open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 461/7680/18 Головуючий у 1 інстанції: Юрків О.Р.

Провадження № 33/811/317/18 Доповідач: Партика І. В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2019 року Львівський апеляційний суд у складі судді апеляційного суду Партики І. В., за участю представників Львівської митниці ДФС України Зирянова О., Квика В. М., захисника Бориславського А. Л., розглянувши апеляційну скаргу захисника Бориславського А. Л. на постанову Галицького районного суду м. Львова від 18 жовтня 2018 року,

встановив:

постановою Галицького районного суду м. Львова від 18 жовтня 2018 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, який працює водієм ТОВ «P-Trans», проживає за адресою: АДРЕСА_1, визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 96030 гривень.

Товар, вилучений згідно протоколу про порушення митних правил, а саме джинси в упакуванні 220 шт. конфісковано.

Постановлено стягнути з ОСОБА_4 на користь Львівської митниці 1100,84 грн. витрат за зберігання товару на складі митниці.

Постановлено стягнути з ОСОБА_4 судовий збір у розмірі 352,40 грн.

Відповідно до постанови суду, 10.09.2018 року близько 22 год. 20 хв. в зону митного контролю м/п «Краковець» Львівської митниці ДФС в напрямку в'їзд в Україну смугою руху «червоний коридор» заїхав транспортний засіб марки «NEOPLAN», реєстраційний номер НОМЕР_1 (рейсовий автобус сполученням „Верховина-Вроцлав"), під керуванням громадянина України ОСОБА_4.

В ході проведення усного опитування та письмового декларування громадянин ОСОБА_4 заявив про наявність у нього вживаного одягу вагою 48 кг., вартістю 500 євро. Після перевірки правильності заповнення митної декларації та завірення митної декларації штампом «ПМК № 229» Львівської митниці ДФС, транспортний засіб направлено в бокс поглибленого догляду, де в ході проведення митного огляду у вантажному відсіку автобуса, без ознак приховування, було виявлено не задекларований товар, а саме: джинси в упакуванні загальною кількістю 220 шт., загальною вагою 150 кг.

На вказану постанову суду першої інстанції захисник подав апеляційну скаргу, у якій просить таку скасувати, а провадження у справі закрити, вилучений товар повернути ОСОБА_4

В обґрунтування апеляційної скарги покликається на те, що висновок експерта, що міститься у матеріалах справи, є недопустимим доказом, оскільки Спеціалізована лабораторія з питань експертизи та досліджень ДФС України не уповноважена на проведення товарознавчої експертизи, а до її компетенції відноситься лише визначення попередньої оцінки вартості майна та проведення експертних досліджень. Окрім того, експерт Сабат Ю., який проводив дослідження відсутній у реєстрі атестованих судових експертів. Зазначає, що при складанні протоколу про порушення митних правил, при вилученні товарів та в протоколі взяття проб та зразків в порушення ч. 1 ст. 505 МК України були відсутні поняті, а тому зазначені докази є недопустимими. З огляду на вищенаведене, захисник вважає, що у діях ОСОБА_4 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення захисника Бориславського А. Л., який підтримав доводи апеляційної скарги, пояснення представників Львівської митниці ДФС України Квика В. М., Зирянова О., які заперечили проти задоволення апеляції, приходжу до переконання, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково.

Встановлено, що 10.09.2018 року близько 22 год. 20 хв. в зону митного контролю м/п «Краковець» Львівської митниці ДФС в напрямку в'їзд в Україну смугою руху «червоний коридор» заїхав транспортний засіб марки «NEOPLAN», реєстраційний номер НОМЕР_1 (рейсовий автобус сполученням „Верховина-Вроцлав"), під керуванням громадянина України ОСОБА_4.

В ході проведення усного опитування та письмового декларування громадянин ОСОБА_4 заявив про наявність у нього вживаного одягу вагою 48 кг., вартістю 500 євро. Після перевірки правильності заповнення митної декларації та завірення митної декларації штампом «ПМК № 229» Львівської митниці ДФС, транспортний засіб направлено в бокс поглибленого догляду, де в ході проведення митного огляду у вантажному відсіку автобуса, без ознак приховування, було виявлено не задекларований товар, а саме: джинси в упакуванні загальною кількістю 220 шт., загальною вагою 150 кг.

У матеріалах справи наявний контрольний талон для проходження по червоному коридору (а.с. 10), згідно з яким 10.09.2018 року близько 22 год. 20 хв. при перетині митного кордону України у транспортному засобі марки «NEOPLAN», реєстраційний номер НОМЕР_1 перебувало 26 осіб.

Поряд з цим, у матеріалах справи наявна лише одна митна декларація водія транспортного засобу ОСОБА_4, який задекларував вживаний одяг вагою 48 кг., вартістю 500 євро.

Митних декларацій інших осіб, які перебували у транспортному засобі у матеріалах справи немає.

Окрім того, працівники митного органу не відбирали у зазначених осіб пояснення для з'ясування, кому належить виявлений не задекларований товар, а саме: джинси в упакуванні загальною кількістю 220 шт., загальною вагою 150 кг.

Зазначені порушення мають істотне значення для встановлення наявності у діях ОСОБА_4 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, а саме незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, які підлягають обов'язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, а тому у зв'язку із цим по справі неможливо прийняти остаточне рішення, постанову суду першої інстанції слід скасувати, а матеріали справи направити для додаткової перевірки у Львівську митницю Державної фіскальної служби України.

Після усунення виявлених недоліків Львівській митниці Державної фіскальної служби України слід повторно направити справу на розгляд до суду.

Керуючись ч. 6 ст. 294 КпАП України, ст. 527 МК України,

постановив:

апеляційну скаргу захисника Бориславського А. Л. задовольнити частково.

Постанову Галицького районного суду м. Львова від 18 жовтня 2018 року у справі про притягнення ОСОБА_4 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, скасувати.

Матеріали справи про порушення митних правил відносно ОСОБА_4 направити через Галицький районний суд м. Львова до Львівської митниці Державної фіскальної служби України для проведення додаткової перевірки.

Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя Львівського

апеляційного суду Партика І. В.

Джерело: ЄДРСР 79424955
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку