open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 556/1780/18

Номер провадження 1-кп/556/10/2019

У Х В А Л А

Іменем України

21.02.2019 року Володимирецький районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного - ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданнікримінальнепровадження №12018180230000373від07.08.2018рокузаклопотаннямслідчого ОСОБА_6 , погодженого із прокурором Володимирецького відділуСарненськоїмісцевоїпрокуратури ОСОБА_3 про застосуванняпримусових заходівмедичногохарактеру відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця тажителя АДРЕСА_1 ,раніше несудимого,підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 309 КК України,-

встановив:

У провадженніВолодимирецького районногосуду Рівненськоїобласті перебуваютьматеріали кримінальногопровадження №12018180230000373від 07.08.2018 року заклопотанням прокурораВолодимирецькоговідділуСарненської місцевоїпрокуратури ОСОБА_3 прозастосуванняпримусових заходівмедичногохарактерувідносно ОСОБА_4 підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 309 КК України.

ОСОБА_4 підозрюється в тому, що 31.07.2018 приблизно о 13 год., проходячи лісовим масивом, в районі полігону з утилізації побутових відходів, неподалік м. Вараш, Рівненської області, на території Старорафалівської сільської ради Володимирецького району Рівненської області, виявив поліетиленовий пакет з особливо небезпечним наркотичним засобом «канабіс» масою 19, 369 г, обіг якого заборонено. В подальшому, ОСОБА_4 , в супереч вимог Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» від 15.02.1995 та «Порядку провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №589 від 03.06.2009, з метою особистого вжитку, без мети збуту, незаконно, без передбаченого законом дозволу, придбав, шляхом привласнення знайденого та усвідомлюючи те, що знаходиться в даному пакеті заховав його у протипожежному рові у лісовому масиві, що неподалік м. Вараш, Рівненської області, в межах території Старорафалівської сільської ради Володимирецького району Рівненської області. Після цього, 07.08.2018, приблизно о 14 год., ОСОБА_4 , продовжуючи свої протиправні дії, з місця схованки забрав попередньо знайдений ним поліетиленовий пакет та здійснив його транспортування до с. Суховоля, Володимирецького району, Рівненської області, де приблизно о 16 годині, під час руху по вул. Центральна був зупинений працівниками поліції, якими під час поверхневого огляду у ОСОБА_4 виявлений та вилучений поліетиленовий пакет з особливо небезпечним наркотичним засобом «канабіс» масою 19, 369 г. обіг якого заборонено.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразились у незаконному придбанні, перевезенні та зберіганні наркотичного засобу, без мети збуту, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 309 КК України.

Прокурор клопотання підтримав, в судовому засіданні просив застосувати відносно ОСОБА_4 примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, оскільки ОСОБА_4 на момент вчинення ним суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України не міг повною мірою усвідомлювати свої вчинки та керувати ними, а також до нього згідно висновку експертизи рекомендовано застосувати примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, згідно ч. 1 ст. 503 КПК України

Підозрюваний, його захисник в судовому засіданні не заперечили відносно поданого клопотання, проти застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_4 у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку, згідно ч. 1 ст. 503 КПК України не заперечують

Факт вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України ОСОБА_4 підтверджується матеріалами справи, зокрема рапортом поліцейського ОСОБА_7 від 07.08.2018 року, заявою ОСОБА_8 на проведення ого огляду від 07.08.2018 року. Протоколом огляду від 07.08.2018 року, згідно якого у ОСОБА_4 вилучено речовину зовні схожу на наркотичний засіб рослинного походження.

Згідно висновку експерта № 2.1-795/18 від 10.09.2018 представлена на експертизу вилучена у ОСОБА_4 частково подрібнена речовина рослинного походження зеленого кольору є наркотичним засобом - канабіс. Канабіс відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Маса нетто (в перерахунку на висушену речовину) наркотичного засобу - канабіс, становить - 19,396 г.

Згідно досліджених матеріалів справи, встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на момент вчинення ним суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, згідно висновку судово - психіатричного експерта №240/18 від 30.10.2018, не міг повною мірою усвідомлювати свої вчинки та керувати ними. На час вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення та до цього періоду страждав на хронічне психічне захворювання - Резидуальну шизофренію (Р20/5 - за міжнародною класифікацією хвороб 10 перегляду), в тимчасовому розладі свідомості чи інших хворобливих психічних станах не перебував, у зв`язку з чим до нього рекомендовано застосувати примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Суд, відповідно до ч. 3ст. 349 КПК України, визнавши недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, приходить до висновку, що вина ОСОБА_4 у скоєнні інкримінованого йому суспільно небезпечного діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення знайшла своє підтвердження і кваліфікує його дії за ч.1ст.309 КК України.

Згідно п.1ч.1,ч.3ст.503КПК України,кримінальне провадженнящодо застосуванняпримусових заходівмедичного характеру,передбачених закономУкраїни прокримінальну відповідальність,здійснюється занаявності достатніхпідстав вважати,що особа вчиниласуспільно небезпечнедіяння,передбачене закономУкраїни прокримінальну відповідальність,у станінеосудності. Кримінально-правова оцінка суспільно небезпечного діяння, вчиненого у стані неосудності, повинна ґрунтуватися лише на відомостях, які характеризують суспільну небезпеку вчинених дій. При цьому не враховуються попередня судимість, факт вчинення раніше кримінального правопорушення, за який особу звільнено від відповідальності або покарання, факт застосування до неї примусових заходів медичного характеру.

Обставини, які обтяжують покарання відсутні. Обставиною, яка пом`якшує покарання є активне сприяння розкриттю злочину.

Судом визнано доведеним факт вчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.309КК України ОСОБА_4 ,а такожте,що ця особа вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, яка виключає можливість застосування покарання, суд вважає, що клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру підлягає задоволенню.

Згідно п.1 ч.1 ст.94 КК України, залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати такі примусові заходи медичного характеру , зокрема надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Відповідно дост. 512 КПК Українисудовий розгляд кримінального провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру завершується постановленням ухвали про застосування примусових заходів медичного характеру або про відмову в їх застосування, а в силуст. 513 КПК України, визнавши доведеним, що особа вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності або після вчинення кримінального правопорушення захворіла на психічну хворобу, яка виключає можливість застосування покарання, суд постановляє ухвалу про застосування примусових заходів медичного характеру.

Відповідно дост.19 Закону України «Про психіатричну допомогу»примусові заходи медичного характеру застосовуються за рішенням суду у випадках та в порядку, встановленим Кримінальним таКримінальним процесуальним кодексами України, цим законом та іншими законами. За рішенням суду застосовуються вищевказані примусові заходи медичного характеру.

Відповідно до ч. 1ст.503 КПК Україникримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється за наявності достатніх підстав вважати, що особа вчинила суспільно небезпечне діяння, передбачене законом України про кримінальну відповідальність у стані неосудності.

Зважаючи на наведені обставини, а також враховуючи характер і тяжкість захворювання ОСОБА_4 з урахуванням ступеня небезпечності для себе або інших осіб, що за станом свого психічного здоров`я він потребує застосування примусових заходів медичного характеру в амбулаторних умовах, суд приходить до висновку про необхідність застосувати до ОСОБА_4 на підставі ст.ст. 92-94 КК Україниза вчинення ним суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч. 1ст. 309 КК Українипримусовий захід медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно вимогст.124 КПК Українипроцесуальні витрати можуть бути стягнуті лише з обвинуваченого у разі ухвалення щодо нього обвинувального вироку. Враховуючи, що ОСОБА_4 вчинив суспільно-небезпечне діяння у стані неосудності, немає підстав для стягнення процесуальних витрат із ОСОБА_4 за проведенняекспертизи №2.1-795/18 від 10.09.2018 року в сумі 1144,00 грн.

Питання про речові докази вирішити відповідно дост.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.512,513,516, п.2 ч.1 ст.392, п.1 ч.2 ст.395 КПК України, ст.ст. 92-94 КК України, суд, -

ухвалив:

Клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_4 ,підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 309 КК України,-задоволити.

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

У відповідності до ст.ст. 20, 93, 94 КК України застосувані примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги виконуються в примусовому порядку за місцем проживання.

Речовий доказ, а саме наркотичний засіб канабіс вагою 19,396 г., який перебуває на зберіганні Володимирецького ВП ГУ НП в Рівненській області в кримінальномупровадженні №12018180230000373від07.08.2018року,- знищити.

Судові витрати, пов`язані із залученням експерта для проведення експертизи в сумі 1144,00 грн.,- віднести за рахунок держави.

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня її оголошення через Володимирецький районний суд Рівненської області.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 80135314
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку