open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
А83-896/2019

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_________________________________________________________________________


УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі


"18" лютого 2019 р.

Справа № А83-896/2019


Господарський суд Харківської області у складі:

судді Прохорова С.А.

розглянувши матеріали доручення

Арбітражного суду Республіки Крим (вх. № 282/19 від 14.02.2019) про вручення судового документа по справі №А83-896/2019



ВСТАНОВИВ:


14.02.19 р. до господарського суду Харківської області надійшло судове доручення Арбітражного суду Республіки Крим від 29.01.2019 р. про вручення ТОВ "Адоніс" копії ухвали від 29.01.2019 р. у справі А83-896/2019.

Розглянувши зазначене судове доручення господарський суд вважає його таким, що підлягає поверненню без виконання з наступних підстав.

Порядок виконання доручень іноземних судів встановлено статтями 365-371 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно частини 1 статті 369 ГПК України, суди України виконують доручення іноземних судів щодо надання правової допомоги - вручення викликів до суду чи інших документів, допит сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, передані їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено, - дипломатичними каналами.

Іноземний суд - це державний або інший уповноважений орган іноземної держави, уповноважений здійснювати провадження у справах (Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

З тексту надісланого доручення вбачається, що воно складено на підставі Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20 березня 1992 року.

З метою дотримання вимог законодавства щодо правосуб'єктності сторони, яка звернулась із проханням про виконання судового доручення, господарському суду необхідно встановити статус такої сторони.

Відповідно до статті 133 Конституції України, систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання (стаття 134 Конституції України).

Згідно з пунктом 2 статті 21 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Згідно статті 2 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" тимчасово окупованою внаслідок збройної агресії Російської Федерації територією визначається: сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій; 2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України; 3) повітряний простір над територіями, зазначеними у пунктах 1 і 2 цієї частини.

Згідно статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" у зв'язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях, змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та забезпечити розгляд господарських справ Господарського суду Автономної Республіки Крим - Господарським судом Київської області, а господарських справ Господарського суду міста Севастополя - Господарським судом міста Києва, господарських справ Севастопольського апеляційного господарського суду - Київським апеляційним господарським судом.

Таким чином, Автономна Республіка Крим є складовою частиною України, не є самостійним учасником міжнародного права, не є стороною Угоди "Про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності", укладеної державами - учасницями СНД у м. Києві 20.03.1992 року, а тому Арбітражний суд міста Севастополя не є належним суб'єктом, який має право звернення із судовим дорученням до господарського суду Харківської області.

В силу пункту 3 частини 2 статті 369 ГПК України, судове доручення не приймається до виконання, якщо воно суперечить закону або міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

За таких обставин, через порушення правил оформлення судового доручення, визначених нормами Господарського процесуального кодексу України та міжнародних договорів, судове доручення Арбітражного суду Республіки Крим, слід повернути без виконання.

Керуючись ст. ст. 2, 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", п. 3 ч. 2 ст. 369, ст. 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -


УХВАЛИВ:


Повернути судове доручення Арбітражного суду Республіки Крим у справі №А83-896/2019 та додані до нього документи.


Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення. Ухвала оскарженню не підлягає.


Ухвалу підписано 18.02.2019.



Суддя

С.А. Прохоров

Джерело: ЄДРСР 79897025
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку