open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

------------------------------------------------------------------------------------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2019 року колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду в складі:

суддів Кияшка О.А.,

ІгнатоваР.М., Маліновського О.А.,

за участю:

секретаря Федчик Т.В.,

прокурора Сагей Л.І.,

обвинуваченого ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві кримінальне провадження за апеляційною скаргою прокурора Макарівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області Левицької У.І. на вирок Макарівського районного суду Київської області від 17.10.2018 року, яким

ОСОБА _3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Липівка Макарівськогорайону Київської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1,

визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 310, ч. 2 ст. 309 КК України, та призначено покарання:

за ч. 1 ст. 310 КК України у виді обмеження волі строком 1 рік,

за ч. 2 ст. 309 КК України у виді позбавлення волі строком 2 роки.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України ОСОБА_3 призначено остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі строком 2 роки.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнено від відбування призначеного судом покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік, з покладенням на нього обов'язків відповідно до п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, а саме: періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання,

В С Т А Н О В И Л А:

Вказаним вироком ОСОБА_3 визнано винним у тому, що він на початку лютого 2018 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на території домоволодіння, де зареєстрований та проживає, АДРЕСА_1, замовив насіння рослин конопель у кількості сімнадцять штук.

Після цього, ОСОБА_3, перебуваючи у себе вдома по АДРЕСА_1, на початку квітня 2018 року висадив сімнадцять рослин конопель та порушуючи вимоги ст.ст. 6, 7, 12, 15 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та ст. 1 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», згідно яких діяльність з культивування рослин конопель на території України забороняється і відноситься до незаконного обігу наркотичних засобів, посягаючи на суспільні відносини в сфері обігу наркотичних засобів, діючи з прямим умислом, без передбаченого законом дозволу, маючи на меті подальше їх вирощування, для власних потреб, без мети збуту, особисто обробляв та культивував рослини коноплі, обсапував та поливав.

Свої незаконні дії ОСОБА_3, здійснював до 16.07.2018 року, коли працівниками поліції Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП у Київській області під час проведення санкціонованого обшуку о 20 годині 10 хвилин вищевказаного домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1, де проживає ОСОБА_3, було виявлено та вилучено шістнадцять рослин коноплі, що належать до рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

Крім того, ОСОБА_3, на початку червня 2018 року, точної дати та часу слідством не встановлено, перебуваючи на території домоволодіння де проживає та зареєстрований АДРЕСА_1, вирішив зірвати одну із рослин, зірвав з неї гілки з листям, з метою подальшого зберігання, висушування та особистого вживання без мети збуту.

Реалізуючи свій злочинний умисел, достовірно знаючи про те, що згідно чинного законодавства обіг наркотичних засобів заборонено, ОСОБА_3, перебуваючи за місцем проживання на початку червня 2018 року, в денну пору доби, точної дати та часу слідством не встановлено, діючи умисно, незаконно придбав наркотичний засіб - канабіс, а саме руками зірвав близько чотирьох гілок з листям, з одної рослини роду коноплі. Того ж дня зірвані гілки з листям рослин канабісу він переніс до одного з приміщень господарської будівлі на території свого домоволодіння по АДРЕСА_1, де зберігав їх та одночасно висушував з метою подальшого особистого вживання без мети збуту.

Вищевказану подрібнену масу коноплі та насіння коноплі ОСОБА_3 незаконно придбав, виготовив та зберігав без мети збуту для власного вживання в житловому будинку та в господарській будівлі за адресою: АДРЕСА_1 до 16 липня 2018 року, доки їх не було виявлено та вилучено співробітниками Макарівського ВП Ірпінського ВП ГУ НП в Київській області в період часу з 20 год. 10 хв. до 22 год. 08 хв. при здійсненні санкціонованого обшуку вищевказаного будинку та прилеглих до нього приміщень.

Згідно висновку експерта за результатами проведеної судової експертизи матеріалів, речовин і виробів № 11-2/3862 від 25.07.2018, виявлена та вилучена у ОСОБА_3 речовина рослинного походження зеленого кольору, яку він незаконно придбав, виготовив та зберігав в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1, є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено - канабісом.

Маса канабісу, який незаконно придбав, виготовив та зберігав ОСОБА_3, в перерахунку на суху речовину становить 15,52 грам, що згідно Списку №1 «Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено» Таблиці № 1 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 (зі змінами), таблиці №1 «Невеликі, великі та особливо великі розміри наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженої наказом МОЗ України № 188 від 01.08.2000 (зі змінами), є більшою за невеликі розміри і меншою за великі розміри, визначені вищевказаною таблицею, тобто їхній розмір становить величину між верхньою межею невеликих розмірів і нижньою межею великих розмірів, встановлених даною таблицею.

Прокурор Макарівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області Левицька У.І. подала апеляційну скаргу, в якій просить вирок суду змінити в частині призначеного покарання, ухвалити рішення, яким вважати ОСОБА_3 засудженим за ч.2 ст. 309 КК України до покарання у виді 2 років позбавлення волі, за ч.1 ст. 310 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України ОСОБА_3 призначено остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі строком 2 роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік та покласти на нього передбачені законом обов'язки. В іншій частині вирок суду залишити без змін.

В обґрунтування поданої апеляційної скарги, прокурор, не оспорюючи фактичних обставин кримінального правопорушення та правильності правової кваліфікації дій обвинуваченого, посилається на неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність. Зокрема, прокурор зазначає, що суд першої інстанції призначив ОСОБА_3 за ч.1 ст. 310 КК України вид покарання, який суперечить положенням ч. 3 ст. 61 КК України, оскільки останній досяг пенсійного віку, що також встановлено судом і вказано у вступній частині оскаржуваного вироку.

Заслухавши доповідь судді, доводи учасників апеляційного розгляду, провівши судові дебати, заслухавши останнє слово обвинуваченого, вивчивши матеріали справи, обговоривши і перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, оскільки суд першої інстанції допустив неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, призначивши обвинуваченому ОСОБА_3 вид покарання, що всуперечить вимогам ч. 3 ст. 61 КК України.

Так, відповідно до положень вказаної норми покарання у виді обмеження волі не застосовується до осіб, що досягли пенсійного віку.

Як вбачається з матеріалів справи, на час розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції ОСОБА_3досягнув пенсійного віку, а тому до нього не могло бути застосоване покарання у виді обмеження волі.

Запропонований прокурором у апеляційній скарзі вид та розмір покарання, який необхідно призначити ОСОБА_3, спосіб призначення остаточного покарання за сукупністю злочинів та термін іспитового строку, який необхідно встановити до обвинуваченого у зв'язку із звільненням від відбування покарання з випробуванням, відповідають вимогам ст.ст. 50, 65 КК України.

Керуючись ст.ст. 404, 405, 407, 420 КПК України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу заступника прокурора Макарівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області Левицької У.І. задовольнити.

Вирок Макарівського районного суду Київської області від 17.10.2018 року щодо ОСОБА_3змінити в частині призначеного покарання.

Призначити ОСОБА_3 за ч.1 ст. 310 КК України покарання у виді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.

Вважати ОСОБА_3 засудженим:

за ч. 1 ст. 310 КК України до покарання у виді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.,

за ч. 2 ст. 309 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком 2 роки.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України ОСОБА_3 призначити остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі строком 2 роки.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 звільнити від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік, з покладенням на нього обов'язків відповідно до ст. 76 КК України, а саме: періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

В іншій частині вирок Макарівського районного суду Київської області від 17.10.2018 рокущодо ОСОБА_3залишити без зміни.

Ухвала апеляційного суду може бути оскаржена в касаційному порядку до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції.

СУДДІ:

_________________ _________________ _________________

Кияшко О.А. Ігнатов Р.М. МаліновськийО.А.

Джерело: ЄДРСР 79883152
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку