open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 683/2660/17

1-в/683/4/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2019 року Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

інспектора Старокостянтинівського МРВ

філії Державної установи «Центр пробації»

у Хмельницькій області ОСОБА_4

засудженого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Старокостянтинові подання провідного інспектора Старокостянтинівського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області про скасування звільнення від відбування покарання з випробовуванням та направлення засудженого для відбування призначеного покарання відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого в с.Пашківці Старокостянтинівського району Хмельницької області, засудженого Старокостянтинівським райсудом 28.02.2018р. за ч.1 ст.263 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки,на підставіст.75КК Українизвільнений відвідбування покаранняз випробуваннямтерміном на1рік,з встановленимисудом додатковимиобов`язками згідноп.1,2ч.1,п.2ч.2ст.76КК України,

ВСТАНОВИВ:

13 грудня 2018 року до Старокостянтинівського райсуду надійшло подання провідного інспектора Старокостянтинівського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області про скасування звільнення від відбування покарання з випробовуванням та направлення засудженого для відбування призначеного покарання ОСОБА_5 .

Подання обґрунтоване тим, що згідно ст. 13 КВК України уповноважений орган з питань пробації у межах своїх повноважень забезпечує здійснення нагляду за засудженими, звільненими від відбування покарання з випробуванням. 15.05.2018р. до Старокостянтинівського МРВ з питань пробації надійшов на виконання вирок суду щодо ОСОБА_5 . Цього ж дня вирок було взято до виконання згідно чинного законодавства, тобто заведено особову справу, дані занесені до журналу обліку звільнених від відбування покарання з випробуванням, надіслані повідомлення по відповідних органах, відділах для проведення профілактично-виховної роботи та контролю за місцем проживання засудженої особи, також був направлений виклик для постановки на облік та засуджений з`явився, він був ознайомлений з порядком та умовами проходження іспитового терміну під особистий підпис, а також про настання відповідальності за порушення та ухилення від відбування покарання.

06.06.2018р., 20.06.2018р., 18.07.2018р. засуджений не з`явився на встановлений день реєстрації, чим порушив п.1 ч.1 ст.76 КК України.

24.07.2018р. до Старокостянтинівського райсуду направлено подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробовуванням та направлення засудженого для відбування призначеного покарання ОСОБА_5 .

Ухвалою суду від 26.09.2018р. було відмовлено у задоволенні даного подання.

19.09.2018р. засуджений не з`явився на встановлений день реєстрації, чим порушив п.1 ч.1 ст.76 КК України.

05.10.2018р. до Старокостянтинівського райсуду направлено подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробовуванням та направлення засудженого для відбування призначеного покарання ОСОБА_5 .

Ухвалою суду від 07.11.2018р. було відмовлено у задоволення даного подання.

07.11.2018р., 02.01.2019р., 16.01.2019р., 06.02.2019р. засуджений не з`явився на встановлений день реєстрації, чим порушив п.1 ч.1 ст.76 КК України.

Прокурор у судовому засіданні підтримав подання.

Засуджений заперечив проти задоволення подання та пояснив, що він не з`являвсь на установлені дні реєстрації, так як не мав коштів на проїзд.

Суд, заслухавши представника Старокостянтинівського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області, прокурора, засудженого, дослідивши матеріали справи та подання, прийшов до висновку, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 вироком Старокостянтинівського районного суду 28.02.2018р. засуджено за ч.1 ст.263 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки, на підставі ст.75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням терміном на 1 рік, з встановленими судом додатковими обов`язками згідно п. 1,2 ч.1, п. 2 ч. 2 ст. 76 КК України.

Відповідальність осіб, звільнених від відбуття покарання з випробуванням регламентована у ст. 166 КВК України, зокрема у ч.2 передбачено, що якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки, кримінально-виконавча інспекція вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбуття призначеного покарання. При цьому, як зазначено у ч.3, невиконання обов`язків вважається таке, коли засуджений не виконав хоч один з обов`язків, які було покладено на нього судом. Ця норма конкретизована у підп. 5.3 п.5 розділу ІV «Інструкції про порядок виконання покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань», затвердженої спільним наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міністерства внутрішніх справ України за №270/1560 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 09.01.2004 року за № 16/8615, де визначено, що якщо засуджена особа не виконує покладених на неї судом обов`язків після застереження у виді письмового попередження, а також коли засуджена особа не з"являється до інспекції два і більше разів без поважних причин, то інспекція вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженої особи для відбування призначеного судом покарання. Як зазначено у підп. 5.4 цього ж пункту, невиконанням обов`язків вважається, коли засуджена особа не виконала хоча б одного з обов`язків, які було покладено на неї судом.

Відповідно до ч.2 ст.78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

В судовому засіданні встановлено, що засуджений ОСОБА_5 07.11.2018р., 16.01.2019р., 06.02.2019р. без поважних причин не з`явився в установлений день на реєстрацію до Старокостянтинівського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області.

Пояснення засудженого з тих підстав, що він не з`явився у вказані дні на реєстрацію з поважних причин, оскільки не мав коштів на проїзд, суд не приймає до уваги, оскільки дане не може бути визнано поважними причинами невиконання засудженим, покладених на нього судом обов`язків, визначених ст.76 КК України в тому числі і неявки засудженого для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

За вищевказанихобставин,подання підлягаєзадоволенню таслід скасуватизвільнення відвідбування покаранняз випробовуваннямта направитидля відбуванняпокарання ОСОБА_5 ,засудженого Старокостянтинівськимрайонним судомХмельницької області28лютого 2018 року.

На підставі ст.78 КК України, керуючись ст.ст. 537, 539 КПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Подання задовольнити. Скасувати звільнення від відбування покарання з випробовуванням та направити для відбування покарання: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого Старокостянтинівським райсудом 28.02.2018р. за ч.1 ст.263 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки.

Ухвала може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом семи днів з дня проголошення через Старокостянтинівський райсуд.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 80113755
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку