open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 404/1201/19

Номер провадження 1-кс/404/694/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2019 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі Кіровського районного суду міста Кіровограда клопотання слідчого Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про проведення судової експертизи по кримінальному провадженню №12019120020001096, з попередньою кваліфікацією за ч.1 ст.309 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

14 лютого 2019 року слідчий Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда з клопотанням про проведення судової експертизи матеріалів, речовин і виробів, виконання якої доручити експерту Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України.

В обґрунтування послалася на те, що в провадженні СВ Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області знаходяться матеріали вказаного кримінального провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР про те, що 30.01.2019 близько 12:30 за адресою: м. Кропивницький, вул. Яновського, 50, під час огляду харчової передачі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виявлено порушення герметичності пакету. Виїздом в складі СОГ до місяця події виявлено полімерну пляшку з рідиною коричневого кольору зі специфічним запахом, об`ємом 2 літри, та пошкоджену паперову картонну коробку з написом «Наш сік». Вказані предмети упаковані до поліетиленового пакету помаранчево-червоного кольору, що прошито, та має відповідну бірку з написом.

До початку судового розгляду слідчий подала письмову заяву, відповідно до якої вказала, що підтримує клопотання в повному обсязі, просить його задовольнити, а також провести судовий розгляд без її участі.

Згідно з ч. ч. 1, 6 ст. 244 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.309 КК України відноситься до злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров`я населення.

Пункт 6 ч.2 ст. 242 КПК України зобов`язує слідчого або прокурора звернутись до слідчого судді для проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Статтею 91 КПК України вказаний перелік обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Слідчий довів мету поданого нею клопотання, яка полягає у встановленні чи є речовина наркотичним засобом.

За таких обставин, проведення вказаної судової експертизи є обґрунтованим, а її висновки матимуть важливе значення у даному кримінальному провадженні, зокрема встановлення наявності та кількості наркотичного засобу надасть можливість органу досудового розслідування правильно кваліфікувати дії осіб, причетних до вказаного правопорушення та застосувати відповідну міру покарання за кримінальне правопорушення або адміністративний проступок.

Враховуючи, що для отримання відповідей, щодо наявності наркотичної речовини необхідні спеціальні знання експерта, вважаю за необхідне призначити судову експертизу матеріалів, речовин і виробів в даному кримінальному провадженні, проведення якої доручити експерту Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України (ст.7 Закону України «Про судову експертизу» в редакції із змінами від 19.12.2017 року).

Керуючись ст.ст. 238, 242, 372 КПК України, ст.7 Закону України «Про судову експертизу»,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про проведення судової експертизи - задовольнити.

Призначити по кримінальному провадженню №12019120020001096, з попередньою кваліфікацією за ч.1 ст.309 КК України, судову експертизу матеріалів, речовин і виробів, на вирішення якої поставити наступні запитання:

Чи являється представлена на експертизу речовина наркотичним засобом, психотропною речовиною або прекурсором, якщо так, то яким?

Яка вага наркотичного засобу, психотропної речовини або прекурсору в перерахунку на суху речовину?

Надати експерту речові докази, які упаковані до поліетиленового пакету помаранчево-червоного кольору, який прошито, та має відповідну бірку з написом.

У разі необхідності надати експерту матеріали кримінального провадження №12019120020001096 від 12.02.2019 року.

Проведення експертизи доручити судовому експерту Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України, попередивши його про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України, а саме, за відмову від дачі висновку та за дачу завідомо неправдивого висновку.

Роз`яснити, що організацією та строками проведення призначеної експертизи слідчий суддя не займається.

На виконання вимог п.2.2 наказу "Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень", експерт має право провести дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей. Разом з цим, експерт зобов`язаний виконати ст. 5 Закону України "Про судову експертизу" про те, що об`єкти дослідження можуть бути пошкоджені або витрачені лише у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

Копію ухвали направити слідчому Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_3 .

Висновок експерта надати слідчому Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає, а заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді (ч. 3 ст. 309 КПК України).

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 79886417
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку