open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 710/234/19

Провадження № 1-кс/710/76/19

УХВАЛА

01.03.2019 м. Шпола

Слідчий суддя Шполянського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 ,

за участі:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши матеріали скарги ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, яка полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

26.02.2019 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла скарга ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, яка полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якій скаржник просить зобов`язати Шполянське ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області в порядку ст. 214 КПК України прийняти та невідкладно зареєструвати подану ним заяву про вчинення кримінального правопорушення службовими особами СТОВ «Лан» в особі агронома ОСОБА_5 до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 326 КК України.

Дану скаргу скаржник мотивує тим, що 25 01.2019 ним було подано до Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області заяву про вчинення службовими особами СТОВ «Лан» в особі агронома ОСОБА_5 дій, що містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 326 КК України у якій було також зазначено,щоб вказані відомості були внесені до ЄРДР у відповідності до ст. 214КПК Українита проведено відповідне досудове розслідування. Дана заява-повідомлення разом з додатками надіслана поштою на адресу Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області. 18.02.2019 з Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області отримано листа, у якому відмовлено у внесенні відомостейу поданій скаржником заяві у порядку ст. 214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Так, в поданій заяві йшлося про те, що 30.05.2018 поблизу с. Нова Ярославка, Шполянського району, Черкаської області службовими особами СТОВ «Лан»в особіагронома ОСОБА_5 , на якого зокрема покладено обов`язок дотримання відповідних правил поводження та використання препаратів длязахисту рослин,було здійсненообробіток поля,яке засіянерапсом,вказаними препаратами,чим порушеноправила використаннята поводженняз препаратамидля захистурослин тапорушено вимогиЗУ «Пропестициди таагрохімікати»,зокрема положенняу відповідностідо якогоадміністрація господарства СТОВ «Лан» завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення хімічної обробки, повинна сповістити населення, власниківсуміжних сільськогосподарськихугідь таоб`єктівпро місця,строки іметоди застосуванняпестицидів.У періодпроведення робіту радіусі200м відмеж ділянок, щообробляються,встановлюються попереджувальнінаписи. Однаквказані дії вчинені не були, що призвело до загрози загибелі людей, яка виразилась у вигляді погіршення стану здоров`я місцевого населення, загибелі близько 100 бджолосімей на загальну суму близько 300000,00 грн., чим завдано збитків ОСОБА_4 та ОСОБА_6 .

Представник скаржника усудове засідання не з`явився,просив задовольнити скаргу, про час, дату та місце розгляду скарги був належним чином повідомлений, надав заяву, що підтримує скаргу та просить слухати справу у його відсутність.

Представник Шполянського відділу Смілянської місцевої прокуратури не з`явився, про час, дату та місце розгляду скарги був належним чином повідомлений, причини неявки не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що 14.01.2019 ОСОБА_4 та ОСОБА_6 надіслали заяву до Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області (що підтверджується талоном-повідомленням № 0070 від 25.01.2019 (а.с. 4)) про вчинення кримінального порушення за ст. 326 КК України, просили відкрити кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ст. 326 КК України, відносно службових осіб СТОВ «Лан», зокрема, агронома ОСОБА_5 , про що внести відомості до ЄРДР на підставі ст. 214 КПК України (а.с. 3).

Відповідно до повідомлення начальника Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_7 від 11.02.2019 звернення ОСОБА_4 щодо можливих неправомірних дій службових осіб СТОВ «Лан», які 30.05.2018 здійснювали обробіток поля біля с. Нова-Ярославка Шполянського району пестицидами, зареєстроване в ЖЄО Шполянського ВП за №254 від 25.01.2019 та по ньому проведено перевірку згідно вимог Закону України «Про звернення громадян». У зв`язку з відсутністю даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення підстави для внесення інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань відсутні (а.с. 5).

Згідно з п.1 ч.1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення,- заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Відповідно до листа № 1640/0/4-12 від 09.11.2012 Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, а саме у п. 2 зазначено, що уст.303КПК визначено порядок оскарження бездіяльності, яка може полягати в наступному: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення. Слід мати на увазі, що відповідно до вимог ч. 1ст.214КПК бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбаченічастиною першою статті 303цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Так,повідомлення начальникаШполянського ВПСмілянського ВПГУНП вЧеркаській області ОСОБА_7 датується від11.02.2019,заявник вказує,що отримав вказанеповідомлення 18.02.2019. Скарга надійшла до Шполянського районного суду Черкаської області 26.02.2019. За таких обставин, скаржник дотримався вимог кримінального процесуального законодавства щодо звернення зі скаргою на дії слідчого.

Частиною 1статті 214 КПК Українивизначено, що слідчий, прокурор, невідкладно, але не пізніше 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Відповідно до ч. 5ст. 214 КПК Українидо ЄРДР, зокрема, має бути внесено короткий виклад обставин про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Відповідно до п. 1.1. Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України № 69 від 17 серпня 2012 року, реєстр - це створена за допомогою автоматизованої системи електронна база даних, відповідно до якої здійснюється збирання, зберігання, захист, облік, пошук, узагальнення даних, зазначених у пункті 2.1 цього положення, які використовуються для формування звітності, а також надання інформації про відомості, внесені до Реєстру.

Відповідно до п. 3.1. Положення, внесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням таких строків (про): заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення у термін, визначений ч. 1ст. 214 КПК України.

Згідно з п. 2.1. положення, до реєстру вносяться відомості про час та дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; прізвище, ім`я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника; інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення; короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Відповідно до пп.2 п.1 розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела повинні відповідати вимогам пункту 4 частини 5статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Особа, яка подає заяву чи повідомляє про кримінальне правопорушення під розпис попереджається про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення, крім випадків надходження заяви, повідомлення поштою або іншими засобами зв`язку.

Заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення вважаються поданими з моменту попередження особи про кримінальну відповідальність (за виключенням випадків, коли таке попередження не можливо зробити з об`єктивних причин: надходження заяви, повідомлення поштою, іншим засобом зв`язку, непритомний стан заявника, відрядження тощо).

Відповідно до п.1.1 розділу 1 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №9-49/0/4-17 від 12.01.2017 «Узагальнення про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» КПК дійсно передбачає внесення до ЄРДР інформації на підставі заяв та повідомленьпро кримінальне правопорушення, а не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень. Якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Крім того, згідно з п.1.1 розділу вказаного Листа відповідно до преамбули закону «Про звернення громадян» він регулює питання практичної реалізації громадянами України наданого їм Конституцією права вносити в органи державної влади, об`єднання громадян відповідно до їх статуту пропозиції про поліпшення їх діяльності, викривати недоліки в роботі, оскаржувати дії посадових осіб, державних і громадських органів. Закон забезпечує громадянам можливості для участі в управлінні державними і громадськими справами, для впливу на поліпшення роботи органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, для відстоювання своїх прав і законних інтересів та відновлення їх у разі порушення.

Водночас, якщо особа звертається з певним документом до органів, відповідальних за реалізацію завдань кримінального провадження, пов`язаних із учиненням, на її думку, кримінального правопорушення, то таке звернення недопустимо розцінювати як таке, в якому реалізується право особи на внесення пропозицій стосовно вдосконалення роботи органів досудового розслідування, викриття недоліків у їх роботі або як прояв участі у державних справах. Також неправильно (із цих же міркувань) розглядати заяви, які, на думку уповноважених суб`єктів органів досудового розслідування, містять відомості про кримінальне правопорушення, за правилами ст.214 КПК, а які таких відомостей не містять, за правилами закону «Про звернення громадян», оскільки така ознака не може використовуватись як розмежувальна для цих двох видів звернень.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчими Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області були порушені вимоги кримінально-процесуального законодавства, що регламентують порядок розгляду заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, відтак, наявні всі підстави для задоволення даної скарги в частині зобов`язання Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області в порядку ст. 214 КПК України прийняти та невідкладно зареєструвати подану ОСОБА_4 та ОСОБА_6 заяву про вчинення кримінального правопорушення службовими особами СТОВ «Лан» в особі агронома ОСОБА_5 до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Керуючись ст.ст.214,303-307 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Скаргу ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, яка полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Визнати незаконною бездіяльність слідчого Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, яка полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зобов`язати слідчого Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області внести відомості про вчинення кримінального правопорушення відповідно до заяви ОСОБА_4 та ОСОБА_6 від 14.01.2019 і розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 80190907
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку