open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2010 року справа № 2а-247/10/2370

м. Черкаси

09 год. 30 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Холода Р.В.,

при секретарі судового засідання Шоколенко Т.М.

за участю:

прокурора – Максимової В.В. за посвідченням,

представника позивача – ОСОБА_1 за довіреністю,

відповідач – не з’явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом прокурора Кам’янського району Черкаської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції в Кам’янському районі Черкаської області до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

29 січня 2010 року прокурор Кам’янського району Черкаської області звернувся до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі державної податкової інспекції у Кам’янському районі Черкаської області до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості в сумі 2578 грн. 34 коп. податку з доходів фізичних осіб.

У судовому засіданні прокурора та представник позивача підтримали позовні вимоги та просили суд задовольнити позов повністю.

Відповідач у судове засідання не з’явився, свого представника не направив, про причини неявки суд не повідомив, хоча про день та час судового засідання повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення прокурора, представника позивача та дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

27 травня 2009 року ОСОБА_3 до державної податкової інспекції у Кам’янському районі подала декларацію про доходи, одержані з 1 січня по 31 грудня 2008 року або за інший період звітного року, в якій вказала, що у період 01.01.2008 р. – 01.02.2009 р. одержала дохід від спадщини, сума нарахованого доходу становить 51566 грн. 72 коп.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV, об'єкти спадщини оподатковуються: при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, - за нульовою ставкою податку до будь-якого об'єкта спадщини; при отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, - за ставкою податку, визначеною пунктом 7.2 статті 7 цього Закону, до будь-якого об'єкта спадщини; при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента - за ставкою податку, визначеною пунктом 7.1 статті 7 цього Закону, до будь-якого об'єкта спадщини.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, включається до складу загального річного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (податковій декларації).

Пункт 7.2 статті 7 вказаного Закону визначає ставку податку в розмірі 5 відсотків від об'єкта оподаткування.

02.04.2009 на підставі поданої декларації позивачем складено податкове повідомлення № 0000632800/0 про визначення суми податкового зобов'язання по сплаті податку з доходів фізичних осіб від отриманого доходу внаслідок прийняття ним у спадщину майна, коштів в розмірі 2578 грн. 34 коп., яке отримано відповідачем 10.04.2009 р.

Відповідно до п.п. 5.2.2 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», якщо відповідно до закону контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового законодавства, такий платник податків має право на адміністративне оскарження рішень контролюючого органу протягом тридцяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення або відповіді контролюючого органу на скаргу.

Податкове повідомлення № 0000632800/0 від 02.04.2009 р. відповідачем в адміністративному порядку не оскаржувалось.

З метою отримання інформації щодо факту прийняття ОСОБА_2 спадщини, судом направлено запит до Кам’янської державної нотаріальної контори.

15 березня 2010 року з Кам’янської державної нотаріальної контори за вхідним №4223/2а-247/10/2370 надійшла відповідь, де вказано, що 08.08.2008 р. після смерті 02.04.2007 р. ОСОБА_4 на ім’я її внуки ОСОБА_2 видано свідоцтво про право на спадщину по заповіту на земельну діялнку за реєстром № 2143 та на майновий пай і грошовий вклад за реєстром № 2144. Документів, що підтверджують родинні відносини з померлою в спадковій справі немає, так як спадщину оформлено згідно заповіту. Про те, що спадкоємиця є внукою померлою, зазначено в рішенні Кам’янського районного суду від 03.03.2008 р. про надання додаткового строку для прийняття спадщини.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач не являється членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, а тому зобов’язаний сплачувати податок з доходів фізичних осіб в сумі 2578 грн. 34 коп., у зв’язку з прийняттям ним у спадщину майнового паю та грошового вкладу.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 11, 14, 70, 71, 89, 94, 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 (20843, Черкаська область, Кам’янський район, с. Баландино, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в доход бюджету через державну податкову інспекцію в Кам’янському районі Черкаської області (20800, Черкаська область, м. Кам’янка, вул. Декабристів, 2) заборгованість по сплаті податку з доходів фізичних осіб в сумі 2578 (дві тисячі п’ятсот сімдесят вісім) грн. 34 коп.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд за правилами встановленими ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Р.В. Холод

Повний текст постанови виготовлений 19 березня 2010 року

Джерело: ЄДРСР 79634704
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку