open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 351/286/19

Номер провадження №1-кп/351/65/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2019 року м. Снятин

Снятинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

секретар - ОСОБА_2 ,

з участю: прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4

представника потерпілого - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження, за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянин України, з вищою освітою, пенсіонера, одруженого, раніше не судимого,

за ст. 364 ч.2, ст. 366 ч. 2 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Снятинського районного суду Івано-Франківської області надійшов обвинувальний акт з матеріалами справи у кримінальному провадженні відносно вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 КК України.

Обвинувачений подав до суду клопотання, в якому просив закрити провадження зі звільненням його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності з підстав, передбачених ст.49 КК України, та у судовому засіданні зазначив, що він свою вину у вчиненому визнає, завдані збитки відшкодував повністю.

Прокурор не заперечував проти закриття даного провадження зі звільненням обвинуваченого від кримінальної відповідальності з відповідних підстав.

Представник потерпілого не заперечив проти закриття даного провадження зі звільненням обвинуваченого від кримінальної відповідальності з відповідних підстав.

Суд, заслухавши думку прокурора, з`ясувавши позицію обвинуваченого та впевнившись у її добровільності та усвідомленні наслідків закриття кримінального провадження, приходить до наступних висновків.

Згідно обвинувального акту ОСОБА_4 обвинувачується у тому, що будучи, відповідно дорішення від10.04.1998першої сесіїтретього демократичногоскликання Балинцівськоїсільської радинародних депутатівза результатамивиборів доорганів місцевогосамоврядування України,сільським головоюБалинцівської сільськоїради Снятинськогорайону Івано-Франківськоїобласті,якому розпорядженням№125від 21.04.1998Снятинської районноїради присвоєно11ранг 6категорії державногослужбовця,отже займавпосаду,пов`язану звиконанням організаційно-розпорядчихта адміністративно-господарськихобов`язків,в колоповноважень якої,відповідно доЗакону України«Про місцевесамоврядування вУкраїні»,зокрема входитьорганізація роботисільської ради,підписання прийнятихнею тасесією сільськоїради рішень,внесення пропозиціїта формуванняпорядку денногосесій ради,обіймаючи ворганах місцевогосамоврядування посаду,пов`язану звиконанням організаційно-розпорядчихта адміністративно-господарськихобов`язків,займаючи відповідальнестановище керівникаоргану місцевогосамоврядування,зловживаючи своїмслужбовим становищем,не скориставшисьправом зупиненнянеправомірних рішеньсільської ради,свої службовіповноваження використаву протиправнихцілях за наступних обставин:

сільський голова Балинцівської сільськоїради Снятинськогорайону Івано-ФранківськоїобластіОСОБА_4 18 червня 1999 року, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби, з корисливихмотивів,іншої особистоїзаінтересованості абов інтересахтретіх осіб,діючи умисно,усвідомлюючи суспільно-небезпечнийхарактер своїхдій,передбачаючи йогосуспільно небезпечнінаслідки ібажаючи їхнастання достовірно знаючи про те, що ОСОБА_6 померла, вніс пропозицію та сформував порядок денний дев`ятої сесії третього демократичного скликання Балинцівської сільської ради Снятинського району Івано-Франківської області щодо передання земельних ділянок у приватну власність 1557 жителям сіл Балинці, Бучачки та Трофанівка Снятинського району, а поряд з цим передання земельної ділянки площею 0,85 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва померлій ОСОБА_6 , що стало підставою для прийняття Балинцівською сільською радою незаконного рішення від 18.06.1999 та видачі державного акту IІ-ІФ №032407 від 23.06.1999 на право приватної власності на землю на ім`я ОСОБА_6 , який було зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю Балинцівської сільської ради Снятинського району Івано-Франківської області за номером 1407.

Внаслідок зловживання службовим становищем сільським головою Балинцівської сільськоїради Снятинськогорайону Івано-Франківськоїобласті ОСОБА_4 , ОСОБА_6 неправомірно надано у приватну власність земельну ділянку загальною площею 0,856 га для ведення товарного сільського господарського виробництва, а громадським інтересам в особі органу місцевого самоврядування (Балинцівської сільської ради) завдано шкоду на суму 11 900 (одинадцять тисяч дев`ятсот) гривень, що станом на момент вчинення злочину спричинило тяжкі наслідки.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразились у зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб, використання посадовою особою влади чи посадового становища всупереч інтересам служби, що спричинило громадським інтересам тяжкі наслідки, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 364 КК України (в редакції закону про кримінальну відповідальність, що поліпшує становище особи).

Також, ОСОБА_4 , будучи сільським головою Балинцівської сільської ради Снятинського району Івано-Франківської області, являючись посадовою особою місцевого самоврядування, службовою особою, в коло повноважень якої, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» входить, зокрема організація роботи сільської ради, обіймаючи в органах місцевого самоврядування посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративногосподарських обов`язків, займаючи відповідальне становище керівника органу місцевого самоврядування, використовуючи своє службове становище, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, достовірно знаючи те, що ОСОБА_6 померла, склав та видав завідомо неправдивий державний акт IІ-ІФ №032407 від 23.06.1999 на право приватної власності на землю на ім`я ОСОБА_6 , який підписав, скріпив відтиском печатки Балинцівської сільської ради та зареєстрував в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю Балинцівської сільської ради Снятинського району Івано-Франківської області за номером 1407. Внаслідок зловживання службовим становищем сільським головою Балинцівської сільськоїради Снятинськогорайону Івано-Франківськоїобласті ОСОБА_4 , ОСОБА_6 неправомірно надано у приватну власність земельну ділянку загальною площею 0,85 га для ведення товарного сільського господарського виробництва, а громадським інтересам в особі органу місцевого самоврядування (Балинцівської сільської ради) завдано шкоду на суму 11 900 (одинадцять тисяч дев`ятсот) гривень, що станом на момент вчинення злочину спричинило тяжкі наслідки.

Отже, своїми умисними діями, що виразилися у складанні і видачі завідомо неправдивих документів, тобто у службовому підробленні, що спричинило тяжкі наслідки, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.366 КК України (в редакції закону про кримінальну відповідальність, що поліпшує становище особи).

В сукупності ОСОБА_4 вчинив кримінальні правопорушення,передбачені ч.2ст.364,ч.2ст.366КК України(в редакції закону про кримінальну відповідальність, що поліпшує становище особи).

Згідно до п.2 ч.1 ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Положення ч.2 ст.12 КК України визначає злочином невеликої тяжкості такий злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м`яке покарання, за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Санкціями ч.2 ст.364 та ч.2 ст.366 КК України передбачено покарання менш суворе, ніж позбавлення волі, а штраф як основне покарання не перевищує три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, з урахуванням тяжкості та часу вчинення діянь, які інкриміновані обвинуваченому, суд приходить до висновку, що на час проведення судового засідання строк давності притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності закінчився.

Відповідно до п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

У відповідності до ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього обвинувачення.

Суд приходить до висновку про те, що обвинувачений, розуміючи зміст процесуальних дій, що відбувались під час судового розгляду, маючи безумовне та гарантоване законодавством право на судовий розгляд провадження та перевірку судом обґрунтованості обвинувачення у вчиненні ним злочину, таким правом не скористався та не заперечував проти закриття провадження за нереабілітуючих підстав.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що під час судового розгляду встановлено наявність законних підстав для закриття провадження зі звільненням обвинуваченого від кримінальної відповідальності за закінченням строку давності.

Долю речових доказів визначити відповідно до вимог ст.100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 49 КК України, п.1 ч.2 ст. 284 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за обвинувальним актом відносно вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності звільнити.

Кримінальне провадження за обвинувальним актом відносно вчинення ОСОБА_4 кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України закрити.

Речові докази:

Рішення Балинцівської сільськоїради,які булиприйняті депутатамиБалинцівської сільськоїради 18.06.1999року зпротоколами доних таусіма наявнимидодатками,та систематизованів одинпротокол ІХсесії Балинцівськоїсільської ІІІдемократичного скликання- залишити при матеріалах кримінального провадження.

Земельну ділянку загальною площею 0,85 га для ведення товарного сільського господарського виробництва, яка знаходиться на території Балинцівської сільської ради - передати у розпорядження Балинцівської сільської ради.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на ухвалу суду до Івано-Франківського апеляційного суду подається протягом семи днів з дня її оголошення через Снятинський районний суд.

Головуючий: підпис

Суддя Снятинського районного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 80129020
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку