open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/2299/17

Провадження №2/477/24/19

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

в частині позовних вимог

11 лютого 2019 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Козаченка Р.В.,

із секретарем судового засідання - Бітюковою С.В.,

під час розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3, яка як законний представник діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2017 року позивачка звернулася до суду із зазначеним позовом, в якому просила визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_5, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року, право власності на земельну ділянку, площею 7,0 га, розташовану в межах території Шевченківської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області.

Під час розгляду справи подала заяву про виключення із числа відповідачів ОСОБА_3, яка діяла в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 В заяві також вказала про збільшення позовних вимог і, окрім вказаної земельної ділянки, також просила визнати за нею в порядку спадкування право власності на житловий будинок по АДРЕСА_1

Суд, перевіривши заяву та матеріали справи, прийшов до наступного висновку.

Статтею 255 ЦПК України в п. 4 ч. 1 передбачено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

Законом не передбачено такого поняття як виключення учасника розгляду із провадження. Тому суд розцінює заяву позивачки як відмову від позову в частині вимог до ОСОБА_3 як законної законного представника ОСОБА_4

З матеріалів справи вбачається, що після смерті ОСОБА_5 спадкоємцями були позивачка, син ОСОБА_2, а також неповнолітня ОСОБА_6 за правом представлення.

Згідно зі ст. 1260 ЦК України у разі спадкування за законом усиновлений та його нащадки, з одного боку, та усиновлювач і його родичі - з другого, прирівнюються до родичів за походженням; усиновлений та його нащадки не спадкують за законом після смерті батьків усиновленого, інших його родичів за походженням по висхідній лінії; батьки усиновленого та інші його родичі за походженням по висхідній лінії не спадкують за законом після смерті усиновленого та його нащадків.

В той же час, згідно із наданою відповіддю Вітовської районної державної адміністрації Миколаївської від 05 грудня 2018 року неповнолітня ОСОБА_4 була усиновлена.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Виходячи із заяви позивачки та враховуючи її безумовне право на подання позову то тієї чи іншої особи за принципом диспозитивності, то суд вважає, що її заява підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 258-260 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву в частині вимог до ОСОБА_3, яка як законний представник діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 -закрити.

Прийняти до розгляду збільшення позовних вимог позивачки про визнання права власності на житловий будинок по АДРЕСА_1, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5.

Направити копію ухвали та заяви відповідачу.

Відкласти розгляд справи і повідомити його, що розгляд справи відбудеться 28 лютого 2019 року о 08:30.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р.В. Козаченко

Джерело: ЄДРСР 79962234
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку