open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 750/858/19

Провадження № 1-кс/750/550/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2019 року м. Чернігів

Слідчий суддя Деснянського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Чернігові клопотання старшого слідчого слідчого відділу Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області про тимчасовий доступ до речей і документів які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42018271010000196 від 06.07.2018 року, -

в с т а н о в и в:

24.01.2019 року старший слідчий СВ Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням, погодженим з прокурором Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , в якому просить надати старшому слідчому СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області капітану поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_5 , слідчому СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , слідчому СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області лейтенанту поліції ОСОБА_7 тимчасовий доступ до документів, які надавались уповноваженими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) для державної реєстрації, зокрема документів реєстраційної справи про право приватної власності на буд. АДРЕСА_1 , та можливість їх вилучити, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , що розташований за адресою: АДРЕСА_2 .

Слідчий, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, через канцелярію суду подав заяву про розгляд клопотання без його участі, підтримав заявлене клопотання, просив його задовольнити, з наведених у ньому підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, представник особи, у володінні якої знаходяться документи, в судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, приходжу до наступного висновку.

СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018271010000196, розпочатому 06.07.2018 року за ч.2 ст. 191 КК України, за фактом незаконного відчуження посадовими особами Позашкільного навчального закладу « ІНФОРМАЦІЯ_3 » приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході досудового розслідування було встановлено, що 29.04.1992 згідно акту прийому-передачі позашкільного навчального закладу « ІНФОРМАЦІЯ_4 »» передано у користування об`єкт нерухомості за адресою АДРЕСА_1 . В подальшому, 07.08.2017 державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_5 зареєстровано право приватної власності на вказаний об`єкт нерухомості за зазначеним ДІОСІІІ.

На підставі договору купівлі-продажу від 25.05.2018 зазначений об`єкт нерухомості відчужено товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Вказаний об`єкт є пам`яткою архітектури місцевого значення (охоронний № 51ЧГ). Водночас в порушення ст. 18 Закону України «Про охорону) культурної спадщини» відчуження даного об`єкту здійснено без погодження відповідного органу охорони культурної спадщини.

Згідно реєстраційних даних власником буд. АДРЕСА_3 , є товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), відповідно до договору купівлі-продажу нежитлової будівлі № 3385 від 25.05.2018 року.

З метою встановлення фактичних обставин справи, які мають значення в розслідуванні кримінального провадження, виникла необхідність у тимчасовому доступі до реєстраційної справи підприємства з можливістю вилучити документи, в зв`язку з чим слідчий звернуася до суду з відповідним клопотанням.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю (ч.5 ст. 163 КПК України).

За змістом положень Закону України «Про доступ до публічної інформації», ст.ст. 11, 13 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», п.8 ч.1 ст. 162 КПК України, документи, які містять інформацію, доступ до якої просить надати слідчий, відносяться до охоронюваної законом таємниці, тому тимчасовий доступ та їх вилучення має відбуватися на підставі ухвали слідчого судді з урахуванням доведеності підстав, передбачених ч.5 ст. 163, ч.6 ст. 164 КПК України.

Враховуючи те, що зазначені у клопотанні данні дають достатні підстави вважати, що документи з інформацією, яка містить охоронювану законом таємницю, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , необхідні органу досудового розслідування для встановлення підтвердження чи спростування факту незаконної діяльності АО « ІНФОРМАЦІЯ_6 », зазначені документи можуть свідчити про фіктивність реєстрації підприємства без мети здійснення законної господарської діяльності, а ознайомлення з ними необхідне для досягнення вказаної мети, тому є всі підстави для задоволення клопотання в цій частині.

Однак слідчим взагалі не зазначено, які саме документи необхідні тому з матеріалів реєстраційної справи, а в разі необхідності отримання всіх матеріалів реєстраційної справи, відсутнє належне обґрунтування такої необхідності, тому клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 163, 164 КПК України, -

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити частково.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_2 (юридична адреса: АДРЕСА_4 ) надати старшому слідчому СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області капітану поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_5 , слідчому СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , слідчому СВ Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівській області лейтенанту поліції ОСОБА_7 тимчасовий доступ до документів, які надавались уповноваженими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) для державної реєстрації, зокрема документів реєстраційної справи про право приватної власності на буд. АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитись з ними та зняти копії.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити до 22 лютого 2019 року.

Другий примірник ухвали, копію ухвали вручити слідчому.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 79421785
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку