open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа

№ 128/163/19

ПОСТАНОВА

Іменем України

04 лютого 2019 року місто Вінниця

Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Саєнко О.Б., розглянувши адміністративний матеріал, що надійшов з Головного Управління Державної Служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина України

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючої в ІНФОРМАЦІЯ_2, працюючої сільським головою Хижинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області

-за вчинення адміністративного правопорушення, що передбачене ч.1ст. 188-16 КУпАП,-

- права передбачені ст.268 КУпАП роз’яснені особі та зрозумілі,-

ВСТАНОВИВ:

05.11.2018 о 16.00 годині при проведенні позапланової перевірки виконання припису від 21.08.2018 за №200 ОСОБА_1, займаючи посаду сільського голови Хижинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області, не забезпечила населення та працівників даного колективу індивідуальними засобами захисту відповідно до встановлених вимог Правил техногенногої безпеки п.11 ст.1 ст.20 КЦЗУ, Постанови КМУ №1200 п.3.4.6 ПТБ – противогазами ПТБ.

Своїми діями ОСОБА_1, вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст.188-16 КпАП України.

В судовому засіданні ОСОБА_1 вину визнала, крім того її вина підтверджується протоколом про притягнення до адміністративної відповідальності № 013589 від 11.01.2019, з якого убачається дані про її особу, дата, час, місце та обставини скоєного нею адміністративного правопорушення, а саме, що 05.11.2018 о 16.00 годині при проведенні позапланової перевірки виконання припису від 21.08.2018 за №200 ОСОБА_1, займаючи посаду сільського голови Хижинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області, не забезпечила населення та працівників даного колективу індивідуальними засобами захисту відповідно до встановлених вимог Правил техногенногої безпеки п.11 ст.1 ст.20 КЦЗУ, Постанови КМ України №1200 п.3.4.6 ПТБ – противогазами ПТБ. (а.с.1),приписом про усунення порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту техногенної та пожежної безпеки від 22.08.2018 №200. Даний припис вручений ОСОБА_1 22.08.2018, строк виконання припису зазначений 10.11.2018. (а.с.2-3).

Стаття 251 КУпАП передбачає, що доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчинені та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці данні встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, тощо.

Відповідно до ст.252 КУпАП орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Об'єктом правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 188-16 КУпАП є суспільні відносини у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру» від 08.06.2000 p. № 1809-Ш надзвичайна ситуація техногенного та природного характеру - це порушення нормальних умов життя і діяльності людей на окремій території чи об'єкті на ній або на водному об'єкті, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншою небезпечною подією, зокрема епідемією, епізоотією, епіфітотією, пожежею, яке призвело (може призвести) до неможливості проживання населення -на території чи об'єкті, ведення там господарської діяльності, загибелі людей та(або) значних матеріальних втрат.

Об'єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, полягає у невиконанні законних вимог посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, до компетенції якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру щодо розроблення та реалізації заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Такі вимоги є похідними від повноважень спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, до компетенції якого віднесено питання захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, серед яких: забезпечення реалізації політики держави у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, запобігання цим ситуаціям та реагування на них, ліквідації їх наслідків та наслідків Чорнобильської катастрофи; керівництво діяльністю підпорядкованих йому органів управління з питань надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, спеціальних і спеціалізованих формувань; здійснення контролю за проведенням аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; координація діяльності центральних органів виконавчої влади у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; здійснення оповіщення населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру; забезпечення належного функціонування галузевих територіальних і локальних систем оповіщення; здійснення державного нагляду і контролю за розробленням та реалізацією заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; затвердження планів локалізації і ліквідації аварій (катастроф); проведення науково-дослідних робіт у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; здійснення інших повноважень, визначених законами України, актами Президента України.

Невиконання законних вимог посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, які реалізуються під час виконання їх повноважень утворює об'єктивну сторону цього правопорушення.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини як у формі умислу, так і у формі необережності.

Суд вважає, що кваліфікація дій ОСОБА_1зач.1 ст.188-16 КпАП України є правильною, вищезазначений протокол та припис є доказами, які засвідчують факт вчинення ОСОБА_1 адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.188-16 КпАП України - невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань цивільного захисту, нагляду та контролю за станом захисту територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, щодо розроблення та реалізації заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

На підставі вищевикладеного та враховуючи характер вчиненого правопорушення ОСОБА_1обставини його вчинення, дані про її особу, яка вперше притягується до адміністративної відповідальності за даною статтею, суд з метою виховання ОСОБА_1в дусі додержання законів України, а також запобігання вчиненням як нею та іншими особами нових правопорушень, дійшов до висновку про можливість застосування щодо неї адміністративного стягнення у виді штрафу і саме такий вид стягнення буде необхідним та достатнім для виправлення скоєного ОСОБА_1.

Відповідно до ст. 40-1 КпАП України судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення. Тому з ОСОБА_1.слід стягнути судовий збір у розмірі 384, 20 гривень..

Керуючись ст. ст. 40-1, ч.1ст. 188-16, 284, 294 КпАП України, суддя –

ПОСТАНОВИВ:

Визнати винною ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1ст. 188-16 КУпАП та накласти на неї адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 170 (сто сімдесят ) гривень в дохід держави.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь держави судовий збір, що становить 384,20 гривень на розрахунковий рахунок: 31211256026001, Одержувач: ГУК у м. Києві/ м. Київ/ 22030106, Код ЄДРПОУ: 37993783, Банк: Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, код класифікації доходів бюджету:22030106.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніше як через п'ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

У разі несплати правопорушником штрафу у вказаний строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу.

Строк пред’явлення постанови до виконання 3 місяці.

Постанова може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Вінницький районний суд протягом 10 днів з дня отримання її копії.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 79748734
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку