Категорія

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.02.2019 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівців у складі:

головуючого слідчого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

скаржника ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернівці в залі судового засідання Садгірського районного суду м. Чернівці скаргу ОСОБА_5 , ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого СВ Садгірського ВП ЧВП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_6 та прокурорів Чернівецької місцевої прокуратури ОСОБА_7 , ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12015260030000192, -

ВСТАНОВИВ :

04.02.2019 року до Садгірського районного суду м. Чернівці надійшла скарга ОСОБА_5 , ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого СВ Садгірського ВП ЧВП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_6 та прокурорів Чернівецької місцевої прокуратури ОСОБА_7 , ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12015260030000192 яке внесене до ЄРДР, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст. 356 КК України, щодо вчинення мешканцями кв. АДРЕСА_1 , гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 самоуправства - без належного дозволу та проектної документації здійснення самочинного будівництва та реконструкції частини зазначеного вище будинку.

Вважають, що 10.01.2019 року слідчим Садгірського ВП Чернівецького ВП ГУНП України в Чернівецькій області ОСОБА_6 , їх було визнано та допитано в якості потерпілих по даній справі. Вони вважають, що стороною обвинувачення, зібрано достатньо доказів в такому об`ємі, які дають слідчому та прокурору підставу для прийняття процесуального рішення щодо повідомлення про підозру та складання обвинувального акту відносно гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 в скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ст. 356 КК України.

Крім того, посилаються на те, що при огляді матеріалів кримінального провадження відсутні вказівки прокурорів - процесуальних керівників слідчому, щодо повідомлення про підозру та складання обвинувального акту відносно гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Вказують на те, що 22.01.2019року ними була подана заява до слідчої Садгірського ВП Чернівецького ВП ГУНП України в Чернівецькій області ОСОБА_6 та прокурорам Чернівецької місцевої прокуратури - процесуальним керівникам ОСОБА_7 , ОСОБА_3 про прийняття процесуального рішення щодо повідомлення про підозру та складання обвинувального акту відносно гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , в скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ст. 356 КК України, згідно ст.27, ч.1 ст.276, п.3 ст.278 КПК України, за наявності достатніх доказів для підозри особи в учиненні кримінального правопорушення.

28.01.2019 року від слідчої Садгірського ВП Чернівецького ВП ГУНП України в Чернівецькій області ОСОБА_6 надійшов лист, в якому вона повідомляє, що на даний час у органу досудового розслідування немає достатньо підстав для прийняття процесуальних рішень, а саме: рішення щодо повідомлення про підозру та складання обвинувального акту відносно гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Вказують, що станом на день подання скарги, ніякі слідчі дії не здійснюються, про хід кримінального провадження прокурори Чернівецької місцевої прокуратури - процесуальні керівники ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , їх не повідомляли. Станом на день подачі скарги 04.02.2019 року, рішення щодо повідомлення про підозру та складання обвинувального акту відносно гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , в скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ст. 356 КК України не прийнято.

В скарзі вказують на те, що внаслідок бездіяльності слідчого слідчого відділу Садгірського відділення поліції Чернівецького ВП ГУНП в Чернівецькій області, а також прокурора - процесуального керівника, процесуальні рішення не приймаються, розгляд кримінального провадження свідомо затягується.

Скаржниця ОСОБА_4 в судовому засіданні підтримала свою скаргу на бездіяльність слідчого СВ Садгірського ВП ЧВП ГУНП в Чернівецькій області та прокурорів Чернівецької місцевої прокуратури у кримінальному провадженні №12015260030000192 та пояснила, що мешканці кв. АДРЕСА_1 ОСОБА_8 та ОСОБА_9 вчинили самоуправства, а саме: без належного дозволу та проектної документації здійснюють самочинне будівництво та реконструкцію частини зазначеного вище будинку, внаслідок чого будинок знаходиться в аварійному стані біля двох років, а працівники поліції та прокуратури не належним чином проводять досудове розслідування кримінального провадження та не оголошують підозру громадянам ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні зазначив що працівники поліції розслідують дане кримінальне провадження в межах кримінального процесуального законодавства України та в межах наданих повноважень. Чернівецькою місцевою прокуратурою здійснюється контроль та процесуальне керівництво на досудовому слідстві, по даному кримінальному провадженню проведені всі можливі слідчі дії, проте не прийнято процесуальне рішення, оскільни на даний час проводиться аналіз вже зібраних доказів по справі. Будь-яких строків проведення досудового розслідування КПК України не встановлено, тому вважає що і бездіяльності слідчого та процесуального керівника не має.

Слідчий СВ Садгірського ВП в судове засідання не з`явився, з невідомих суду причин, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи.

Суд, заслухавши пояснення учасників процесу та дослідивши надані письмові документи, вважає що скарга підлягає задоволенню частково, з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що 07.04.2015 року відкрито кримінальне провадження №12015260030000192, яке внесене до ЄРДР, за ознаками злочину передбаченого ст. 356 КК України.

Матеріалами досудового розслідування встановлено, що мешканці кв. АДРЕСА_1 , гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 вчинили самоуправство - без належного дозволу та проектної документації здійснюють самочинне будівництво та реконструкцію частини зазначеного вище будинку.

Судом встановлено, що гр. ОСОБА_8 було притягнуто до адміністративної відповідальності, вручено приписи про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів, визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч.7 ст.96 КУпАП України та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 6800 грн., згідно постанови №1/14 від 11.11.2014 р., однак гр. ОСОБА_8 разом із сином ОСОБА_9 продовжували вчиняти протиправні дії, щодо самочинного будівництва та реконструкції вказаної квартири.

З метою встановлення завданою самочинним будівництвом розміру шкоди майну потерпілого, а також з метою встановлення відповідності здійснюваних будівельних реконструкційних робіт вимогам державних будівельних норм і правил, в кримінальному провадженні були призначені та проведені судові будівельно-технічні експертизи.

Останній висновок додаткової судової будівельно-технічної товарознавчої експертизи №563 від 27.09.2018 року надійшов до слідчої 19.12.2018 року. Після надхлдження вказаного висновку, жодних слідчих дій не вчинено.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Згідно ч.2 ст.9 КПК України передбачено, що керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Згідно ст.214 КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно ст.223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Проаналізувавши наявні в матеріалах кримінального провадження докази, вважаю, що внаслідок бездіяльності слідчого СВ Садгірського відділення поліції Чернівецького ВП ГУНП в Чернівецькій області, а також прокурорів - процесуальних керівників, процесуальні рішення не приймаються, розгляд кримінального провадження свідомо затягується.

Згідно ст.24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в прядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ст.28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор.

Статтею 9 Міжнародного пакту про громадські і політичні права та ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантовано право кожного на розгляд справи упродовж розумного строку.

Підозрюваний, обвинувачений, потерпілий мають право на звернення до прокурора, слідчого судді або суду з клопотанням, в якому викладається обставини, що обумовлюють необхідність здійснення кримінального провадження (або окремих процесуальних дій) у більш короткі строки, ніж ті, що передбачені цим Кодексом (ч.6 ст.28 КПК України)

Згідно ст.306 КПК України скарги на рішення, ції чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги, здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Згідно ст.307 КПК України за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора поставляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу.

На підставі наведеного суд вважає, що слідчим Садгірського ВП Чернівецького ВП ГУНП України в Чернівецькій області ОСОБА_6 допущено бездіяльність, а саме: недотримання та порушення розумних строків проведення досудового розслідування по даному кримінальному провадженню, не здійснено перевірку вже отриманих доказів у кримінальному провадженні, не приймається процесуальне рішення.

Крім цього суд вважає, що прокурорами Чернівецької місцевої прокуратури - процесуальними керівниками не належним чином здійснюється процесуальне керівництво органу досудового розслідування стосовно розгляду кримінального провадження, чим допущено бездіяльність, недотримання та порушення розумних строків проведення досудового розслідування слідчим, не здійснено перевірку вже отриманих доказів у кримінальному провадженні, відсутні вказівки прокурорів - процесуальних керівників слідчому, щодо не прийняття процесуального рішення по даному кримінальному провадженні.

Слідчий суддя вважає, що не підлягають задоволенню вимоги скаржників щодо неналежного виконання слідчим Садгірського ВП Чернівецького ВП ГУНП України в Чернівецькій області ОСОБА_6 своїх службових обов`язків, через несумлінне ставлення до служби, як того потребують інтереси служби, нехтуючи вимогами КПК України, та не прийняття процесуального рішення щодо повідомлення про підозру та складання обвинувального акту відносно гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , в скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ст. 356 КК України, оскільки суд не може давати слідчому вказівки яке саме процесуальне рішення слід приймати.

Крім цього слідчий суддя вважає, що також не підлягають задоволенню вимоги скаржників щодо надання вказівки прокурорами Чернівецької місцевої прокуратури - процесуальними керівниками ОСОБА_7 та ОСОБА_3 в порядку процесуального керівництва слідчому щодо повідомлення про підозру та складання обвинувального акту відносно гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , проявляючи службову недбалість щодо неналежного виконання своїх службових обов`язків, через несумлінне ставлення до служби, не приймається процесуальне рішення щодо щодо повідомлення про підозру та складання обвинувального акту відносно гр. ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , в скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ст. 356 КК України, оскільки суд не може давати прокурорам вказівки яке саме процесуальне рішення слід приймати

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст. 303, 306, 307 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ :

Скаргу ОСОБА_5 , ОСОБА_4 задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність слідчого Садгірського ВП Чернівецького ВП ГУНП України в Чернівецькій області ОСОБА_6 , щодо допущення бездіяльності, недотримання та порушення розумних строків проведення досудового розслідування, стосовно розгляду та не прийняття рішення у кримінальному провадженні №12015260030000192 від 07.04.2015 року.

Визнати протиправною бездіяльність прокурорів Чернівецької місцевої прокуратури, якими здійснюється процесуальне керівництво органу досудового розслідування, щодо допущення бездіяльності, а саме: не належним чином здійснюється процесуальне керівництво органу досудового розслідування стосовно розгляду кримінального провадження, щодо допущення бездіяльності, а саме: не належним чином здійснюється процесуальне керівництво органу досудового розслідування стосовно розгляду кримінального провадження, чим допущено бездіяльність, недотримання та порушення розумних строків проведення досудового розслідування слідчим, не прийняття процесуального рішення, стосовно розгляду кримінального провадження №12015260030000192 від 07.04.2015 року.

В іншій частині скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 80191158
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку