open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

28.01.2019

м. Дніпро

Справа № 904/235/19

Суддя Рудь І.А. , розглянувши матеріали

за позовом Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Кам'янської міської ради, м. Кам'янське Дніпропетровської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Диспетчер Сіті", м. Кам'янське Дніпропетровської області

про визнання дій неправомірними та стягнення 2 067 600 грн. 00 коп. за договором про закупівлю товарів (робіт або послуг) за державні кошти від 23.09.2016 № 503-16 в редакції додаткових угод

ВСТАНОВИВ :

Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Кам'янської міської ради звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом, в якому просить:

- визнати дії Товариства з обмеженою відповідальністю «Диспетчер Сіті» неправомірними та зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Диспетчер Сіті» повернути суми: у розмірі 1 723 000 грн. 00 коп., за порушення умов зобов'язань з якості товару сплатити штраф у розмірі 20% вартості товару на загальну суму 344 600 грн. 00 коп., відповідно до умов договору про закупівлю товарів (робіт або послуг) за державні кошти від 23.09.2016 № 503-16 в редакції додаткових угод;

- зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Диспетчер Сіті» повернути суму судового збору у розмірі 31 014 грн. 00 коп. на розрахунковій рахунок позивача.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що в порушення ч. 5 ст. 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель», умови укладеного між сторонами договору не відповідають змісту пропозиції конкурсних торгів переможця в частині визначення характеристик предмету закупівлі. Даний факт встановлено позаплановою ревізією фінансово-господарської діяльності позивача за період з 01.01.2016. по 31.05.2017, здійсненою Східним офісом Держаудитслужби, про що складено акт № 08-20/17 від 11.07.2017.

Дана позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як вбачається зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, позивач просить суд визнати незаконними дії відповідача та зобов'язати ТОВ "Диспетчер Сіті" повернути сплачені позивачем грошові кошти за товар, з урахуванням нарахованого на підставі п.7.2 договору штрафу.

За змістом ч. 2 ст.123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачуються 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання позовної вимоги немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За нормами ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2019 року у розмірі 1921 грн. 00 коп.

Таким чином, судовий збір за подання даної позовної заяви, яка містить вимогу майнового та вимогу немайнового характеру, повинен бути сплачений у загальній сумі 32 935 грн. 00 коп. (1 921 грн. 00 коп. за немайнову вимогу та 31 014 грн. 00 коп. грн. 00 коп. за майнову)

Згідно платіжного доручення від 27.12.2018 № 6 судовий збір сплачено позивачем в сумі 31 014 грн. 00 коп., тобто лише за майновою вимогою.

Водночас, клопотання про відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати в порядку ст. 8 Закону України "Про судовий збір" до матеріалів позовної заяви позивачем не надано.

Згідно із п. 2 ч.3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс тощо.

Всупереч зазначеним вимогам у позовній заяві зазначена невірна адреса відповідача, а саме: Дніпропетровська область, м. Кам'янське, пр. Металургів, 84б-9, в той час як згідно із витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.01.2019 № 1004890505, наданого на запит господарського суду, місцезнаходженням юридичної особи відповідача є: Дніпропетровська область, м. Кам'янське, пр. Свободи, буд. 43-Д.

Крім того, позивачем не подано належних доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів, як це передбачено ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

На підтвердження направлення позовної заяви з додатками відповідачу позивачем наданий опис вкладення у цінний лист від 16.01.2019, в якому адресою одержувача поштового відправлення зазначена: Дніпропетровська область, м. Кам'янське, пр. Металургів, 84б-9, в той час як згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.01.2019 № 1004890505, наданого на запит господарського суду, ТОВ "Диспетчер Сіті" зареєстроване за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам'янське, пр. Свободи, буд. 43-Д.

За вказаних обставин, позивачем не надано належних доказів направлення поданої позовної заяви з додатками на адресу відповідача.

За приписами ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до приписів ч. 2, 5 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях, повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу , який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

На підтвердження обставин, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, позивач додав до позову копії документів.

Пунктом 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява повинна містити зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

В порушення вимог наведеної норми процесуального закону позивач не зазначив в позові про наявність у нього або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додані до позову.

Крім того, нормами п. 10 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення вказаних вимог позивач не надав до позову підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Таким чином, позовна заява подана позивачем без додержання вимог ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

За нормами ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 162, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву залишити без руху.

Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Кам'янської міської ради протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви, а саме надати до суду:

- докази сплати судового збору у розмірі 1 921 грн. 00 коп.;

- належні докази направлення позовної заяви з додатками відповідачу за місцем його реєстрації;

- підтвердження наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви;

- підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- докази направлення відомостей, передбачених п. п. 8, 10 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, на адресу відповідача.

Докази усунення недоліків мають надійти до Господарського суду Дніпропетровської області не пізніше десятого дня з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, з урахуванням строків поштового перебігу.

Роз 'яснити Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Кам'янської міської ради, що у разі не усунення всіх недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя

І.А. Рудь

Джерело: ЄДРСР 79429021
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку