open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний унікальний номер 722/166/19

Номер провадження 6/722/13/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2019 року

м.Сокиряни

Сокирянський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді Побережної О.Д.

з участю секретаря судового засідання Гладкої Г.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Сокиряни подання старшого державного виконавця Сокирянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_2, -

встановив:

Старший державний виконавець Сокирянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області (далі – ВДВС) ОСОБА_1 31.01.2019 року звернувся в суд з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_2 (далі – боржник) до виконання нею своїх зобов’язань.

Посилався на те, що у провадженні ВДВС перебуває виконавче провадження №56914987 по примусовому виконанню вимоги №Ф-61/17, виданої ГУ ДФС у Чернівецькій області 26.10.2016 року про стягнення з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки України, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 боргу в сумі 16245,92 грн.

Виконавчий документ прийнято державним виконавцем до виконання на підставі ст.ст.3, 4, 24, 25, 26 Закону України «Про виконавче провадження», про що 02.08.2018 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, якою боржника зобов’язано подати декларацію про доходи та майно і попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. Копію постанови направлено сторонам виконавчого провадження.

Вимогу на сьогоднішній день боржником не виконано, декларацію не надано, будь яких дій, спрямованих на його виконання не здійснено.

Виконавцем на адресу боржника надсилались виклики щодо явки до виконавця для надання пояснень щодо причини невиконання рішення суду, однак ОСОБА_2 на виклики не з’являлася, про причини своєї неявки виконавця не повідомляла.

Згідно відповідей ТСЦ-7345 РСЦ МВС в Чернівецькій області, Головного управління Держпродмпоживслужби в Чернівецькій області, у ОСОБА_2 рухомого майна не виявлено.

З інформації Державної фіскальної служби про джерела отримання доходів боржника - інформація відсутня та про номери рахунків, відкритих у банках та інших фінансових установах - відкритих рахунків у боржника не має.

З відповіді Пенсійного фонду України про осіб - боржників, які працюють за трудовими договорами, та про осіб - боржників, які отримують пенсії - інформацію не знайдено.

ОСОБА_2 є фізичною особою-підприємцем, однак щодо погашення заборгованості по виконавчому провадженні не сплачує.

Враховуючи, що рішення суду до теперішнього часу не виконано, боржник ухиляється від його виконання, не вживає заходів щодо його виконання, з метою забезпечення вжиття всіх заходів, спрямованих на примусове виконання вимоги № Ф-61/17, просив ухвалити рішення, яким тимчасово (до виконання своїх боргових зобов’язань), обмежити у праві виїзду за межі України без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянку ОСОБА_2

У судове засідання старший державний виконавець ВДВС ОСОБА_1 не з’явився, однак подав до суду письмову заяву про проведення судового розгляду без його присутності.

Дослідивши додані до подання матеріали, судом встановлені наступні обставини.

Згідно копії постанови про відкриття виконавчого провадження серії ВП №56914987, 02.08.2018 року старшим державним виконавцем Сокирянського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області ОСОБА_1 було відкрито виконавче провадження по примусовому виконанню вимоги №Ф-61/17, виданої ГУ ДФС у Чернівецькій області 26.10.2016 року про стягнення з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянки України, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 боргу в сумі 16245,92 грн. ОСОБА_2 отримала дану постанову 15.08.2018 року.

До подання додана копія вимоги про сплату боргу від 26.10.2016 року, на якій наявна відмітка про вхідні номери та дати реєтстрації: 07.08.2017 року та 02.08.2018 року.

Також до подання додано копії викликів державного виконавця від 17.08.2018 року №8705 та від 29.08.2018 року №9011.

12.09.2018 року державним виконавцем встановлено про відсутність у боржника рухомого майна, а 19.09.2018 року встановлено про відсутність у ОСОБА_3 заробітної плати, пенсії, а також рахунків, відкритих у банках та інших фінансових установах.

31.01.2019 року державним виконавцем встановлено про відсутність у боржника нерухомого майна.

Відповідно до ч.1 ст.28 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 року №1404-VІІІ копії постанов виконавця та інші документи виконавчого провадження (далі - документи виконавчого провадження) доводяться виконавцем до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам простою кореспонденцією або доставляються кур’єром, крім постанов про відкриття виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу, повідомлення стягувачу про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання, які надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Боржник вважається повідомленим про початок примусового виконання рішень, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Однак, державним виконавцем не надано суду будь-яких доказів щодо отримання боржником копії постанови про відкриття виконавчого провадження, вимоги про сплату боргу, а також викликів до державного виконавця.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст.2 Протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кожен є вільним залишати свою країну, на здійснення цього права не можуть бути встановлені жодні обмеження, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров’я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Частиною першою ст.33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 року №3857-ХІІ регулює порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в`їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначає випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України і встановлює порядок розв’язання спорів у цій сфері.

Пунктом п`ятим ч.1 статті 6 зазначеного Закону передбачено, що про громадянина України на виїзд може бути тимчасово обмежено, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов’язань.

Згідно ст.441 ЦПК України, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення або рішення інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов’язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.

Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена судом за місцем виконання відповідного рішення за поданням державного або приватного виконавця. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Відповідно до п.19 ч.3 ст.11 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 року №1404-VІІІ, державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника – фізичної особи або керівника боржника – юридичної особи за межі України – до виконання зобов’язань за рішенням.

Ухиленням від виконання зобов’язань, покладених на боржника рішенням суду або інших органів (посадових осіб), є будь-які свідомі діяння (дія або бездіяльність) боржника, спрямовані на невиконання відповідного обов’язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов’язок у нього є всі реальні можливості і цьому не заважають будь-які незалежні від нього об’єктивні обставини.

Таким чином, оскільки суду не надано будь-яких належних та допустимих доказів на підтвердження обставин отримання боржником копії постанови про відкриття виконавчого провадження, вимоги про сплату боргу та викликів державного виконаця, а також ухилення боржника від виконання судового рішення, відповідно суд приходить до висновку, що дане подання є необґрунтованим та в його задоволенні слід відмовити за безпідставністю.

На підставі ч.1 ст.33 Конституції України, ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 року, ч.ч. 2, 3 ст. 2 Протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та керуючись ст.441 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

У задоволенні подання старшого державного виконавця Сокирянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_2 до виконання нею своїх зобов’язань – відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи за закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Сокирянський районний суд Чернівецької області протягом п’ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 79542715
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку