open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 500/2732/18

13 лютого 2019 року

м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, у складі:

головуючого судді Баб'юка П.М.

за участю:

секретаря судового засідання Косюк О.П.

позивача - ОСОБА_1

представника позивача - ОСОБА_2

представника відповідача - Матус Т.А.

представника третьої особи - Шпак Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Відкрите акціонерне товариство "Тернопільське об'єднання "Текстерно", про зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернулась до Тернопільського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Відкрите акціонерне товариство "Тернопільське об'єднання "Текстерно", в якому просить зобов'язати Тернопільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області призначити пенсію відповідно до пункту "є" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 30.08.2018.

Ухвалою суду від 18.12.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Ухвалено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

02.01.2019 представником відповідача подано клопотання про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін, за наслідками розгляду вказаного клопотання, 04.01.2019 ухвалою суду призначено судове засідання з повідомленням (викликом) сторін.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що згідно записів в трудовій книжці позивач працювала у ВАТ «Тернопільське об'єднання «Текстерно» на посаді ткалі 12.07.1979 по 22.12.2003. Позивачу виповнилося 56 років і вона має стаж роботи на посаді ткалі більше 20 років, що дає право на отримання пільгової пенсії. 30.08.2018 позивач звернулася до відповідача із заявою про призначення пенсії на пільгових умовах. Однак, відповідачем було безпідставно відмовлено їй в призначенні такої пенсії у зв'язку з тим, що згідно довідки від 28.08.2018 №04/295, виданої ВАТ «Тернопільське об'єднання «Текстерно» у позивача не достатньо стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах. Крім того, відповідачем не зараховано їй в стаж роботи періоди перебування на лікарняних, у чергових відпустках та у відпустках по догляду за дитиною.

Не погоджуючись і з вказаним рішенням відповідача, позивач звернулась до суду з даною позовною заявою.

У судовому засіданні позивач та представник позивача позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити з мотивів, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача у судовому засіданні позовних вимог не визнав та просив суд відмовити у їх задоволенні з підстав, викладених у відзиві на позов, вказав, що згідно довідки від 28.08.2018 №04/295, виданої ВАТ «Тернопільське об'єднання «Текстерно» за період роботи з 12.07.1979 по 22.12.2003, спеціальний стаж роботи позивача становить 13 років 4 місяці 8 днів, що є недостатнім для призначення пенсії на пільгових умовах.

Представник третьої особи в судовому засіданні просив відмовити в задоволенні позову, пояснив, що коли підприємство працює неритмічно виходячи із наявності сировини та враховуючи реалізацію готової продукції, умова постійної безпосередньої зайнятості відсутня. Отже стаж набутий позивачем під час режиму скороченого робочого тижня, місяця не може братися до уваги при вирішенні питання про призначення пенсії за віком на пільгових умовах, оскільки працівник в такі періоди не перебувала у важких та/або шкідливих умовах праці. Вказав, що трудова книжка не є належним та допустимим доказом при призначені спеціального стажу позивача, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, оскільки інформація зазначена в цьому документі не відображає періоди скороченого робочого тижня, місяця.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні сторони, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Суд встановив, що ОСОБА_1, згідно записів у трудовій книжці, 12.07.1979 по 22.12.2003 пропрацювала ткалею у ВАТ «Тернопільське об'єднання «Текстерно».

Після досягнення 56-річного віку, позивач 30.08.2018, звернулася до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області із заявою про призначення їй пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пункту "є" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Листом 28.11.2018 №17173/04 позивачу відмовлено у призначенні відповідної пільгової пенсії згідно пункту «є» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Вказане рішення мотивоване тим, що згідно довідки від 28.08.2018 №04/295, виданої ВАТ «Тернопільське об'єднання «Текстерно» за період роботи з 12.07.1979 по 22.12.2003, спеціальний стаж роботи позивача становить 13 років 4 місяці 8 днів, що є недостатнім для призначення пенсії на пільгових умовах.

Не погодившись із відповідним рішенням позивач звернулася до суду із даним позовом.

Відповідно до вимог статті 58 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", статті 81 Закону України "Про пенсійне забезпечення" призначення пенсій і оформлення документів для їх виплати здійснюється органами Пенсійного фонду України.

Згідно із статтею 101 Закону України "Про пенсійне забезпечення" органи, що призначають пенсії, мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі. Підприємства та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів, і відшкодовують її.

У відповідності до вимог статей 82, 104 Закону України «Про пенсійне забезпечення» документи про призначення пенсій розглядаються органами Пенсійного фонду не пізніше 10 днів з дня їх надходження. Повідомлення про відмову в призначенні пенсії із зазначенням причин відмови та порядку оскарження орган, що призначає пенсії, видає або надсилає підприємству, організації або заявникові не пізніше 5 днів після винесення відповідного рішення. Зазначене рішення органу, який призначає пенсії, може бути оскаржено до суду.

Згідно з Прикінцевими положеннями Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та з урахуванням п. «є» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію на пільгових умовах незалежно від останнього місця роботи мають робітниці текстильного виробництва, зайнятті на верстатах і машинах, - за списком виробництв і професій, затверджуваним у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, - після досягнення 55 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років.

До досягнення віку, встановленого абзацом першим цього пункту, право на пенсію за віком на пільгових умовах мають право жінки ІНФОРМАЦІЯ_1 і старші після досягнення ними віку, встановленого абзацами третім - тринадцятим пункту «б» частини першої статті 13. Жінкам, які народились до 1 жовтня 1965 року - у віці 50 років.

Аналогічні положення містяться в пункті 6 частини 2 ст.114 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.1992 року № 583, затверджено список текстильних виробництв і професій, робота на яких дає робітницям право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Відповідно до статті 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та пункту 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, для призначення пенсій у випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пільгових умовах, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, організацій або їх правонаступників.

Уточнююча довідка підприємства про підтвердження спеціального трудового стажу роботи є підставою для прийняття органами Пенсійного фонду рішення про призначення пенсії на пільгових умовах.

У довідці має бути вказано: період роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія, або посада; характер виконаної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Документи, що подаються для підтвердження трудової діяльності повинні бути підписані посадовими особами підприємства (керівником, бухгалтером та начальником відділу кадрів) і засвідчено печаткою.

Як вбачається із довідки від 28.08.2018 №04/295, виданої ВАТ «Тернопільське об'єднання «Текстерно» за період роботи з 12.07.1979 по 22.12.2003, спеціальний стаж роботи позивача становить 13 років 4 місяці 8 днів, що є недостатнім для призначення пенсії на пільгових умовах.

Посилання Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області на довідку ВАТ «Тернопільське об'єднання «Текстерно» від 28.08.2018 №04/295, в якій зазначено, що позивач не має необхідного пільгового стажу для призначення пенсії за віком на пільгових умовах, не беруться до уваги, оскільки органом, який наділений правом визначати наявність стажу для призначення відповідної пенсії, є органи Пенсійного фонду України, а не ВАТ «Тернопільське об'єднання «Текстерно».

Крім цього, у даній довідці до пільгового стажу не враховано:

- 10 місяців 06 днів - відпустка по догляду за дитиною з 14.09.1981 по 20.07.1982;

- 05 місяців 04 дні - відпустка по догляду за дитиною з 27.08.1983 по 01.02.1984;

- 01 рік 04 місяці 03 дні - відпустка по догляду за дитиною. з 03.04.1989 по 06.08.1990;

- 01 рік 01 місяць 03 дні - відпустка по догляду за дитиною до 3-х років з 07.08.1990 по 10.09.1991;

- 07 днів - відпустка без збереження заробітної плати (Наказ №252-ОК від 20.10.1986);

- 14 днів - відпустка без збереження заробітної плати (Наказ №165 від 06.11.1987);

- 07 днів - відпустка без збереження заробітної плати (Наказ №49 від 21.04.1988).

Згідно із частиною другою статті 181 Кодексу законів про працю України, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

Відповідно до статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною трирічного віку.

За таких обставин, період відпустки зараховується до загального стажу роботи, а також до спеціального стажу роботи, який дає право особі на пенсію за вислугу років. При цьому виключається можливість зменшення тривалості трудового стажу в зв'язку з невиконанням під час відпустки своїх безпосередніх трудових обов'язків.

До аналогічного висновку дійшов Верховний суд у постанові від 22 травня 2018 року справі №607/6447/17-а (адміністративне провадження №К/9901/32448/18). Крім цього, відповідач і третя особа у справі яка переглядалась Верховним судом ті ж самі особи які беруть участь у даній справі.

Частиною 16 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» положення Закону України «Про пенсійне забезпечення» застосовуються в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Зміст «Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років», затвердженого Постановою Пенсійного Фонду України №18-1 від 10.11.2006 та «Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637, не є чітким та передбачуваним для суб'єктів застосування, оскільки не визначає чітких критеріїв необхідності та механізму отримання довідок про стаж роботи, в тому числі осіб (роботодавець чи працівник), до обов'язку котрих входить подання відповідних довідок.

Суд вважає за необхідне відмітити, що законодавець не пов'язує обчислення пільгового стажу згідно з пунктом 6 частини 2 ст.114 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пунктом «є» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» з зайняттям на цих роботах повний робочий день; ні цим Законом, ні іншими нормативно-правовими актами не передбачено, що до пільгового стажу роботи ткалі включаються тільки той стаж, коли працівник працював повний робочий день. Тому, суд не бере до уваги покликання відповідача та третьої особи щодо недостатності стажу позивача для призначення пільгової пенсії. Крім цього, суд зазначає, що доказів, які б підтверджували зайнятість позивача неповний робочий день внаслідок неритмічної роботи підприємства відповідач та третя особа суду не надали.

Враховуючи вищенаведене, пільговий стаж позивача згідно відомостей трудової книжки складає більше 20 років, що дає їй право на призначення пенсії на пільгових умовах.

З огляду на вищевикладене суд приходить до переконання про те, що відповідачем протиправно прийнято рішення, про відмову позивачу в призначенні пенсії відповідно до пункту 6 частини 2 ст.114 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та п. «є» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», відтак приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог.

Відповідно до частини першої статті 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Відтак, на користь ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області слід стягнути судовий збір у розмірі 704,80 грн, сплачений відповідно до квитанції № 0.0.1210158643.2 від 14.12.2018.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1, РНОКПП: НОМЕР_1) до Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області (місцезнаходження: вул. Руська, 17, м. Тернопіль, 46001, код ЄДРПОУ: 40377598), третя особа: відкрите акціонерне товариство "Тернопільське об'єднання "Текстерно" (місцезнаходження: вул. Текстильна, 18, м. Тернопіль, 46000, код ЄДРПОУ 00306650) про зобов'язання вчинити дії - задовольнити.

Зобов'язати Тернопільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області призначити ОСОБА_1 пенсію відповідно до пункту 6 частини 2 ст.114 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та пункту "є" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 30.08.2018.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір у розмірі 704,80 грн (сімсот чотири гривні вісімдесят копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 18 лютого 2019 року.

Головуючий суддя Баб'юк П.М.

копія вірна

Суддя Баб'юк П.М.

Джерело: ЄДРСР 79875359
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку