open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 484/246/19

Провадження № 1-кс/484/331/19 р.

Кримінальне провадження№ 12018150110003040

УХВАЛА

м. Первомайськ 12.02.2019 року

Слідчий суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , розглянувши заявлене у кримінальному провадженні № 12018150110003040 клопотання слідчого СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 про призначення судової психіатричної експертизи, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні слідчого відділення Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області перебуває кримінальне провадження № 12018150110003040 від 28 листопада 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України.

12.02.2019 року слідчий звернувся до суду з клопотанням про призначення судової психіатричної експертизи.

В клопотанні слідчий зазначає, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_3 , будучи неодноразово судимий за вчинення злочинів проти власності, належних висновків для себе не зробив, на шлях виправлення не став і знову вчинив кримінальне правопорушення з корисливих мотивів.

Так, 27.11.2018 року близько 18:00 год. перебуваючи біля будинку АДРЕСА_1 , у ОСОБА_3 з корисливих мотивів виник умисел на вчинення повторного, таємного викрадення чужого майна, поєднаного з проникненням у житло. Виконуючи задумане, ОСОБА_3 шляхом вільного доступу (через незачинені двері) зайшов до будинку АДРЕСА_1 , де в одній з кімнат на стільці побачив і вирішив таємно викрасти мобільний телефон торгівельної марки «Neffos» (модель С5а), в якому була встановлена сім-картка мобільного оператора зв`язку «Київстар», а також прозорий захисний чохол, в якому знаходився зазначений мобільний телефон.

Переконавшись, що в будинку нікого не має, ніхто не спостерігає за його діями і не перешкоджає йому, ОСОБА_3 взяв мобільний телефон торгівельної марки «Neffos» (модель С5а, детальна назва моделі TP703A 21UA, cерійний номер - TP703A1805318016, IMEI (роз`єм 1) 867989032112480, IMEI SV (роз`єм 1) 78, IMEI (роз`єм 2) НОМЕР_1 , IMEI SV (роз`єм 1) 78), в якому була встановлена сім-картка мобільного оператора зв`язку «Київстар» за номером НОМЕР_2 та прозорий захисний чохол, після чого вийшов з будинку разом із викраденим.

Своїми умисними діями він завдав потерпілій ОСОБА_4 матеріальний збиток на загальну суму 1176,04 грн.

Таким чином, ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 185 КК України, а саме таємне викрадення чужого майна (крадіжку), вчинене повторно, поєднане з проникненням у житло.

06.02.2019 року, відповідно до ст. ст. 42, 276, 277, 278 КПК України, ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, а саме: таємного викрадення чужого майна (крадіжки), вчиненого повторно, поєднаного з проникненням у житло.

06.02.2019 року в ході допиту у якості підозрюваного ОСОБА_3 пояснив, що службу в Збройних Силах України не проходив, так як у нього було виявлено психічні розлади здоров`я. Згідно довідки Первомайської центральної районної лікарні Миколаївської області ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на диспансерному обліку у лікаря-психіатра не знаходиться.

Проте, відповідно довідці ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строкову військову службу не проходив, так як 2 грудня 1998 року комісією при Первомайському ОМВК визнаний за гр. І статі 18б (розлади особистості помірно виражені з нестійкою компенсацією або компенсовані) наказу Міністра оборони України № 2від 1994 року визнаний непридатним до військової служби у мирний час, обмежено придатним у воєнний час.

Крім того, підозрюваний ОСОБА_3 неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності. Згідно інформації, наданої Управлінням інформаційно-аналітичного забезпечення, при притягненні його до кримінальної відповідальності, відносно нього призначалась і проводилась судово-психіатрична експертиза.

Згідно з п.п. 1, 2, 3 та 4 ч.1 ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню: подія кримінального правопорушення, винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення.

Доказами в кримінальному провадженні, відповідно до ст. 84 КПК України, є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є, серед іншого, висновки експертів.

Частиною 1 ст. 101 КПК України передбачено, що висновок експерта це докладний опис проведених експертом досліджень та зроблені за їх результатами висновки, обґрунтовані відповіді на запитання, поставлені особою, яка залучила експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

Для встановлення осудності підозрюваного ОСОБА_3 необхідно призначити і провести судову психіатричну експертизу для обґрунтованого та законного прийняття рішення за матеріалами кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Ознайомившись з наданим клопотанням, доданими до нього документами, матеріалами кримінального провадження, приходжу до висновку про те, що воно підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

У ст. 243 КПК України визначено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Ст. 244 КПК України передбачено, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням.

Вважаю, що слідчий прийшов до вірного висновку про необхідність проведення в даному кримінальному провадженні судової психіатричної експертизи для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, а тому слід задовольнити клопотання та призначити у справі експертизу.

Керуючись ст. ст. 242 244 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Призначити судову психіатричну експертизу у кримінальному провадженні № 12018150110003040, до проведення якої залучити комісію експертів Миколаївської обласної психіатричної лікарні № 1.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- чи страждав підозрюваний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на момент вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення та чи страждає він на теперішній час будь-яким хронічним психічним захворюванням, слабоумством, тимчасовим або іншим розладом психічної діяльності, що позбавляє його можливості давати раду своїм діям та керувати ними?

- чи потребує підозрюваний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосування примусових заходів медичного характеру?

Для дослідження комісії експертів направити підозрюваного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Для ознайомлення комісії експертів надати матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018150110003040.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст. 384, 385 КК України (завідомо неправдивий висновок та відмова без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків).

Ухвала не підлягає оскарженню. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 79751775
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку