open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

29.01.2019

Справа № 522/22520/16-к

Провадження 1-кс/522/587/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2019 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ в Одеській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про знищення речових доказів, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СВ Управління СБ України в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 22016160000000382 від 22.11.2016, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 305 КК України.

Розслідуванням встановлено, що 22.11.2016 р. в міжнародному пунктіпропуску дляавтомобільного сполучення «Виноградівка» ВПС «Болград» ІНФОРМАЦІЯ_1 з території Республіки Молдови в Україну на автомобілі марки «Опель Астра», р.н. НОМЕР_1 , під керуванням громадянина Республіки Молдови ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , прибув в якості пасажира громадянин Республіки Молдови ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Під час проходження митного контролю ОСОБА_6 та ОСОБА_5 повідомили про відсутність у них будь-яких заборонених предметів та речовин.

В ході поглибленого огляду автомобіля та багажу співробітниками державної прикордонної та митної служб України серед речей, які перевозились ОСОБА_6 в клітчатій сумці з написом «ВАДИМ ЛЮБЕРЦЫ», разом з продуктами харчування та скляною тарою із консервацією домашнього виробництва, в середині двох скляних банок з квашеною капустою та варенням, виявлені два напівпрозорі поліетиленові пакунки, перемотані клейкою стрічкою (скотчем), з речовиною сіро-зеленого кольору, загальною вагою 232,74грами, яка згідно експрес-аналізу є наркотичним засобом каннабісом.

Згідно пояснень ОСОБА_6 господарська сумка з написом «ВАДИМ ЛЮБЕРЦЫ», в якій виявлені два пакунки з наркотичної речовиною, йому не належать. Вказану сумку він отримав вдома від одного з клієнтів для відправки в Російську Федерацію. Кому вона належить і хто повинен був її отримати йому не відомо, йому ніхто не дзвонив з приводу її отримання.

Згідно пояснень ОСОБА_5 а ні йому, а ні ОСОБА_6 вказана сумка і її зміст не належать. Виявлену сумку ОСОБА_6 збирався відвезти до Російської Федерації на прохання невідомого чоловіка.

Під час досудового розслідування, в ході виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги, компетентними органами Республіки Молдови допитані в якості свідків близькі родичі ОСОБА_6 сестра, мати і батько, з якими він сумісно проживає. Вказані свідки повідомили, що господарську сумку з написом «ВАДИМ ЛЮБЕРЦЫ», в якій в подальшому співробітниками ДПС України виявлені пакунки з наркотичної речовиною, вони отримали від таксиста ОСОБА_7 , коли ОСОБА_6 не було вдома.

22.11.2016 р. ОСОБА_6 разом з ОСОБА_5 виїхали в бік державного кордону України, проте в цей же день їх автомобіль був затриманий на пункті пропуску «Виноградівка» ВПС «Болград» ІНФОРМАЦІЯ_1 через те, що в сумці, отриманій від ОСОБА_8 , виявлений наркотичний засіб. Вирощуванням та розповсюдженням будь-яких наркотичних засобів їх сім`я не займається. Хто є власником цієї сумки їм не відомо. Саму господарську сумку ніхто з них не розкривав.

Допитаний компетентними органами Республіки Молдова свідок ОСОБА_7 показав, що 21.11.2016 приїхавши на замовлення в с. Алексанр Іон Куза району Кахул він зустрівся з невідомим чоловіком, який передав йому клітчату господарську сумку для перевезення її до місця проживання ОСОБА_6 . Невідомий чоловік поставив сумку в багажник розплатився за доставку та попрощався. Чоловіка, який передав йому сумку для передачі ОСОБА_6 , він не запам`ятав. Доставивши сумку до місця проживання ОСОБА_6 він передав її його сестрі та поїхав. Сумку він не розкривав, що в ній було йому не відомо, ніяких вкладень він не робив.

Згідно відомостей, отриманих від компетентних органів Республіки Молдови в ході виконання запиту про міжнародну правову допомогу, за вказаними обставинами 23.11.2016 правоохоронними органами м. Вулканешти Республіки Молдови порушена кримінальна справа № 2016670053 за ч. 4 ст. 217 КК Республіки Молдови. Строк кримінального переслідування у справі був встановлений до 23.12.2016 та на даний час вже сплинув.

Відповідно до отриманих в ході досудового розслідування медичних документів, а ні ОСОБА_6 , а ні ОСОБА_5 на обліках у лікаря психіатра або лікаря нарколога не перебувають. Проведеним дослідженням біологічних зразків та органів ОСОБА_6 і ОСОБА_5 при освідуванні встановлена відсутність в них слідів наркотичних речовин.

Згідно висновку експерта ОНДЕКЦ МВС України №1575-Х від 24.02.2017, вилучена в ході огляду місця події речовина рослинного походження сіро-зеленого кольору в двох пакетах, загальною масою у висушеному стані 89,6 г. та 72,01 г., є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено каннабісом.

Під час проведення експертизи витрачено 0,3 г. речовини з кожного пакунку та повернуто до слідчого відділу два пакети з речовиною загальною масою 99,7 г. та 94,7г. Вказана речовина постановою слідчого від 15.03.2017 разом з упаковками визнана речовими доказами та передана на відповідальне зберігання до камери речових доказів СВ УСБУ в Одеській області.

Окрім того, в ході слідства проведений детальний огляд вилученої сумки та її змісту. Під час огляду встановлено, що в ній знаходились дві порожні скляні банки зі слідами їжі, дволітрова прозора пляшка з соняшниковою олією, скляна банка із закруткою темно-червоного кольору. Постановою слідчого від 01.02.2017 господарська сумка з написом «ВАДИМ ЛЮБЕРЦЫ», дві порожніскляні банкизі слідамиїжі,дволітрова прозорапляшка зсоняшниковою олією,скляна банкаіз закруткоютемно-червоногокольору визнаніречовими доказамита переданіна відповідальнезберігання вкамеру речовихдоказів СВУСБУ вОдеській області. Перелічені речові докази у провадженні всебічно досліджені в ході проведення огляду, результати огляду зафіксовані у відповідному протоколі.

В подальшому через те, що перелічені предмети містили на собі сліди псування та гниття, на виконання ухвали Приморського районного суду м. Одеси від 30.02.2017 про надання дозволу на знищення речових доказів, відповідно до «Порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1104 від 19.11.2012, речові докази у кримінальному провадженні № 22016160000000382, а саме: соняшникова олія та харчі у вигляді закрутки темно-червоного кольору знищені у складі комісії. Після знищення вмісту пластикової пляшки та скляної банки сама тара залишена як засоби для приховування від митного контролю двох пакунків з особливо небезпечною наркотичною речовиною. В подальшому господарська сумка з написом «ВАДИМ ЛЮБЕРЦЫ», дві порожніскляні банкизі слідамиїжі,дволітрова прозорапляшка зіслідами соняшниковоїолії,скляна банкаіз слідамизакрутки передані на відповідальне зберігання до камери речових доказів СВ УСБУ в Одеській області.

Оцінюючи фактичні дані, отримані в ході досудового розслідування за обставинами вчинення зазначеного кримінального правопорушення, джерела одержання яких вичерпані, та одержання в подальшому доказів, що свідчили б про скоєння конкретними особами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 305 КК України, тобто контрабанди особливо небезпечних наркотичних засобів, у зв`язку із проведенням усіх можливих і необхідних слідчих та розшукових дій, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України, не виявляється за можливе.

Положеннями ст. 276 КПК України передбачено, що повідомлення про підозру обов`язково здійснюється у випадку наявності достатніх підстав для підозри у вчиненні кримінального правопорушення.

Відповідно до ст. 277 КПК України, зміст повідомлення про підозру має містити зокрема відомості про обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється особа.

Згідно зі статтею 62 Конституції України, обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях, усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачяться на її користь.

Враховуючи викладене,зважаючи нате,що притягненнядо кримінальноївідповідальності заскоєння кримінальногоправопорушення,передбаченого ст.305КК Україниможливо принаявності прямогоумислу наскоєння контрабандиособливо небезпечнихнаркотичних засобів,а вдіях ОСОБА_5 , ОСОБА_6 або іншихосіб невбачається даних,які бсвідчили пронаявність вних умислута метиконтрабандного переміщеннянаркотичних засобів,доказів цьомудосудовим розслідуваннямне отримано,та джерелаодержання якихвичерпані,кримінальне провадження№ 22016160000000382від 22.11.2016підлягає закриттюна підставіп.3ч.1ст.284КПК України - у зв`язку із не встановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати.

В ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні жодній особі про підозру не повідомлялось, також будь-які особи як потерпілі, їх представники чи законні представники до провадження не залучались.

Наркотична речовина, яка вилучена в ході досудового розслідування, являється предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з незаконним обігом, вилучена з обігу та підлягає знищенню як небезпечна продукція.

Господарська сумка з написом «ВАДИМ ЛЮБЕРЦЫ», три порожніскляні банкизі слідамиїжі тадволітрова прозорапляшка зіслідами соняшниковоїолії виступали в якості засобів для приховування від митного контролю двох пакунків з наркотичною речовиною.

Всі перелічені предмети та речовини не мають жодної цінності, не можуть бути використані та на даний час знаходяться на відповідальному зберіганні в камері речових доказів СВ УСБУ в Одеській області.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши клопотання, вислухавши думку слідчого, приходжу до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.3 ч. 6 ст. 100 КПК України, речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню, знищуються за рішенням слідчого судді, суду, якщо вони відносяться до вилучених з обігу предметів чи товарів, а також якщо їх тривале зберігання небезпечне для життя чи здоров`я людей або довкілля.

Згідно п. 35 «Інструкції про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду», в новій редакцій, затвердженої спільним наказом Генеральної прокуратури України, МВС України, ДПА України, СБ України, ВС України, ДСА України №51/401/649/471/23/125 від 27.08.2010, у разі непридатності товарів до використання та реалізації вони можуть бути знищені або передаватись підприємствам-виробникам аналогічної продукції для переробки.

Відповідно доп.29«Порядку зберіганняречових доказівстороною обвинувачення,їх реалізації,технологічної переробки,знищення,здійснення витрат,пов`язаних зїх зберіганнямі пересиланням,схоронності тимчасововилученого майнапід часкримінального провадження»,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни від19.11.2012№ 1104,речові доказиу виглядітоварів абопродукції,що піддаютьсяшвидкому псуванню,мають непридатнийстан,знищуються записьмовою згодоювласника,а вразі їївідсутності -за рішеннямслідчого судді,суду. Речовідокази увигляді предметівчи товарів,що належатьдо вилученихз обігу,а такожякщо їхтривале зберіганнянебезпечне дляжиття чиздоров`я людейабо довкілля,на підставівідповідного рішенняслідчого судді,суду передаютьсядля їхтехнологічної переробкиабо знищуються. Технологічна переробка або знищення таких предметів і товарів здійснюється з дотриманням вимог Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 р. № 1340, Загальних вимог до здійснення переробки, утилізації, знищення або подальшого використання вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2001 р. № 50 (Офіційний вісник України, 2001 р., № 4, ст. 131).

Встановлено, що всі перелічені предмети та речовини не мають жодної цінності, не можуть бути використані та на даний час знаходяться на відповідальному зберіганні в камері речових доказів СВ УСБУ в Одеській області, а їх зберігання неможливо без зайвих труднощів.

Керуючись ст.ст. 100, 376 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого вОВС слідчоговідділу УСБУв Одеськійобласті ОСОБА_4 - задовольнити.

Надати дозвіл на знищення речових доказів у кримінальному провадженні №22016160000000382 від 22.11.2016 р., за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 305 КК України, а саме:

- господарської сумки з написом «ВАДИМ ЛЮБЕРЦЫ»;

- трьох порожніх скляних банок зі слідами їжі;

- дволітрової прозорої пляшки з-під соняшникової олії;

- двох пакетів з порошкоподібною речовиною рослинного походження сіро-зеленого кольору є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено каннабісом загальною масою 99,7 г. та 94,7 г. разом з первинною упаковкою.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 79874051
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку