open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 588/1206/18

провадження № 2/588/18/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2019 року Тростянецький районний суд Сумської області у складі головуючого судді Маслова В. В., за участю секретаря судових засідань Ноздріної В. О., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Тростянці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Тростянецької міської ради Сумської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування за законом,

У С Т А Н О В И В:

20.07.2018 позивачка звернулася до суду із указаним позовом, який мотивувала тим, що вона ОСОБА_2, народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Зарічне Тростянецького району. 07.10.2017 вона вийшла заміж та взяла прізвище чоловіка ОСОБА_2.

Її батьком є ОСОБА_3, а матір'ю - ОСОБА_5.

ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Тростянець Сумської області її мати померла, а батько помер ще раніше - ІНФОРМАЦІЯ_2. На випадок своєї смерті мати заповіту не залишала.

Її (позивачки) рідний брат - ОСОБА_6 від прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті матері відмовився. Інших спадкоємців першої черги за законом крім неї не було.

Вона прийняла спадщину, яка відкрилась після смерті матері, оскільки проживала разом з матір'ю на момент її смерті. Однак оформити у нотаріуса право на спадкування нерухомого майна, належного матері, а саме житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 вона не має можливості у зв'язку з тим, що право власності на будинок не було зареєстроване за життя матері.

Разом із тим, згідно записів у погосподарських книгах Зарічненської сільської ради житловий будинок по АДРЕСА_1 було зареєстровано за її матір'ю - ОСОБА_5.

Крім того, вказаний будинок знаходиться на приватизованій земельній ділянці загальною площею 0,25 га, з яких 0,03 га надано для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель і споруд, та 0,22 га для ведення особистого селянського господарства.

Вказана земельна ділянка була передана в приватну власність ОСОБА_5, згідно з рішенням 5 сесії 22 скликання Зарічненської сільської ради Тростянецького району Сумської області від 24.11.1993, але до цього часу правовстановлюючий документ на присадибну ділянку не отриманий.

У зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на жилий будинок та присадибну земельну ділянку їй (позивачці) було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва.

Посилаючись на указані обставини, позивачка просила суд: 1) визнати за нею, ОСОБА_2, право власності на жилий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, а саме: житловий будинок А-1ж, навіс "а", загальна площа - 17,6 кв.м, житлова площа - 10,5 кв.м, в порядку спадкування за законом після смерті її матері ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Тростянець Сумської області; 2) визнати за нею, ОСОБА_2, право на закінчення приватизації та отримання на своє ім'я правовстановлюючих документів на земельну ділянку загальною площею 0,25 га (орієнтовно), з якої 0,03 (орієнтовно) га - надано для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель і споруд та 0,22 га (орієнтовно) - для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та яка передана у приватну власність згідно рішення 5 сесії 2 скликання Зарічненської сільської ради Тростянецького району Сумської області від 24.11.1993 її матері ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Тростянець Сумської області.

Ухвалою суду від 24.07.2018 суддею Щербаченко М.В. прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання. Ухвалою суду 31.08.2018 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

У подальшому, внаслідок повторного перерозподілу справи, який відбувся у зв'язку з припиненням повноваження щодо здійснення правосуддя судді Щербаченко М.В., дану справу передано у провадження судді Тростянецького районного суду Сумської області Маслову В.В.

29.10.2018 року справу прийнято суддею Масловим В.В. до свого провадження та призначено до розгляду.

Позивач та її представник в судове засідання не з'явилися. Представник позивача подав заяву в якій просить справу слухати у відсутність представника, позов підтримав у повному обсязі, просив задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, проти позову не заперечував. (а.с. 30).

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з таких мотивів.

Судом установлено, що ОСОБА_2 є донькою ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.11,12).

Згідно з довідкою Зарічненського старостинського округу Тростянецької міської ради від 20.03.2018 року № 62, житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 значиться за ОСОБА_5 згідно з погосподарською книгою. Земельна ділянка під будинком надана в безкоштовну приватизацію. Державний акт не отримано (а.с.14).

Постановою приватного нотаріуса Тростянецького районного нотаріального округу Гребіник О.Д. позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_5 на житловий будинок та земельну ділянку розташовані за адресою: АДРЕСА_1, оскільки відсутні оригінали документів, які підтверджують право власності на спадкове майно, які повинні бути зареєстровані, згідно норм діючого законодавства (а.с.26).

Відповідно до роз'яснень, які містяться в абзаці 3 пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Ураховуючи, що державним нотаріусом відповідно до статті 49 Закону України «Про нотаріат» було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, позивач обґрунтовано звернувся до суду.

Як установлено судом часом відкриття спадщини після смерті ОСОБА_5 є ІНФОРМАЦІЯ_3

Статтею 1218 ЦК України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об'єкт нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Згідно з довідкою характеристикою від 22.02.2018 року №197 виданою Комунальним підприємством Охтирської міської ради «Бюро технічної інвентаризації та архітектурно-планувальних робіт» реєстрація права власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1 - відсутня. Згідно з даними інвентаризації станом на 20.02.2018 року на земельній ділянці розташовані наступні будівлі та споруди: житловий будинок А-1ж, розмір житлової площі - 10,5 кв.м, навіс «а». Рік будівництва 1984. Відсоток зносу 80 % (а.с.22).

Відповідно до абз.60 п.3.2 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 року №127, не належать до самочинного будівництва індивідуальні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них, що побудовані до 05 серпня 1992 року.

Чинне на час побудови будівель спірного домоволодіння законодавство не обмежувало строки видачі правовстановлюючих документів і реєстрації закінченого будівництвом житла. Відповідно до пункту 6 Інструкції «Про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР», затвердженою наказом Мінкомунгоспу УРСР від 31 січня 1966 року не підлягали реєстрації також будинки і домоволодіння, що розташовані в сільських населених пунктах, які адміністративно підпорядковані містам або селищам міського типу, але до них не приєднані. Крім того, виникнення права власності на житлові будинки не залежало від державної реєстрації такого права.

Ураховуючи, що спірний житловий будинок з господарськими будовами, розташований на землях Тростянецької міської ради Сумської області, ураховуючи час його будівництва виникнення права власності на нього не залежало від державної реєстрації такого права.

Досліджені судом докази у їх сукупності дають підстави для висновку, що спірний будинок з господарськими спорудами є об'єктом завершеного будівництва, який не належить до самочинно збудованих і право власності на нього матері позивача підтверджується даними погосподарського обліку.

Крім того, за життя ОСОБА_5 рішенням Зарічненської сільської ради від 24.11.1993 року було передано у приватну власність земельну ділянку по АДРЕСА_1 (а.с.15,16).

З листа від 17.09.2018 року відділу у Тростянецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області установлено, що у електронній базі та книгах реєстрації державних актів на право приватної власності на землю, на право власності на земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 факту реєстрації державного акту не встановлено (а.с.39).

При вирішенні справи суд враховує роз'яснення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 року № 24-753/0/13, відповідно до п.3.5 яких якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року «Про приватизацію земельних ділянок», до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку. Зазначений порядок встановлений законодавством у разі набуття права власності на земельні ділянки шляхом їх приватизації (ч.3 ст. 116 ЗК України). Визнається правильною практика судів, які задовольняють вимоги спадкоємців, що звернулися до суду з позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім'я спадкоємця.

За таких обставин, суд вважає, що позивачка, прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_5, набула право на спадкування усіх прав та обов'язків, що належали останній, у тому числі право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами включно з правом на завершення приватизації земельної ділянки

За відсутності у позивача правовстановлюючих документів на спірне спадкове майно позивачка згідно з положеннями статті 67 Закону України «Про нотаріат» позбавлена можливості одержати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на цю спадщину, яке було набуто спадкодавцем за життя у встановленому законом порядку, а тому захищаючи охоронювані законом права позивачки, таке право слід визнати за нею рішенням суду.

На підставі викладеного та керуючись вимогами статей 13, 81, 141, 259, 263-265, 268,315,319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2, (ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2) право власності на житловий будинок загальною площею 17,6 кв.м. з господарськими та побутовими будівлями і спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3

Визнати за ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, за адресою: АДРЕСА_2), у порядку спадкування після смерті матері, право на закінчення приватизації земельної ділянки загальною площею 0,25 га, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель, споруд та для ведення особистого селянського господарства з отриманням на своє ім'я правовстановлюючого документа на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1, яка була передана у приватну власність рішенням Зарічненської сільської Тростянецького району Сумської області від 24.11.1993, ОСОБА_5, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Тростянецький районний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 19.02.2019 року.

Суддя В. В. Маслов

Джерело: ЄДРСР 79969200
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку