open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№ 639/842/19 1-кп/639/283/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2019 року м. Харків

Жовтневий районний суд м.Харкова у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника адвоката ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Харкові угоду про визнання винуватості та обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за№ 22018220000000237 від 01 листопада 2018 року, згідно якого:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Волгоград, Російської Федерації, громадянин України, з неповною середньою освітою, одружений, який має на утриманні двох малолітніх дітей, на підставі ст. 89 КК України не засуджений, офіційно не працевлаштований, зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинувачується у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.333 КК України, суд,

встановив :

Згідно обвинувального акту по кримінальному провадженню, в кінці жовтня на початку листопада 2018 року, точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені, ОСОБА_5 , діючи з умислом, направленим на порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, не будучи зареєстрованим в Державній службі експортного контрою України (далі - ДСЕК) в якості суб`єкта здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, а також не маючи відповідних дозвільних документів з ДСЕК, вирішив здійснити міжнародне поштове відправлення (з України до Російської Федерації - далі РФ) та передати невстановленій в ході досудового розслідування особі на ім`я ОСОБА_6 , технології подвійного використання, зокрема конструкторську документацію для модернізації електропечі опору елеваторної вакуумної «СЭВЭ-3.6/20И».

В період з 1-го по 7-ме листопада 2018 року, точні дата та час в ході досудового розслідування не встановлені, у денний час, ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, діючи умисно, маючи на меті придбати вищезазначену конструкторську документацію для модернізації електропечі опору елеваторної вакуумної «СЭВЭ-3.6/20И, вирушив до ринку радіоелектроніки «Аракс» у м. Харкові, що розташований поруч зі станцією метро «Героїв Праці», де придбав копії відповідних документів у невстановленої в ході досудового розслідування особи.

Продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу ОСОБА_5 , близько 12 год., 23 листопада 2018 року, маючи при собі копії конструкторської документації для модернізації електропечі опору елеваторної вакуумної «СЭВЭ-3.6/20И, прибув до відділення ДП «Укрпошта» № 64 за адресою: м. Харків, вул. Петра Болбочана, № 3, літ А-9, з метою здійснення міжнародного поштового відправлення (з України до РФ) зазначених документів.

Доводячи до кінця свій злочинний умисел, направлений на порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, близько 12 -15год., 23 листопада 2018 року, ОСОБА_5 , діючи умисно, в порушення вимог законодавства України в сфері здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання, а саме Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» № 549-ІУ від 20.02.2003 року, та Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання» № 86 від 28.01.2004 року, здійснив міжнародне відправлення поштової кореспонденції на адресу: АДРЕСА_2 , відділення поштового рахунку №246, абонентська скринька 418, отримувач ОСОБА_6 , копій конструкторської документації для модернізації електропечі опору елеваторної вакуумної «СЭВЭ-3.6/20И» на 208 арк.

Відповідно до довідки щодо попередньої ідентифікації товарів, наданої Національним науковим центром « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № 82-60/01-3026 від 11.12.2018 року, документальні матеріали на 208 арк., являють собою конструкторську документацію для модернізації електропечі опору елеваторної вакуумної «СЭВЭ-3.6/20И», яка розроблялась науковцями Національного Наукового Центру Харківський фізико-технічний інститут (далі ННЦ ХФТІ) на виконання контракту між ННЦ ХФТІ та Всекитайською імпортно-експортною компанією точного машинобудування від 23.04.2014 та за своїм найменуванням, описом та технічними характеристиками відповідають вимогам позиції «2Е101» розділу 2 Додатку до постанови Кабінету Міністрів України № 1 від 11.01.2018 «Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 січня 2004 р. № 86, оскільки містить спеціальну інформацію для використання електропечі опору елеваторної вакуумної «СЭВЭ-3.6/20И», яка є модифікованою для ущільнення вуглець-вуглецевих композитних матеріалів, тобто відповідає вимогам и. 2В105 та визначенню поняття Технологія відповідно до загальної примітки з технології для використання обладнання чи програмного забезпечення, визначених у позиції 2В004, 2В009, 2В104, 2В105, 2В109, 2В116, 2В117, 2В119-2В122 або 20101, наданому у Єдиному списку товарів подвійного використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1 від 11.01.2018, оскільки містить спеціальну інформацію для «використання» виробу.

Відповідно до листа Державної служби експортного контролю України №230/30-19 від 18.01.2019 року, «конструкторська документація для модернізації електропечі опору елеваторної вакуумної «СЭВЭ-3.6/20И», відповідає опису товарів за позицією 2В105 Додатку (Єдиний список товарів подвійного використання) до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.01.2004 № 86 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання».

Експорт (тимчасове вивезення) товару здійснюється на підставі дозволу (висновку) «Держекспортконтролю».

Громадянин України ОСОБА_5 , не зареєстрований та не може бути зареєстрованим в «Держекспортконтролі», так як згідно ст. 12 Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» фізична особа не може бути зареєстрована як суб`єкт міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю та їй не можуть видаватись відповідні дозвільні документи.

Зазначені вище дії ОСОБА_5 кваліфіковані органом досудового розслідування за ч.1 ст.333 КК України, як порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, зокрема технологій подвійного використання.

01 лютого 2019 року в м. Харкові між обвинуваченим ОСОБА_5 та прокурором ОСОБА_7 укладена угода про визнання винуватості, відповідно до якої ОСОБА_5 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненому кримінальному правопорушенні, зобов`язується беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Сторони погодили покарання відносно ОСОБА_5 за ч.1 ст.333 КК Україниу вигляді штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

В підготовчому судовому засіданні ОСОБА_5 провину в обсязі обвинувачення визнав повністю, разом із захисником просив суд затвердити угоду про примирення та призначити йому узгоджену міру покарання з урахуванням того, що має на утриманні двох малолітніх дітей, працевлаштований не офіційно та може сплатити штраф в разі затвердження судом угоди та призначеного узгодженого покарання.

Прокурор не заперечував проти затвердження угоди, просив призначити ОСОБА_5 узгоджену міру покарання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди, суд виходив з наступного.

Згідноп.1 ч.3 ст.314 КПК України,у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти зокрема рішення про затвердження угоди.

Відповідно дост.468 КПК України,у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідноч.4 ст.469 КПК України,угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачений ОСОБА_5 визнав себе винним, відповідно дост.12 КК України, є злочином середньої тяжкості.

Судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_5 повністю визнає свою провину у скоєнні інкримінованого злочину, цілком розуміє права, визначеніп.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбаченіч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогамКПК УкраїнитаКК України.

З огляду на викладене, суд дійшов до висновку про можливість затвердження угоди від 01.02.2019 року про визнання винуватості укладеної між прокурором та підозрюваним ОСОБА_5 і призначення останньому узгодженої сторонами міри покарання.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_5 в ході досудового та судового слідства не обирався.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.314,373,374,475 КПК України, суд,

ухвалив:

Затвердити угоду від 01 лютого 2019 року укладену між прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_7 та підозрюваним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання винуватості.

ОСОБА_5 визнати винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.333 КК Українита призначити узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадянв сумі 3400 (три тисячі чотириста) гривень, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Копію вироку після проголошення вручитиобвинуваченому та прокурору.

Вирок може бути оскаржений до Харківського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м.Харкова протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Умисне невиконання угоди є підставою для притягнення особи до відповідальності, встановленої законом.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 80137762
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку