open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/1269/19

Провадження № 1-кс/711/610/19

У Х В А Л А

15 лютого 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення огляду по кримінальному провадженню за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 367 КК України, внесеного до ЄРДР за №12018250000000298 від 26.12.2018 р.,

в с т а н о в и в:

Ст. слідчий в ОВС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_2 звернулась до слідчого судді із клопотанням про надання дозволу на огляд огляду транспортних засобів та спеціальної техніки, яка перебуває у власності ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК Автомобільні дороги України», мотивуючи його тим, що в ході досудового розслідування встановлено, що в електронній системіпублічних закупівель «ProZorro» розпорядником бюджетних коштів Службою автомобільних доріг у Черкаській області проведено дві процедури закупівлі № UA-2018-08-10-00010-c та UA-2018-08-07-001278-b, предметом яких являлося експлуатаційне утримання автомобільних доріг державного значення та штучних споруд на них, сума закупівлі складала 275842007 грн.

На підставі п.4 ч.1 ст. 31 Закону України «Про публічні закупівлі» вказані торги були відмінені в зв`язку з тим, що для участі в торгах було подано менше двох тендерних пропозицій.

На підставі проведеної переговорної процедури по закупівлі UA-2018-10-31-000289-b 16.11.2018 між Службою автомобільних доріг у Черкаській області в особі заступника начальника ОСОБА_3 , як Замовником, та ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» в особі головного інженера ОСОБА_4 , як Виконавцем, укладений договір №97/1-02 - код 63712200-5 (експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування державного значення та штучних споруд на них у Черкаській області) (далі по тексту Договір).

Відповідно п.п. 1.1. зазначеного договору Виконавець зобов`язується у порядку та на умовах, визначених цих Договором, своїми силами і засобами на власний ризик надати послуги за кодом CPV за ДК 021:2015-63712200-5 (експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування державного значення та штучних споруд на них у Черкаській області), згідно технічного завдання викладеного в тендерній документації за рахунок коштів державного бюджету (інших бюджетів) та в обумовлений цим договором термін. Замовник зобов`язується прийняти надані згідно з цим договором чи чинним законодавством України належним чином послуги та сплатити їх вартість по мірі надходження коштів передбачених на ці цілі на його рахунок.

На період дії Договору та протягом гарантійного періоду Виконавець відповідно до Законів України «Про дорожній рух», «Про автомобільні дороги» та норм Глави 82 Цивільного кодексу України в повній мірі відповідає за належний ремонт та утримання доріг, забезпечення умов безпеки руху і несе повну безумовну майнову іншу юридичну відповідальність в частині відшкодування майнової (матеріальної) і нематеріальної (в т. ч. моральної) шкоди та компенсації витрат власникам транспортних засобів, іншим учасникам дорожнього руху якщо дорожньо-транспортна пригода сталася з причин незадовільного експлуатаційного утримання та ремонту, допущених з вини Виконавця разі заподіяння збитків користувачами автомобільних доріг, внаслідок пошкодження (знищення) складових автомобільних доріг, Виконавець зобов`язаний забезпечити оперативне надання Замовнику інформації та документів, необхідних для відшкодування збитків з винних осіб (п.п.1.7 Договору).

Відповідно до плану фінансування (додаток №5 до Договору) джерелом фінансування Договору є державний бюджет та фінансування передбачено на 2018 та 2019 роки.

Відповідно до технічного завдання (додаток №1 до Договору) передбачено проведення певних видів (найменувань) робіт, а саме: земляне полотно і водовідвід; дорожній одяг та покриття; організація та безпека дорожнього руху; штучні споруди; зимове утримання та озеленення.

Пунктом 2.4. Договору передбачено, що неякісно виконані послуги (роботи), виконані з використанням матеріальних ресурсів, що не відповідають установленим вимогам, Замовником не оплачуються.

Так, відповідно даних УОАЗОР ГУНП в Черкаській області у зв`язку з ускладненими погодними умовами на території Черкаської області в період з 25 по 27 грудня 2018 року надійшло 47 повідомлень про ускладнення руху, затори та аварійні ситуації на автошляхах Черкаської області.

Найбільш проблемними ділянками доріг були в Уманському, Чигиринському та Чорнобаївському районах, де в заторах крім автомобілів, знаходилися рейсові автобуси з пасажирами. Так, в заторах за вказаний період перебували близько 700 автомобілів та 14 рейсових автобуси з 250 пасажирами.

Дані проблеми виникли із-за безвідповідального ставлення до своїх обов`язків, несвоєчасного реагування на погодні умови, недостатньої кількості техніки та механізмів ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України».

Проте, відповідно до відомостей з Єдиного веб-порталу використання публічних коштів (https://spending.gov.ua/) в період час з 10.12.108 по 28.12.2018 року на виконання умов зазначеного вище Договору, актів виконаних робіт Службою автомобільних доріг у Черкаській області було перераховано ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» кошти в загальній сумі 24814028 грн.

Все вищезазначене дає органу досудового розслідування підстави вважати, що посадові особи ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» внаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків не організували та не забезпечили належні умови для виконання технічного завдання згідно з умовами договору №97/1-02, укладеного 16.11.2018 із Службою автомобільних доріг у Черкаській області на експлуатаційне утримання автомобільних доріг державного значення та штучних споруд на них, що призвело до тяжких наслідків.

В свою чергу, посадові особи Служби автомобільних доріг у Черкаській області підписали акти виконаних робіт за Договором №97/1-02 від 16.11.2018, предметом якого є послуги з експлуатації автомобільних доріг (експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування державного значення та штучних споруд на них у Черкаській області, що призвело до безпідставного перерахування на користь ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» коштів за неякісно виконані роботи за вказаним договором.

Відповідно інформації, розміщеної в електронній системі публічних торгів «ProZorro», відповідно вимог до учасників конкурсних торгів, ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» серед документації, поданої на розгляд комітету конкурсних торгів Служби автомобільних доріг у Черкаській області, розмістив інформацію (копії технічних паспортів) про наявність на підприємстві відповідного технічного оснащення для виконання робіт, а саме технічних засобів та спеціальної техніки в кількості близько 200 одиниць.

Відповідно до інформації, наданої Управлінням превентивної діяльності ГУНП в Черкаській області, із технічних засобів, поданих ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», камерами відеоспостереження системи «Відеоконтроль-Рубіж» за період з 16.11.2018 по 31.12.2018 на автомобільних доріг загального користування державного значення у Черкаській області було зафіксовано лише п`ять транспортних засобів спеціальної техніки.

З метою встановлення важливих обставин в кримінальному провадженні, а саме, перевірки наявності транспортних засобів та спеціальної техніки, які перебувають у власності ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», а також їх технічного стану та даних спідометрів, виникла необхідність у проведенні огляду транспортних засобів і спеціальної техніки, які перебувають у власності ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» та знаходяться за місцем розташування філій зазначеного підприємства.

В судовому засіданні слідчий просила задовольнити клопотання та надати дозвіл на проведення огляду транспортних засобів і спеціальної техніки, які знаходяться за місцем розташування філій ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України».

Відповідно ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно зправилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Дослідивши матеріали клопотання, з метою встановлення важливих обставин в кримінальному провадженні, а саме перевірки наявності транспортних засобів та спеціальної техніки, їх технічного стану, враховуючи неможливість отримати необхідну інформацію в інший спосіб, а також той факт, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 3, 9, 107, 234-237, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання слідчого в ОВС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_2 про проведення огляду задовольнити.

Надати слідчому в ОВС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_2 , або слідчим, які перебувають в групі слідчих у кримінальному провадженні, дозвіл на проведення огляду транспортних засобів та спеціальної техніки, яка знаходиться у власності ДП «Черкаський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (ЄДРПОУ ВП 26156461) та знаходяться в оперативному управлінні філій:

- «Черкаський райавтодор», що розташований за адресою: м. Черкаси, вул. Канівська, 1,

- «Драбівський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Драбів, вул. Комсомольська, 83,

- «Городищенський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Городище, вул. Толстого, 6,

- «Уманський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Умань, вул. Артема, 124,

- «Тальнівський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Тальне, вул. Гагаріна, 50,

- «Звенигородська дорожньо-експлуатаційна дільниця», що розташована за адресою: Черкаська область, м. Звенигородка, вул. Гулькіна, 42,

- «Корсунь-Шевченківський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Корсунь-Шевченківський, вул. Комарова, 1,

- «Монастирищенський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Монастирище, вул. Черняхівського, 2,

- «Уманська дорожньо-експлуатаційна дільниця», що розташована за адресою: Черкаська область, м. Умань, вул. Інтернаціональна, 133,

- «Золотоніська дорожньо-експлуатаційна дільниця», що розташована за адресою: Черкаська область, м. Золотоноша, вул. Визволення, 68,

- «Канівський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Канів, вул. Енергетиків, 269,

- «Кам`янський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Кам`янка, вул. Чехова, 6,

- «Жашківський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Жашків, вул. Промислова, 2,

- «Христинівський райавтодор», що розташований за адресою: Черкаська область, м. Христинівка, вул. Радянська, 1,

в місці/місцях фактичного знаходження зазначеної техніки, із залученням до огляду відповідного спеціаліста (спеціалістів), з метою встановлення фактичної наявності транспортних засобів та спеціальної техніки, визначення їх технічного стану та зняття даних спідометрів.

Дві копії ухвали направити слідчому для виконання, одну з яких для вручення особі, яка володіє майном чи присутня при огляді.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 79878611
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку