open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/1367/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2019 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області Сарбей О.Ф., з участю секретаря судового засідання Беднарської А.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого першого відділення СВ Хмельницького ВП Головного Управління поліції в Хмельницькій області, Замлинського М.О., погодженого з прокурором, про арешт тимчасово вилученого майна, у кримінальному провадженні № 12019240010000226,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий першого відділення СВ Хмельницького ВП Головного Управління поліції в Хмельницькій області, капітан поліції Замлинський М.О., звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором Хмельницької місцевої прокуратури Берестюком І.В., про накладення арешту на тимчасово вилучене майно, яке 15.01.2019 року було вилучено під час огляду місця події, у приміщенні камери Хмельницького СІЗО, що за адресою вул. Кам'янецька,39 м. Хмельницького, у гр. ОСОБА_3, а саме на паперовий згорток із речовиною рослинного походження зеленого кольору у подрібненому стані, який поміщено до сейф пакету № ЕХРО141999 три згортки фольги, всередині яких знаходиться порошкоподібна речовина білого кольору, які було поміщено до сейф пакету № ЕХР0141998, з метою забезпечення збереження речових доказів, та слідової інформації, що міститься на них, запобігання можливості його пошкодження, знищення, відчуження.

В обґрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що 15.01.2019 року близько 17:40 годин у приміщенні камери Хмельницького СІЗО, що за адресою: вул. Камянецька, 39, м. Хмельницький, виявлено та вилучено речовину рослинного походження, зеленого кольору в подрібненому стані, яку ОСОБА_3 зберігав без мети збуту.

15.01.2019 відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019240010000226, за попередньою кваліфікацією вчиненого злочину - ч. 1 ст. 309 КК України.

Слідчий, будучи належним чином повідомленим про дату та час розгляду клопотання у судове засідання не з'явився, що відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України не є перешкодою для розгляду даного клопотання.

Дослідивши надані матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до змісту ч.3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті (збереження речових доказів), арешт накладається на майно будь якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього кодексу. За змістом частини 1 статті 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об'єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об'єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною другою статті 173 КПК України передбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати, з поміж іншого, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу).

В даному провадженні 18.01.2019 року слідчим суддею Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області Сербеєм О.Ф. справа 686/1367/19, призначено експертизу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, проведення якої доручено експертам Хмельницького НДЕКЦ МВС України та поставлено запитання: - чи являється речовина, виявлена в ході огляду місця події 15.01.2019 року, що знаходяться у сейф-пакеті EXPO141998, наркотичним засобом, психотропною речовиною, їх аналогом чи прекурсором, якщо так, то чим саме та яка її маса? - чи являється речовина, виявлена в ході огляду місця події 15.01.2019, що знаходяться у сейф-пакеті EXPO141999, наркотичним засобом, психотропною речовиною, їх аналогом чи прекурсором, якщо так, то чим саме та яка її маса?

Оскільки арешт накладається з метою збереження речових доказів, доцільності в накладенні арешту на паперовий згорток із речовиною рослинного походження зеленого кольору у подрібненому стані, який вилучено та поміщено до сейф пакету № ЕХРО141999 та три згортки фольги, всередині яких знаходиться порошкоподібна речовина білого кольору, які було поміщено до сейф пакету № ЕХР0141998, які скріплено підписами учасників події, немає.

Також, слід зауважити, при встановленні, що в паперовому згортку із речовиною рослинного походження зеленого кольору у подрібненому стані, та в трьох згортках фольги, всередині яких знаходиться порошкоподібна речовина білого кольору, міститься наркотичний засіб, або психотропна речовина чи їх аналоги або прекурсори, згідно з ст.ст. 2, 7, 12, 25, 27 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», відповідно до якої обіг психотропних речовин обмежений, вона в будь - якому випадку не повертається особі, що виключає необхідність в накладенні арешту, а тому в клопотанні слід відмовити.

Керуючись ст.ст.170-173 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

В клопотанні слідчого першого відділення СВ Хмельницького ВП Головного Управління поліції в Хмельницькій області, Замлинського М.О., про арешт тимчасово вилученого майна, у кримінальному провадженні № 12019240010000226 - відмовити.

Ухвала слідчого судді про відмову в арешті майна може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п'яти днів з дня проголошення.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 79421613
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку