open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

провадження № 1-кс/631/100/19

справа № 631/137/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2019 року селище міського типу Нова Водолага

Слідчий суддя Нововодолазького районного суду Харківської області ОСОБА_1

за участю секретаря судового засіданні ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Нововодолазького районного суду Харківської області клопотання начальника Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221400000007 від 28.01.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України, про тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

22 лютого 2019 року до Нововодолазького районного суду Харківської області звернувся начальник Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області юрист 1 класу ОСОБА_3 з клопотанням про надання права тимчасового доступу до речей і документів під час досудового розслідування за кримінальним провадженням № 42019221400000007, внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.01.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Клопотання обґрунтоване тим, ІНФОРМАЦІЯ_1 проведено вивчення законності отримання соціальної допомоги мешканцями Нововодолазького району Харківської області та встановлено підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

До ІНФОРМАЦІЯ_2 надано запит щодо осіб, які надали недостовірні відомості про отримані доходи з метою отримання державної соціальної допомоги.

Відповідно до отриманої інформації № 0.-34/166 від 15.01.2019 року встановлено, що 5-ти місцевим мешканцям надано соціальну допомогу на загальну суму 48 034 грн., а саме: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Таким чином, в діях вказаних осіб вбачаються ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

За вказаним фактом 28.01.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019221400000007 внесені відповідні відомості.

Допитана в якості свідка начальник ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_9 надала показання, що під час проведення вибіркової перевірки правильності та повноти інформації наданої заявником для призначення соціальної допомоги виявлено, що деякі особи подали недостовірні дані про отримані доходи, а саме:

1. ОСОБА_4 , яка не вказала отриману заробітну плату, інформація про яку мається у Державній фіскальній службі. Відносно цієї особи в УПСЗН мається справа № 4003.

2. ОСОБА_5 , яка не вказала дохід від оренди землі, інформація про яку мається у Державній фіскальній службі. Відносно цієї особи в УПСЗН мається справа № 3439.

3. ОСОБА_6 , яка не вказала отриману заробітну плату, інформація про яку мається у Державній фіскальній службі. Відносно цієї особи в УПСЗН мається справа № 4044.

4. ОСОБА_7 , яка не вказала отриману заробітну плату, інформація про яку мається у Державній фіскальній службі. Відносно цієї особи в УПСЗН мається справа № 1730.

5. ОСОБА_8 , який яка не вказала отриману заробітну плату, інформація про яку мається у ІНФОРМАЦІЯ_4 . Відносно цієї особи в УПСЗН мається справа № 4134.

Внаслідок умисного ненадання даних про отриманні доходи з державного бюджету їм безпідставно були виплачені грошові кошти у загальному розмірі 48 034 грн.

Для повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, володільцем яких є ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме належним чином завірених копій справ вищезазначених осіб № 4003, № 3439, № 4044, №1730 та № 4134.

Окрім того, справи ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 необхідні для подальшого доказування винуватості останніх у вчиненні кримінального правопорушення.

Начальник Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, проте через канцелярію суду надав заяву, відповідно до якої заявлене клопотання підтримав в повному обсязі, просив суд його задовольнити, розгляд клопотання просив провести без участі представника ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 22).

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, щодо яких розглядається клопотання у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином відповідно до положень ч. 1 та ч. 8 ст. 135 Кримінального процесуального кодексу України. Заступник начальника ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_10 надав заяву, відповідно до якої просив слухати клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю без участі представника ІНФОРМАЦІЯ_5 , проти задоволення клопотання не заперечував (а.с. 21).

Відповідно до ч. 3 ст. 244 Кримінального процесуального кодексу України особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Приймаючи до уваги той факт, що слідчим суддею створені необхідні умови для реалізації сторонами, їх процесуальних прав на участь у розгляді справи в суді, враховуючи, відсутність підстав для визнання явки особи, що подала клопотання та особи у володінніякої знаходятьсяречі ідокументи обов`язковою, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання у відсутності останніх.

Фіксування кримінального провадження за допомогою технічних засобів, відповідно до вимог ч. 4ст. 107 Кримінального процесуального кодексу України, не здійснювалось.

Вивчивши доводи, що наведені у клопотання, дослідивши надані суду документи, слідчий суддя прийшов до висновку про необхідність задоволення клопотання виходячи з наступного.

Згідно ст. 84 Кримінального процесуального кодексу України доказами вкримінальному провадженніє фактичнідані,отримані упередбаченому цимКодексом порядку,на підставіяких слідчий,прокурор,слідчий суддяі судвстановлюють наявністьчи відсутністьфактів таобставин,що маютьзначення длякримінального провадженнята підлягаютьдоказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Приписами п. 1 ч. 1 ст. 91 Кримінального процесуальногокодексу України встановлено, що у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, зокрема, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

Згідно ч. 1 ст. 159 Кримінального процесуального кодексу України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України у клопотанні зазначаються: речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Крім того, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи (ч. 5 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України).

При цьому у відповідності до приписів ч. 6 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

На підставі змісту Витягу з кримінального провадження № 42019221400000007, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.01.2019 року вбачається, що 28.01.2019 року було зареєстроване кримінальне провадження із правовою кваліфікацією, передбаченою ч.1 ст. 190 Кримінального кодексу України, за фактом надання неправдивих відомостей до ІНФОРМАЦІЯ_2 про отримання доходів з метою отримання державної соціально допомоги, за результатами якого неправомірно отримано бюджетні кошти у сумі 48 тис гривень. (а. с. 4).

Згідно матеріалів клопотання встановлено, що до ІНФОРМАЦІЯ_2 було надано запит щодо осіб, які надали недостовірні відомості про отримані доходи з метою отримання державної соціальної допомоги.

Відповідно до отриманої інформації № 02-34/166 від 15.01.2019 року встановлено, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 було надано недостовірні дані про доходи, з метою отримання державної соціальної допомоги (а.с.6).

Згідно протоколу допиту свідка начальника ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_9 від 06.02.2019 року, остання показала, що під час проведення вибіркової перевірки правильності та повноти інформації наданої заявниками для призначення соціальної допомоги виявлено, що деякі особи подали недостовірні дані про отримані доходи, а саме:

1. ОСОБА_4 , яка не вказала отриману заробітну плату, інформація про яку мається у ІНФОРМАЦІЯ_4 . Відносно цієї особи в ІНФОРМАЦІЯ_7 мається справа № 4003.

2. ОСОБА_5 , яка не вказала дохід від оренди землі, інформація про яку мається у ДФС. Відносно цієї особи в ІНФОРМАЦІЯ_7 мається справа № 3439.

3. ОСОБА_6 , яка не вказала отриману заробітну плату, інформація про яку мається у ІНФОРМАЦІЯ_4 . Відносно цієї особи в ІНФОРМАЦІЯ_7 мається справа № 4044.

4. ОСОБА_7 , яка не вказала отриману заробітну плату, інформація про яку мається у ІНФОРМАЦІЯ_4 . Відносно цієї особи в ІНФОРМАЦІЯ_7 мається справа № 1730.

5. ОСОБА_8 , який яка не вказала отриману заробітну плату, інформація про яку мається у ІНФОРМАЦІЯ_4 . Відносно цієї особи в ІНФОРМАЦІЯ_7 мається справа № 4134.

Також начальник ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_9 підтвердила, що справи вищезазначених осіб перебувають в розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.10-11).

З метою виконання вимог ст. 91 Кримінального процесуального кодексу України, встановлення всіх обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме з метою встановлення факту вчинення кримінального правопорушення, встановлення осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, наявності абовідсутності фактівбезпідставного отриманнясоціальної допомоги, дійсно необхідно отримати копії особових справ вищевказаних осіб.

Матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищезазначена інформація та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Системний аналіз відповідного законодавства та змісту клопотання слідчого свідчить про те, що перелік документів, до яких він просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Таким чином, в ході розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що:

-обраний в клопотанні вид заходу забезпечення кримінального провадження застосовуються тільки на підставі ухвали слідчого судді;

-клопотання подано до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування;

-із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, звернулась уповноважена службова особа в межах своєї компетенції, передбаченої Кримінальним процесуальним кодексом України;

-на виконання приписів ч. 6 ст. 132 Кримінального процесуального кодексу України додано витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання;

стороною кримінального провадження, що звернулась із цим клопотанням до суду, доведено:

а) існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження;

б) наявність потреби досудового розслідування кримінального провадження № 42019221400000007, що виправдовує саме такий ступінь втручання у права і свободи юридичної особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, погодженого прокурором;

в)наявність достатніхпідстав вважати,що документи,щодо якихпланується прокуроромотримати розпорядженняпро наданняможливості тимчасовогодоступу,містять охоронюванузаконом таємницюй перебуваютьу розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_5 . Юридична адреса знаходження ІНФОРМАЦІЯ_5 : АДРЕСА_1 .

г) неможливість іншим, окрім обраного у клопотанні способом, отримати необхідні відомості та довести за їх допомогою обставини, які будуть використані як докази задля досягнення мети їх отримання.

Отже, оскільки без отримання відповідного розпорядження слідчого судді про надання можливості отримати тимчасовий доступ до зазначених у клопотанні документів, що містять охоронювану законом таємницю, не можливо встановити всі обставини кримінального провадження, клопотання начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 юриста 1 класу ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019221400000007 від 28.01.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України, про тимчасовий доступ до речей і документів слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ч.ч. 1, 3 ст. 21, ч. 6 ст. 22, ст. 84, п. 1 ч. 1 ст. 91, ч.1 ст. 99, п. 5 ч. 2 ст. 131, ст. ст. 132, 135, 137, 159, 160, 163, 164, ч. 3 ст. 309 ч. 3 ст. 392, ст. ст. 532, 533 Кримінального процесуального кодексу України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання начальника Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_3 по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019221400000007 від 28.01.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 Кримінального кодексу України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати начальнику Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області юристу 1 класу ОСОБА_3 та заступнику начальника слідчого відділу Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітану поліції ОСОБА_11 право тимчасового доступу до речей і документів, володільцем яких являється ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме належним чином завірених копій справ ОСОБА_4 № 4003, ОСОБА_5 № 3439, ОСОБА_6 № 4044, ОСОБА_7 № 17, ОСОБА_8 № 4134.

Зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , - надати начальнику Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області юристу 1 класу ОСОБА_3 та заступнику начальника слідчого відділу Нововодолазького відділення поліції Первомайського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області капітану поліції ОСОБА_11 тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей та документів.

Роз`яснити, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, можуть настати наслідки, передбачені ст. 166 Кримінального процесуального кодексу України, а саме: слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно положеннями цього Кодексу з метою відшукування та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали визначити до 24 години 00 хвилин 15 березня 2019 року.

Надати начальнику Нововодолазького відділу Первомайської місцевої прокуратури Харківської області юристу 1 класу ОСОБА_3 оригінал та копію цієї ухвали для пред`явлення та вручення відповідно посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає, оскільки не позбавляє юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 80138931
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку