open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 133/68/19

15.02.19

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

В складі головуючого судді Сєчка В.Л.

при секретарі Паращенко Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Козятині Вінницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи - ОСОБА_2 та Тернівська сільська рада, про встановлення факту батьківства ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 звернулася в суд із заявою про встановлення факту батьківства.

Свої вимоги заявник мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер її батько ОСОБА_3. На день його смерті залишилось спадкове майно, яке він заповів своєму внуку, а її сину - ОСОБА_2. Вона як непрацездатна особа у відповідності до ст.1241 ЦК України також має право на обов'язкову частку в спадковому майні. Оскільки її батьки проживали у незареєстрованому шлюбі, а в її свідоцтві про народження відомості про батька відсутні, тому заявнику необхідно встановити факт батьківства для оформлення спадщини після смерті батька.

В судове засідання заявник не з'явилася, подала суду заяву в якій підтримала заявлені вимоги і просить справу розглянути у її відсутності.

В судове засідання заінтересована особа ОСОБА_2 не з'явився, подав суду заяву в якій визнав заявлені вимоги і просить справу розглянути у його відсутності.

Представник заінтересованої особи - Тернівський сільський голова, в судове засідання не з'явився, проте надав суду заяву, в якій заявлені вимоги визнав, просить справу слухати у його відсутність, не заперечує проти задоволення позову.

Оскільки, визнання поданої заяви заінтересованими особами не суперечить закону, не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Тернівка Козятинського району Вінницької області помер ОСОБА_3, що підтверджуються копією свідоцтва про його смерть (а.с.7)

Як вбачається із свідоцтва про народження заявника ОСОБА_1 відомості про батька відсутні (а.с.6)

Відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ст. ст.128,130 Сімейного кодексу України батьківство щодо дитини може бути встановлено судом, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи.

Суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини, і вирішує їх з урахуванням обставин, передбачених ст. 53 Кодексу про шлюб та сім'ю Української РСР. Заяви про встановлення факту визнання батьківства щодо дитини, народженої до 1 жовтня 1968 року, розглядаються судом у випадках, коли померла особа визнавала себе батьком дитини до цієї дати (п.15 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення ) .

Оскільки підстави для визнання батьківства за рішенням суду, зазначені у ст. 128 СК ( 2947-14 ), істотно відрізняються від підстав його встановлення, передбачених у ст. 53 КпШС ( 2006-07 ), суди, вирішуючи питання про те, якою нормою слід керуватися при розгляді справ цієї категорії, повинні виходити з дати народження дитини. Так, при розгляді справ про встановлення батьківства щодо дитини, яка народилася до 1 січня 2004 р., необхідно застосовувати відповідні норми КпШС ( 2006-07 ), беручи до уваги всі докази, що достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства, в їх сукупності, зокрема, спільне проживання й ведення спільного господарства відповідачем та матір'ю дитини до її народження, спільне виховання або утримання ними дитини (п.3 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення).

Відповідно до ст.53 КпШС, в разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття. При встановленні батьківства суд бере до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір'ю дитини і відповідачем до народження дитини, або спільне виховання чи утримання ними дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Оскільки ОСОБА_4 та ОСОБА_3 проживали однією сім'єю, не реєструючи шлюб з 1951 року (а.с.8, 17), та від спільного проживання в 1961 році народилася ОСОБА_1 та всі проживали однією сім'єю, в подальшому ОСОБА_3 допомагав у вихованні заявник, матеріально забезпечував (а.с.9-16) та склав заповіт на користь сина заявника, а свого внука (а.с.19), тому суд вважає за необхідне встановити факт батьківства.

За таких обставин суд вважає доведеним факт батьківства померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

В іншому порядку встановити факт батьківства неможливо, тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.53 КпШС, ст.ст. 259, 263-265, 315, 319 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити. Встановити факт, що ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 був батьком ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Козятинському міськрайонному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області внести зміни в актовий запис №4 від 03 лютого 1961 року про народження ОСОБА_1, зареєстрований виконавчим комітетом Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області, вказавши в графі «Батько» - громадянин України, ОСОБА_3, який народився ІНФОРМАЦІЯ_4

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду через Козятинський міськрайонний суд протягом протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1, проживає: АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_1.

Заінтересована особа: ОСОБА_2, проживає: АДРЕСА_1 РНОКПП невідомий.

Заінтересована особа: Тернівська сільська рада Козятинського району, знаходиться: вул. Шевченка, 1 с. Тернівка Козятинського району Вінницької області, ЄДРПОУ 20092257.

Повне судове рішення складене 15.02.2019.

Суддя-підпис - В.Л. Сєчко

З оригіналом вірно.

Суддя Секретар

Дата документу 15.02.19

Джерело: ЄДРСР 79868267
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку