open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття спрощеного позовного провадження в адміністративній справі

20 лютого 2019 року

справа № 580/582/19

м. Черкаси

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Бабич А.М., перевіривши матеріали позову ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії,

УСТАНОВИЛА:

15.02.2019 у Черкаський окружний адміністративний суд надійшов позов ОСОБА_1 (АДРЕСА_1; РНОКПП НОМЕР_1) (далі - позивач) до Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області (18000, м.Черкаси, вул. Смілянська, буд.23) (далі - відповідач) про:

визнання протиправними дій відповідача щодо відмови у призначенні позивачу пенсії, що передбачена ч.1 ст.26 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;

зобов'язання відповідача зарахувати позивачу трудовий стаж з 28.09.1983 до 30.11.1992 за місцем роботи головного магазину Укрювелірторг та Черкаського орендного підприємства «Рубін» з 01.01.1992 до 19.01.1993 з трудовим стажем 9 років, 3 місяці та 22 дні та призначити пенсію з часу звернення із заявою - 10.12.2018.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідач протиправно не врахував вищевказаний стаж для призначення пенсії.

Спір виник із публічно-правових відносин, належить до юрисдикції адміністративних судів та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та у строк, установлений законом. Також відповідає вимогам, встановленим ст.ст.160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі відсутні.

Отже, наявні підстави прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Позовна заява містить клопотання про запрошення в зал засідань свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3, які за твердженням позивача, можуть підтвердити її трудовий стаж роботи, бо працювали з нею у спірні періоди (1983-1992рр., 1992-1993рр.).

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.92 КАС України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім'я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити.

На підставі п.7 ч.1 ст.167 КАС України будь-яка письмова заява, клопотання, повинні містити відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Відповідно до ч.2 цієї статті якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

Оскільки клопотання про виклик свідків не містить адреси їх проживання або роботи на час судового розгляду справи, що унеможливлює їх виклик у судове засідання, наявні підстави повернути таке клопотання позивачу без розгляду.

Оскільки предметом цього спору є дії щодо перерахунку позивачу пенсії, відповідно до п.2 ч.1 ст.263 КАС України справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні). Тобто закон не передбачає призначення судового засідання для такої категорії справ.

Водночас суд під час вирішеня спору надасть оцінку неприйняттю показів вказаних позивачем свідків відповідачем у справі, які подавалися для призначення їй пенсії.

Відповідно до вимог ч.2 ст.262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, розпочинається через п'ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 160, 168, 171, 243, 248, 259-263 КАС України, суддя

УХВАЛИЛА:

1. Повернути без розгляду клопотання ОСОБА_1 про виклик свідків.

2. Прийняти позовну заяву ОСОБА_1 до розгляду та відкрити провадження у справі.

3. Здійснювати розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

4. Встановити відповідачу строк тривалістю п'ятнадцять днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі для надіслання:

суду - відзиву на позовну заяву та всіх письмових і електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову (за наявності);

позивачу - копії відзиву та доданих до нього документів.

Зобов'язати відповідача в разі надання відзиву зазначити у ньому, серед іншого, конкретні правові підстави та фактичні обставини оскаржуваних дій та надати суду протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали належним чином завірені копії документів, з якими звертався позивач для призначення пенсії, а також документів, що стали підставою для вчинення оскаржуваних дій.

Зобов'язати відповідача у разі неможливості надати наявні докази у вищевказаний строк письмово повідомити суд про причини та надати на їх підтвердження відповідні докази.

Встановити позивачу строк тривалістю п'ять днів з дня отримання відзиву для подання суду відповіді на відзив.

5. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин спір буде вирішено за наявними матеріалами справи.

6. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

7. Копію ухвали направити учасникам спору.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, а у разі відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності ухвала може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом 15 днів з моменту її складення.

Суддя

А.М. Бабич

Джерело: ЄДРСР 79967171
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку