open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 6/243/32/2019

Справа № 243/1979/16-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

« 04» лютого 2019 року Слов’янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Неминущого Г.Л.,

за участю: секретаря судового засідання – Нікіфорової В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 8 Слов’янського міськрайонного суду Донецької області заяву Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк», за участю заінтересованої особи: ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчому листі, -

ВСТАНОВИВ:

До Слов’янського міськрайонного суду Донецької області надійшла заява Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк» про заміну сторони у виконавчому листі. В обґрунтування заяви зазначено, що рішенням Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 22 березня 2016 року у цивільній справі № 243/1979/16-ц, позовні вимоги ПАТ «Акціонерний Банк «Експрес-Банк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором були задоволені. Зазначене рішення суду набрало законної сили 04 квітня 2016 року.

12 квітня 2016 року видано виконавчий лист по цивільній справі № 243/1979/16-ц про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Акціонерний Банк «Експрес-Банк» заборгованості по кредитному договору від 12 листопада 2012 року, у розмірі 13 004,59 грн., витрат по сплаті судового збору у розмірі 1 378,00 грн. та витрат за опублікування оголошення в пресі про виклик відповідача в розмірі 420,00 грн.

10 травня 2016 року, Дружківським міським відділом ДВС ГТУЮ у Донецькій області відкрито виконавче провадження № 51050561 по примусовому виконанню виконавчого листа по цивільній справі № 243/1979/16-ц, виданого 12.04.2016 року Слов’янським міськрайонним судом Донецької області про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Акціонерний банк «Експрес-Банк» заборгованості за кредитним договором у розмірі 13 004,59 грн., витрат по сплаті судового збору в розмірі 1 378,00 грн.

13 грудня 2018 року, державний виконавець Дружківського МВ ДВС ГТУЮ у Донецькій області виніс постанову про повернення виконавчого листа стягувачу, так як неможливо встановити особу боржника, з’ясувати місце проживання або місцезнаходження боржника (п.5 ч.1 ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження».

Отриманий виконавчий лист стягувач до відділу державної виконавчої служби повторно не передавав і виконавче провадження по ньому не відкривалось.

Строк повторного пред’явлення виконавчого листа до виконання - до 13 грудня 2021 року.

Заявник просить суд замінити сторону (стягувана) «Публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Експрес-Банк» на його правонаступника - Публічне акціонерне товариство Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк» у виконавчому листі, виданому на підставі рішення Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 22 березня 2016 року у цивільній справі № 243/1979/16-ц про стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства «Акціонерний банк «Експрес-Банк» заборгованості за кредитним договором.

Представник заявника – ОСОБА_2, який діє на підставі довіреності № 294 від 07 грудня 2018 року, будучи належним чином повідомленим про місце, дату та час розгляду справи, у судове засідання не з’явився, просив заяву розглянути за відсутності представника АКБ «Індустріалбанк».

ОСОБА_1, будучи належним чином повідомленим про місце, дату та час розгляду справи, у судове засідання не з’явився, причини неявки суду не повідомив.

Суд вважає за можливе розглянути заяву Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк» про заміну сторони у виконавчому листі без участі не з’явившихся осіб, що відповідає вимогам ст. 442 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду спору по суті, суд вважає, що вимоги заявника підлягають задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що 22 березня 2016 року рішенням Слов’янського міськрайонного суду Донецької області з ОСОБА_1 на користь ПАТ «Акціонерний Банк «Експрес-Банк» стягнуто заборгованість по кредитному договору від 12 листопада 2012 року, у розмірі 13 004,59 грн., витрат по сплаті судового збору у розмірі 1 378,00 грн. та витрат за опублікування оголошення в пресі про виклик відповідача в розмірі 420,00 грн.

12 квітня 2016 року, на виконання вказаного рішення видано виконавчий лист № 243/1979/16-ц.

У судовому засіданні встановлено, що відбулась реорганізація Публічного акціонерного товариства «Акціонерний банк «Експрес-Банк» шляхом приєднання до Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк».

Правонаступником всіх прав та обов’язків Публічного акціонерного товариства «Акціонерний банк «Експрес-Банк», згідно з нормами ст.ст. 104-107 Цивільного кодексу України та нормами ст.ст. 1, 3 Закону України «Про спрощену процедуру реорганізації та капіталізації банків», є Публічне акціонерне товариство Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк», що підтверджується: рішенням Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності Банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем Національного банку України від 18.08.2017 року № 303, про надання дозволу на реорганізацію шляхом приєднання АБ «Експрес-банк» до АКБ «Індустріалбанк» за спрощеною процедурою відповідно до вимог Закону України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації Банків»; передавальним актом на 01.12.2017 року, затвердженого рішенням загальних зборів Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк» від 04.12.2017 року та рішенням загальних зборів Публічного акціонерного товариства «Акціонерний банк «Експрес-Банк» від 04.12.2017 року; витягом із статуту Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк» (в новій редакції), затвердженого спільним рішенням загальних зборів АКБ «Індустріалбанк» і АБ «Експрес-Банк» від 20.04.2018 р., протокол № 01 та погодженого Національним банком України 11.06.2018 р. (копії додаються).

Об’єднання банків відбулося за спрощеною процедурою, відповідно до Закону України «Про спрощену процедуру реорганізації та капіталізації банків», підпунктом «г» пункту 11 розділу 4 ст. 1 якого визначено, що приєднання банку за спрощеною процедурою передбачає, що не застосовуються положення законодавства щодо:

- завершення приєднання з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо правонаступництва Банку-правонаступника, а також одночасного подання документів для державної реєстрації змін до відомостей про Банк-правонаступник, що містяться у такому реєстрі, та документів для державної реєстрації припинення Банку, що приєднується.

Правонаступництво щодо майна, прав та обов'язків Банку, що приєднується, виникає у Банку - правонаступника з моменту, визначеного передавальним актом, затвердженим загальними зборами Банку, що приєднується, та Банку-правонаступника.

Передавальний акт затверджений загальними зборами Банків 04 грудня 2017 року.

Отже, майно, права та обов’язки Публічного акціонерного товариства «Акціонерний банк «Експрес-Банк» перейшли до Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк», як до правонаступника, 04 грудня 2017 року.

За змістом ст. 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст.11 ЦК, в тому числі на підставі договорів та інших правочинів.

Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор (ч.1 ст. 510 ЦК України). Нормами ст. 512 ЦК України передбачено, що однією із підстав для заміни кредитора у зобов'язанні є передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Згідно зі ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов'язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Нормами ч.1 ст. 442 ЦПК України, також передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Стаття 442 Цивільного процесуального кодексу України передбачає, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження, суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення зазначеної статті застосовується також у випадку необхідності заміни боржника або стягувана у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч.5 ст. 442 ЦПК України).

Згідно із ч.1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

З огляду на такі обставини, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк» та заміни стягувача у виконавчому листі на його правонаступника.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 55, 442 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Публічного акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк», за участю заінтересованої особи: ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчому листі - задовольнити повністю.

Замінити сторону у виконавчому листі за рішенням Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 22 березня 2016 року по справі № 243/1979/16-ц про стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства «Акціонерний банк «Експрес-Банк» заборгованості за кредитним договором № 64427/31/к від 12.11.2012 року у розмірі 13 004,59 грн., витрат по сплаті судового збору в розмірі 1 378,00 грн. та витрат за опублікування оголошення в пресі про виклик відповідача в розмірі 420,00 грн., стягувача Публічне акціонерне товариство «Акціонерний банк «Експрес-Банк» на правонаступника Публічне акціонерне товариство Акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк».

Ухвала може бути оскаржена до Донецького апеляційного суду через Слов’янський міськрайонний суд Донецької області. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Слов'янського

міськрайонного суду ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 79592608
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку