open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 640/13217/18

н/п 2/640/507/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 лютого 2019 року Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Попрас В.О.,

при секретарі - Томіної І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу охорони здоров'я «Харківський обласний медичний коледж» про скасування наказу про відрахування зі складу студентів та поновлення до складу студентів, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою, в якій просить скасувати наказ директора КЗОЗ «Харківський обласний медичний коледж» про відрахування ОСОБА_2 зі складу студентів та поновити ОСОБА_2 в складі студентів КЗОЗ «Харківський обласний медичний коледж». В обґрунтування позовних вимог позивачка посилається на те, що 10.08.2015 між нею (Замовник) та КЗОЗ «Харківський обласний медичний коледж» (Виконавець) був укладений договір на надання освітньої послуги з підготовки молодшого спеціаліста, а саме доньки позивачки - ОСОБА_2 за спеціальністю «лабораторна діагностика». Згідно умов договору виконавець зобов'язаний надати замовнику освітню послугу на рівні державних стандартів освіти та зобов'язаний забезпечити дотримання всіх прав учасників навчального процесу відповідно до законодавства. 30.05.2018 позивачка по телефону від одногрупниці її доньки дізналась, що доньку відрахували з Харківського обласного медичного коледжу за неуспішність. Цього ж дня позивачка звернулася до відповідача за поясненнями та отриманням документів, що підтверджують факт відрахування її доньки, але позивачці було відмовили. Позивачка вважає, що відрахування її дочки відбуло з порушенням процедури відрахування неповнолітньої студентки, оскільки відрахування було здійснено з порушенням вимог Наказу Міністерства освіти України № 245 від 15.07.1996р. «Про затвердження Положення про прядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти», без погодження зі службою у справах неповнолітніх місцевих органів виконавчої влади.

Всудовому засіданні позивачка та її представник позов підтримали, просили його задовольнити. Представник відповідача позовні вимоги не визнала, вважає їх безпідставними, просила відмовити в їх задоволенні, посилаючись на те, що ОСОБА_2 не виконала вимоги індивідуального плану навчання, нерегулярно відвідувала заняття в коледжі, мала велику кількість пропущених занять без поважних причин, не склала всі заліки та іспити, не виконала навчальний план, тому представник відповідача вважала, що немає підстав для скасування наказу про відрахування ОСОБА_2 зі складу студентів та поновити її в складі студентів КЗОЗ «Харківський обласний медичний коледж».

Суд, вислухавши позивачку та її представника, представника відповідача, свідків, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судом установлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

10.08.2015 між КЗОЗ «Харківський обласний медичний коледж» (Виконавець) та ОСОБА_3 (Замовник) укладено Договір про підготовку молодшого спеціаліста Харківський базовий медичний коледж № 1 (далі - Договір).

Відповідно до п.1 Договору Виконавець бере на себе зобов'язання за рахунок коштів Замовника здійснити підготовку молодшого спеціаліста, а саме ОСОБА_2 з 01.09.2015 до 30.06.2018.

25.05.2018 Наказом №170-у «Про відрахування з числа студентів КЗОЗ «ХОМК» відраховано ОСОБА_2 зі складу студентів. Підставою для відрахування ОСОБА_2 є рапорт завідуючого відділення ОСОБА_4 та рішення студентської ради, яке оформлено протоколом №13 від 24.05.2018.

Відповідно до Протоколу №13 від 24.05.2018 засідання студентської ради коледжу, студентською радою коледжу погоджено відрахування студентки відділення «Медико-технічна та лабораторна діагностика» ОСОБА_2 за академічну неуспішність.

Згідно з даних Зведеної відомості академічної успішності студентів Харківського обласного медичного коледжу відділення «Медико-технічна та лабораторна діагностика», курс ІІІ, група Л-30, семестр 6, 2017/2018 н.р. ОСОБА_2 не склала іспити з мікробіології з основами імунобіології та технікою мікробіологічних досліджень; біологічної хімії з біологічними методами дослідження; не склала предмет, що закінчується: військово-медична підготовка та медицина надзвичайних ситуацій; не отримала семестрову оцінку з мікробіології з основами імунології та тех. мікробіологічних досліджень; має численні пропуски занять з неповажних причин.

Згідно з п.2 Наказу № 108-у від 19.04.2018 «Про допуск студентів ІІІ курсу за спеціальністю 5.12010201 «Лабораторна діагностика» гр. Л-30 відділення «Медико-технічна та лабораторна діагностика» до весінньої екзаменаційної сесії 2017-2018 н.р.» допущено до іспитів умовно студентів, які мають заборгованість з 1-3 дисциплін, ОСОБА_2 - іноземна мова (за проф. спрямуванням), військова підготовка та медицина надзвичайних ситуацій, українська мова (за професійним спрямуванням), мікробіологія з основами імунології та технікою мікробіологічного дослідження. Встановлено строк для ліквідації заборгованості до 02.05.2018.

Позивачка посилалась на те, що ОСОБА_2 пропускала заняття з поважних причин та проходила переддипломну практику. Проте, не надала жодного доказу, підтверджуючого поважність причини пропусків занять та документи, які підтверджують проходження практики.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 - викладач з мікробіології; ОСОБА_6 - керівник групи Л-30, де навчалась ОСОБА_2; викладачі Харківського обласного медичного коледжу ОСОБА_7 та ОСОБА_8; голова студентської ради коледжу ОСОБА_9 пояснили, що ОСОБА_2 не ліквідувала заборгованість, мала значну кількість пропущених занять без поважних причин, не вчинила жодних дій для відпрацювання пропущених занять, не виконала навчальний план, не була допущена та не проходила переддипломну практику, не з'являлася на засідання студентської ради коледжу, на які її викликали.

Згідно наказу КЗОЗ «Харківський обласний медичний коледж» № 125-у від 02.05.2018, ОСОБА_2 не допущено до проходження переддипломної практики у зв'язку з академічною заборгованістю.

Відповідно до п.п. 1, 3 ч.1 ст. 63 Закону України «Про вищу освіту» особи, які навчаються у закладах вищої освіти, зобов'язані: дотримуватися вимог законодавства, статуту та правил внутрішнього розпорядку закладу вищої освіти; виконувати вимоги освітньої (наукової) програми (індивідуального навчального плану (за наявності), дотримуючись академічної доброчесності, та досягати визначених для відповідного рівня вищої освіти результатів навчання.

Частиною четвертою статті 10 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що заклад вищої освіти на підставі відповідної освітньої програми за кожною спеціальністю розробляє навчальний план, який визначає перелік та обсяг навчальних дисциплін у кредитах ЄКТС, послідовність вивчення дисциплін, форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графік навчального процесу, форми поточного і підсумкового контролю.

На основі навчального плану у визначеному закладом вищої освіти порядку розробляються та затверджуються індивідуальні навчальні плани студентів, що мають містити, у тому числі, обрані здобувачами вищої освіти навчальні дисципліни.

Відповідачем затверджено Положення «Про організацію освітнього процесу у КЗОЗ «Харківський обласний медичний коледж». Відповідно до п.7.1 даного Положення навчальний час студента визначається кількістю облікових одиниць часу, відведених для здійснення програми підготовки молодшого спеціаліста певної спеціальності. Обліковими одиницями навчального часу студента є академічна година, навчальний день, тиждень, семестр, курс, рік.

Навчальні заняття в коледжі тривають дві академічні години з перервами між ними і проводяться за розкладом. Розклад має забезпечити виконання навчального плану в повному обсязі щодо навчальних занять. Відвідування навчальних занять (крім консультацій) є обов'язковим для студентів.

Відповідачем затверджено Робочий навчальний план, який визначає перелік та обсяг навчальних дисциплін, послідовність вивчення дисциплін, форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графік навчального процесу, форми поточного і підсумкового контролю.

Факт пропусків занять без поважних причин, не складання всіх іспитів, не виконання індивідуального начального плану ОСОБА_2 підтверджується, в тому числі, зведеною відомістю академічної успішності студентів Харківського обласного медичного коледжу відділення «Медико-технічна та лабораторна діагностика», курс ІІІ, група Л-30, семестр 6, 2017/2018 н.р.; протоколом № 5 засідання студентської ради коледжу від 27.02.2018;наказом № 108-у від 19.04.2018 «Про допуск студентів ІІІ курсу за спеціальністю 5.12010201 «Лабораторна діагностика» гр. Л-30 відділення «Медико-технічна та лабораторна діагностика» до весінньої екзаменаційної сесії 2017-2018 н.р.»; відомостями з відвідування предмету військово-медична підготовка та медицина надзвичайних ситуацій; відомостями з відвідування предмету мікробіологія з основами імунології та технікою мікробіологічного дослідження.

Відповідно до п.1.3 Положення про організацію та проведення практики студентів вищих медичних і фармацевтичних навчальних закладів I-II рівнів акредитації, затвердженого Наказом від 07.12.2005 №690 (далі - Положення) практичне навчання включає такі типи практики: навчальну практику (практичні заняття); виробничу практику; переддипломну практику.

Згідно з п. 1.10 Положення керівники практики навчальних закладів (заступник директора з навчально-виробничої роботи, завідувач практикою) установлюють зв'язок з керівниками лікувально-профілактичних установ, що є базами практики, погоджують термін проходження практики та надають відповідну документацію (накази по навчальному закладу про допуск студентів до проходження практики, призначення методичних керівників, направлення, путівки, залікові відомості). Пунктом 4.1 Положення передбачено, що переддипломна практика проводиться після проходження теоретичного курсу, успішного складання іспитів та заліків, передбачених навчальними планами.

Згідно з п.п. 4.2-4.4 Положення переддипломна практика проводиться на базах практики або за місцем майбутньої роботи молодих спеціалістів. Під час переддипломної практики студенти виконують обсяг роботи відповідно до програм практики. До переддипломної практики допускаються студенти, які повністю виконали вимоги навчального плану. Студенти, які не виконали програму переддипломної практики, не допускаються до складання державних іспитів. Таким студентам видається академічна довідка про закінчення теоретичного курсу навчання. Вони можуть бути направлені на переддипломну практику повторно, але не раніше ніж через 10 місяців роботи на посаді молодшої медичної сестри за умови позитивної характеристики з місця роботи.

Відповідно до п. 1.7 Положення на кожну групу студентів (20-30 осіб), що проходять практику поза навчальним закладом, призначається методичний керівник з числа досвідчених викладачів навчального закладу, які мають вищу медичну (фармацевтичну) освіту.

Відповідно до п.2 Наказу КЗОЗ «Харківський обласний медичний коледж» № 125-у від 02.05.2018 у зв'язку з академічною заборгованістю не допущено до проходження переддипломної практики ОСОБА_2.

Згідно путівки для проходження переддипломної практики на базі Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги № 4 та Наказу Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги № 4 імені проф. А.І. Мещанінова № 235 від 02.05.2018 прийнято на переддипломну практику двох студентів ХОМК, ІІІ курсу, гр. Л-30, серед яких студентка ОСОБА_2 не вказана.

Пунктом четвертим частини першої статті 46 Закону України «Про вищу освіту» встановлено, що підставами для відрахування здобувача вищої освіти є невиконання індивідуального навчального плану. Особа, відрахована з закладу вищої освіти до завершення навчання за освітньою програмою, отримує академічну довідку, що містить інформацію про результати навчання, назви дисциплін, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС. Зразок академічної довідки встановлюється центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Пунктом одинадцятим частини третьої статті 34 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що керівник закладу вищої освіти в межах наданих йому повноважень: відраховує з закладу вищої освіти та поновлює на навчання в ньому здобувачів вищої освіти за погодженням з органами студентського самоврядування та первинними профспілковими організаціями осіб, які навчаються (якщо дана особа є членом профспілки), з підстав, установлених цим Законом.

Частиною шостою статті 40 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що за погодженням з органом студентського самоврядування закладу вищої освіти приймаються рішення про відрахування студентів (курсантів) з закладу вищої освіти та їх поновлення на навчання.

У Наказі № 170-у «Про відрахування з числа студентів КЗОЗ «ХОМК» від 25.05.2018, яким ОСОБА_2 відраховано зі складу студентів, вказано, що підставою для відрахування ОСОБА_2 є рапорт завідуючого відділення ОСОБА_4 та рішення студентської ради (протокол №13 від 24.05.2018).

Законом України «Про вищу освіту» не передбачено погодження відрахування неповнолітніх студентів із службою у справах неповнолітніх.

Згідно з Типовим положенням про службу у справах дітей, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2007 №1068 до повноважень та компетенції служби у справах дітей не входить погодження на відрахування неповнолітніх студентів.

Таким чином, судом не встановлено порушення порядку відрахування ОСОБА_2 зі складу студентів.

Згідно ст.ст. 12, 13 ЦПК України суд розглядає справу не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною першою статті 81 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позивачкою не надано суду доказів, що ОСОБА_2 виконала індивідуальний навчальний план, пропускала заняття з поважних причин; порушень при відрахуванні ОСОБА_2 зі складу студентів не встановлено, тому суд відмовляє в задоволенні позову про скасування наказу про відрахування зі складу студентів та поновлення до складу студентів.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 263 - 265 ЦПК України, ст.ст. 34, 40, 46 Закону України «Про вищу освіту», суд,-

В И Р І Ш И В :

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Комунального закладу охорони здоров'я «Харківський обласний медичний коледж» про скасування наказу про відрахування зі складу студентів та поновлення до складу студентів - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У випадку проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення строк для апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 11.02.2019 року.

СУДДЯ

Джерело: ЄДРСР 79734978
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку