open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЄУН 396/2254/18

Номер провадження по справі 1-кп/387/16/19

У Х В А Л А

про закриття кримінального провадження

25 січня 2019 року смт. Добровеличківка

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області, в складі :

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Добровеличківського районного суду Кіровоградської області кримінальне провадження зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12018120230000696 від 10.08.2018 року, яке надійшло до суду 26.12.2018 року від Кропивницького апеляційного суду по обвинуваченню

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Далеке Новоукраїнського району Кіровоградської області, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, освіта професійно-технічна, непрацюючого, має інвалідність 2 групи, одруженого, має на утриманні неповнолітню дитину, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.213 КК України, -

за участю сторін кримінального провадження :

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3

захисника ОСОБА_5

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 213 КК України кваліфіковане, як здійснення прийому брухту чорних металів фізичною особою відомостей про яку не включено до переліку суб`єктів господарювання, що здійснюють операції з металобрухтом за наступних обставин :

Обвинувачений, в період з липня місяця 2018 року по жовтень місяць 2018 року, будучи фізичною особою не зареєстрованою у встановленому законом порядку як суб`єкт підприємницької діяльності та не являючись посадовою особою суб`єкта господарювання, що має право на здійснення операцій з металобрухтом, з метою отримання прибутку, в порушення вимог ст.1,4,6,11 Закону України «Про металобрухт», за місцем свого проживання, що розташоване в АДРЕСА_1 , здійснював прийом брухту чорних металів від населення за готівку.

ОСОБА_3 в судовому засіданні свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав повністю, щиро розкаявся, та повідомив, що за період з липня по жовтнень 2018 року він, за місцем свого проживання, що знаходиться в АДРЕСА_1 , здійснив прийом брухту чорних металів від двох фізичних осіб за готівкові кошти, який в подальшому мав намір перепродати. Всього ним було заготовлено 108 кілограм металобрухту. Суб`єктом господарювання він не зареєстрований, спеціального дозволу на здійснення операцій з металобрухтом не має. Додав, що шкодує про вчинене діяння.

Фактичні обставини справи сторонами не оспорювалися .

Дослідивши зібрані по справі докази в порядку, передбаченому ч.3 ст. 349 КПК України, а саме допитавши обвинуваченого та дослідивши документи, які характеризують його особу, визнавши недоцільним дослідження інших доказів по справі, оскільки фактичні обставини сторонами не оспорювалися, суд прийшов до висновку, що вина ОСОБА_3 у вчиненні прийому брухту чорних металів фізичною особою відомостей про яку не включено до переліку суб`єктів господарювання, що здійснюють операції з металобрухтом, доведена повністю. Його дії судом кваліфікуються за ч.1 ст. 213 КК України .

В судовому засіданні сторона захисту заявила клопотання про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ст.45 КК України та закриття кримінального провадження.

Прокурор в судовому засіданні підтримав заявлене клопотання .

Згідно п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Так, відповідно до ч. 4ст. 286 КПК Україниякщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

За ч. 3ст. 288 КПК Українисуд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідност. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Отже, особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям, якщо 1) вона вчинила злочин вперше; 2) вчинене нею діяння належить до злочинів невеликої тяжкості або необережних злочинів середньої тяжкості; 3) злочин не є корупційним; 4) посткримінальна поведінка особи є позитивною і повністю відповідає змісту дійового каяття, яке включає такі обов`язкові елементи, як : а) щире покаяння особи; б) активне сприяння розкриттю злочину; в) повне відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди.

У процесі судового розгляду встановлено, що ОСОБА_3 вперше притягується до кримінальної відповідальності, що підтверджується вимогою ОСК ГУ НП в Кіровоградській області.

Після вчинення злочину ОСОБА_3 щиро покаявся, що проявилося в усвідомленні своєї вини у вчиненому злочині, щирому жалю щодо його вчинення та осуді своєї поведінки.

Обвинувачений ОСОБА_3 активно сприяв розкриттю злочину, оскільки під час досудового розслідування надавав допомогу правоохоронним органам у встановленні обставин даного кримінального правопорушення.

Відповідно дост. 12КК України,кримінальне правопорушення,вчинене обвинуваченим ОСОБА_3 ,що передбаченеч.1ст.213КК Україникласифікується, як умисний некорупційний злочин невеликої тяжкості.

Крім зазначеного вище, судом враховується, що обвинувачений по місцю проживання характеризується виключно позитивно, має на утриманні неповнолітню дитину та має ІІ групу інвалідності.

Таким чином, суд, проаналізувавши дані обставини,вважає,що обвинуваченого ОСОБА_3 слід звільнитивід кримінальноївідповідальності завчинення нимкримінального правопорушення,передбаченогоч.1ст.213КК Україниіз закриттям кримінального провадженням щодо нього у зв`язку з дійовим каяттям.

Цивільний позов по справі не заявлено.

Процесуальні витрати відсутні .

Запобіжний захід не обирався і підстави для його обрання відсутні .

Доля речових доказів має бути вирішена в порядку ст. 100 КПК України.

На підставі ст.ст.12,44,45 КК України, керуючись ст.ст.284,285,286,288,372КПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальноївідповідальності завчинення нимкримінального правопорушення,передбаченогоч.1ст.213КК Українина підставіст.45КК Україниу зв`язкуз дійовимкаяттям,а кримінальнепровадженнязареєстрованев Єдиномуреєстрі досудовихрозслідувань за № 12018120230000696від 10.08.2018року - закрити .

Речові докази : металеві ваги з серійним номером 7 РП1Ш13М N20896 ,1983 року випуску, брухт чорних металів загальною вагою 108 кілограм - конфіскувати, після набрання вироком законної сили.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження та може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду на протязі семи днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Добровеличківський районний суд Кіровоградської області.

Суддя

Добровеличківського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 79412520
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку